הערכות בבנק לאומי: התמתנות הצמיחה תימשך במחצית השנייה של השנה וב-2012
התוצר המקומי הגולמי עלה בצורה מתונה יותר המשקפת עלייה של 3.3%, במונחים שנתיים בהשוואה לצמיחה ריאלית של 4.7% ברבע הקודם. בעקבות כך, ניתחו בבנק לאומי את הנתון ונתנו צפי לעתיד.
הצריכה הפרטית הסתכמה בעלייה ריאלית של 2.2%, במונחים שנתיים בהשוואה לעלייה של 7.8% ברבע הקודם. ניתן לתלות את ההתמתנות בירידה חדה בצריכה של מוצרים בני קיימא ובפרט של כלי רכב - כנראה גרורות של האסון ביפן. בנתוני היצוא בלטה הירידה ביצוא של שירותי תיירות שירד ברבע השני בשיעור ריאלי של 28.8%, במונחים שנתיים, לאחר שברבע הקודם עלה בשיעור חד מאוד של 56.5%. התפתחות זו הייתה צפויה לאור הירידה החדה בכניסת תיירים לישראל על רקע ההאטה בעולם ובמדינות המפותחות בפרט.
במבט קדימה, מעריכים בלאומי כי מגמת ההתמתנות של הצמיחה במשק צפויה להימשך עד סוף שנה הבאה. שיעור הצמיחה הריאלי של התוצר צפוי להסתכם ב- 2011 בכ- 4.0-4.5% וב- 2012 בכ- 4.0%. זאת לאור ההאטה העולמית, המשפיעה על המשק הישראלי, בשל משקלו הגבוה של רכיב היצוא.
"עליית מידת אי-הוודאות הכלכלית המקומית והגלובלית צפויה להביא להתמתנות של מידת ההתרחבות של ההשקעות בענפי המשק (מכונות, ציוד וכיוב'). מנגד, ייתכן והשקעות אלו יוחלפו במידה חלקית בעלייה בהשקעות שביוזמת הממשלה, כמו השקעות בתשתיות תחבורה. ההשקעה בבנייה למגורים צפויה להמשיך ולהיות גבוהה".
ביולי ירד ב- 0.3%, בהשוואה לצפי שעמד על עלייה של כ-0.2%-0.3%. הירידה המפתיעה הייתה בתלות בהתמתנות הדרמטית בשיעור העלייה של סעיף שירותי דיור שבבעלות דיירים המהווה רכיב מרכזי במדד של כמעט 20%. המדד עלה 0.4% בלבד בהשוואה לערכים אופיניים בסעיף שירותי דיור בבעלות דיירים בחודשי הקיץ שעמדו בעבר על מעל 2%.
המחאה הציבורית בנושא יוקר המחייה נותנת את אותותיה בכך שהצריכה קטנה וגרמה לירידות בסעיפי מוצרים למרות עלייה במחירי הסחורות.
"כתוצאה האינפלציה צפויה להיכנס לתחום יעד יציבות המחירים (1-3%) תוך מספר חודשים. התפתחות זו צפויה להקל על מדיניות הריבית של , אשר יעדיף בתקופה זו למתן מאוד את תהליך העלאת הריבית לרמתה 'הנורמלית', זאת בשל היחלשות הצמיחה הצפויה בכלכלה העולמית ורמת הריביות הנמוכה הצפויה להישמר זמן רב יחסית, במדינות המפותחות".
עוד מעריכים כי למדד יולי צפויה להיות השפעה ממתנת גם על ציפיות האינפלציה הנגזרות משוק ההון, אשר כבר מצויות במגמת ירידה. במידה והאינפלציה הצפויה תמשיך להתמתן, תחול עלייה נוספת בריבית הריאלית ובמידת הריסון המוניטרי, זאת מבלי שינוי בפועל של הריבית הנומינלית של בנק ישראל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה