האם טרכטנברג יביא לשיפור הכלכלי המיוחל?
דומה כי השאלה המסקרנת ביותר הנשאלת בימים אלו במחוזותינו, היא האם מחאת האוהלים תרשם בהיסטוריה הישראלית כמהפכה עממית, אשר תשנה את מצבו הכלכלי והחברתי של הציבור הרחב בישראל? יש להניח כי במידה וכן יעלה, יחד איתו, מדד האושר של הישראלי הממוצע וזהותה של ישראל כמדינת רווחה תחזור. מאידך, יש הגורסים כי מחאה זו תלך ותתפוגג כפי שחוששים רבים מהצעירים נושאי דגל המחאה וחלק מאנשי האקדמיה המייצגים אותם.
לדעתנו יש מקום לחשש שאפקט המחאה יתמסמס שכן כבר מימיה הראשונים של המחאה, ניתבה הממשלה כמו גם פקידי האוצר בעבר ובהווה את הדיון בצעדים הכלכליים הנדרשים, לשאלה על חלוקת העוגה הציבורית. כך למשל, התומכים בבחינה מחדש של סדר העדיפויות ובשינוי בחלוקת העוגה טוענים, כי יש לשנות את סדרי העדיפויות במדינה.
יחד עם זאת, הם מעודדים סקטורים שונים בציבור להעלות את דרישותיהם, אשר מן הסתם מתנגחות זו בזו, ובלבד שהדרישות החדשות לא תיפרצנה את מסגרת התקציב. כל זאת כדי לא למוטט את הכלכלה הישראלית שממילא צועדת עתה לעבר ימים לא קלים בעקבות המצב הכלכלי הקשה בעולם.
עם כל הכבוד לדיון על שמירת מסגרת תקציבית, העברת הדיון מסדר הכלכלי והחברתי החדש שנדרש בישראל, לדיון על שינוי בחלוקת העוגה התקציבית, היא לא רק תרגיל פוליטי שדוף של הממשלה, אלא חוסר הבנה בסיסי של מהות השינויים הכלכליים והחברתיים הנדרשים במדינת ישראל ובכלכלתה.
ממשלת ישראל אשר רוממות כלכלת השוק החופשי בגרונה, מתנגדת לקיום מונופולים כדי להגן על הציבור (מונופול בתחום מסוים מוגדר בחוק כמצב בו מרוכז בידי בעל המונופול למעלה מ-50% מכלל אספקת הנכסים באותו תחום).
למרות זאת, הממשלה עצמה מחזיקה במונופול על קרקעות המדינה (יותר מ-90% מהשוק), תוך שהיא מרשה לעצמה במדיניות שיווק הקרקעות, לגרום לעליה של 50% במחירי הדירות במדינת ישראל בתוך 3 שנים. האם הממונה על ההגבלים העסקיים היה מתיר למונופול כלשהו להעלות מחירים בצורה כה חדה? ודאי שלא. אם כך מדוע לממשלה מותר?
אם נטען כנגד הממשלה עקב פעולתה זו, כי בתוך 3 שנים הפכה את הדור הצעיר ומעמד הביניים במדינה, למשועבדים לכל חייהם במרוץ מטורף אחר משכנתא בסכום שבין חצי מיליון למיליון ש', תשובת הממשלה תהיה כי התשלום עבור הקרקעות הולך לקופת המדינה ובכך מתאפשרת הקמת בתי חולים, שמירה על הביטחון, החינוך, סיוע לשכבות חלשות וכד'.
אנו סבורים בכל הכבוד, שבעלות המדינה על הקרקע לא נועדה כדי לממן בתי חולים, שמירה על ביטחון או סעיפים אחרים בתקציב המדינה. בעלות המדינה על הקרקע מיועדת בראש ובראשונה כדי לאפשר לממשלה לשלוט במחירי השוק של הקרקעות למגורים כדי לאפשר לאזרחיה קורת גג במחירים אפשריים.
כשם שממשלת ישראל הנוכחית גילתה חוסר רגישות וניצלה את מעמדה המונופוליסטי בשוק הקרקעות כדי להעשיר את קופתה על גבו הקורס של הרוב הדומם. כך גם התרשלה ממשלה זו, כמו קודמותיה, בפיקוח על גופים ותאגידים פרטיים אשר העדר תחרות, ריכוזיות יתר ואחוזי רווח בשיעור של "תפוש כפי יכולתך" היו נר לרגליהם. הכל כמובן בסיוע ממשלתי של הטלת מכסים, מיסי קניה והגבלות על הייבוא.
גם הטיעון כי כספי המכסים ומיסי הקניה למיניהם נועדו לממן סיוע לשכבות חלשות, עזרה לחולים קשישים ומובטלים, הינו דמגוגיה לשמה. שכן היא עומדת בניגוד מוחלט לכלכלת השוק החופשי. לדעתנו בחברה צודקת ומתוקנת, להבדיל מאוליגרכיה שלטונית, לא מתקנים עוול לציבור אחד (סיוע לשכבות חלשות למשל) באמצעות גרימת עוול (הפקעת מחירים למשל) לציבור אחר או לכלל הציבור.
המהפך החברתי - כלכלי אשר הציבור כיום בישראל משווע לו, הוא הפסקת המונופוליזציה, הריכוזיות והעדר התחרות במדינת ישראל, המאפשרים לחלוב את כספו של הציבור הרחב באין מפריע. אם ממשלת ישראל וועדת טרכטנברג ישכילו להבין זאת, מצבו הכלכלי ואופק חייו של הרוב הדומם במדינת ישראל ישתנו ללא ספק, באופן מהותי ובקרוב מאוד.
אכן, אפשר לנסות ולהסיט את השיח הציבורי בקשר למחאה, לאופן חלוקת עוגת התקציב, על ידי כך למסמס את המחאה ואת המהפכה הרדיקלית הנדרשת בכלכלה הישראלית. אפשר גם לתת לקבוצות לחץ בציבור לריב ביניהן - מעמד הביניים נגד העשירים, העניים נגד מעמד הביניים, החילוניים נגד החרדים וכך הלאה.
בסופו של דבר, אם הממשלה תאמץ גישה שלילית זו ,יחככו ראש הממשלה ושר האוצר את ידיהם בהנאה, שכן כל מה שהציבור יבקש בסופו של יום (לאחר שיותש ממאבקים פנימיים ומהתנגחויות זה בזה) הוא דבר אחד בלבד, "השאירו לנו את המצב כמות שהוא. עדיף עוול מוכר וידוע מכל שינוי שיביא עמו עוול חדש שאינו מוכר ואינו ידוע". כך תחלוף לה תהילת עולם של המהפכה החברתית והעממית הראשונה בתולדותיה של מדינת ישראל.
עו"ד דוד לוי הינו הבעלים והמנהל של משרד עורכי הדין דוד לוי ואתר המכרזים "מכרז און ליין"
*הפרשנות המצויה בטור הדעה שלעיל אינה בבחינת קריאת העתיד, אלא תחזית המבוססת על פרמטרים כלכליים הקיימים נכון למועד כתיבת הדברים, ועל היקשים לוגים. ככל שהפרמטרים הכלכליים בשוק ישתנו בעתיד ממילא תשתנה התחזית שלעיל. זאת ועוד, התחזית שלעיל אינה בהכרח משקפת את המצב הרצוי לדעתו של הכותב, אלא משקפת את המצב המצוי הנובע מתהליכים כלכליים הקיימים בשוק עפ"י הערכתו של הכותב, אלא אם נאמר אחרת.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
8.הממשל הולך הביתה זה לא איך אלה מתי (ל"ת)מילטון פירדמן 07/09/2011 12:41הגב לתגובה זו0 0סגור
-
7.כתבת מענינית וממצאגנית 22/08/2011 13:11הגב לתגובה זו0 0נהנתי לקרוא ולהתרשם מהעומק והידע הנרחב.בהחלט מסכימה עם הגישה שהממשלה יכולה הרבה מאוד לעשות כדי לשנות המצב הקיים.כתבה עינינית וממצא את הנושא- נהנתי..סגור
-
6.בדיוק מה שזליכה וכלכלנים אחרים חושביםיוסי 22/08/2011 01:18הגב לתגובה זו0 0הבעיה היא לא תקציב בטחון,מלחמות.- מעולם הצמיחה בישראל לא הושפעה ממלחמות ישראל.הבעיה היא לא ציבור שאיננו עובד(חרדים, ערבים)-שוק העבודה בישראל איננו יכול להכיל 600 אלף משרות חדשות. הבעיה היא חוסר תחרות וריכוזיות - שגורמים להיחלשות כוח הקניה וכוח העבודה. כשההון נמצא בידיי מספר משפחות(שכמובן מקבלות הקלות מס שערוריתיות) וללא תחרות, הן פשוט מצמצמות את ההצע(צמצום כוח העבודה) ומעלות מחירים. כך יוצא שכוח הקניה נחלש-מה שגורם להאטה במשק(לא קונים,אין צמיחה). הצמיחה מורגשת רק אצל אותן משפחות ששולטות בהון,בעיתונות ובפוליטיקאים. אז שלא יעבדו עליכם :-)סגור
-
5.דוד,מה אתה רוצה?באיזה מכללה למדת להיות עו" ד?דיי מספיק.תבטלו אותו 22/08/2011 00:15הגב לתגובה זו0 0לטביה?מזי*ן את המוח כבר שנתיים על ירידת מחירים בענף הנדל" ן ומאז רק עליות. תזהר שלא יגישו נגדך תביעה יצוגית בשם כל חסרי הבית בישראל!סגור
-
4.מאמר יפה מאוד על העוול שגורמת ישראל לתושביהחזי 21/08/2011 19:52הגב לתגובה זו0 0משלמי המיסים ונושאים בנטל. צריך להוסיף כמובן את דיכוי היוזמה החופשית ועושק העסקים הקטנים דבר שלא השתנה בכל ימי המדינה. שני אחים שלי ירדו וחיים בארהב לא יחזרו לכאן וגם ילדיהם לא ישלמו כאן מיסים ולא יקנו בסופר כי כשהם השתחררו מהצבא לא היה לאיש איכפת מהם העסקים שהקימו התמוטטו בגלל התעללות פקידים שונים. היום יש להם עסקים מצליחים ופורחים. עצוב לי, הפקידים הצליחו.סגור
- טען עוד
-
3.מעמד המורה תוכנית אופק היא לרעת כולםמה לא ישתנה 21/08/2011 10:39הגב לתגובה זו0 0זה לא ישפר כלום פשוט הפכו את המורים לעובדים חסרי זכויות במשרד ממשלתי בשביל זה לא צריך להתאמץ וללמוד ולהיות עם תואר אפשר להיות סתם פקיד במשרד הרישוי המורים מטומטמים שהסכימו ומכרו אותם בזול הם לא מבינים שהם מנוצלים וגם לתלמידים זה לא יעזור להורים יש ביביסיטר חינם למופרעים הקטנים שלהםסגור
-
2.מאמר מעניין, הרחבת את היריעה הפעם.ירושלמי 21/08/2011 10:17הגב לתגובה זו0 0נעים לראות חשיבה כללית יותר, ולא רק ניתוח נתונים יבשים, דבר שאתה מצטיין בו. אולם כאן אתה נכנס לשדה חדש. המסקנות מעט נמהרות. אכן יש תצורך בשינוי דיסקט חשיבתי לגבי תפקידה של הממשלה כגוף ריבון, אולם ישנם המון דרכים להגיע לכך. גם חלוקה אחרת של העוגה היא פתרון, וגם ויכוח על הדרך בא העוגה נוצרת. השינוי המתבקש חייב להחיל את שני האלמנטים.סגור
-
1.אינך במגרש המשחקים שלך....הרטוב 21/08/2011 09:51הגב לתגובה זו0 0קורא אני אותך בכל מאמרך ,למד ומשכיל מהם. אלה שכאן פנית למגרש זר לך...ללא נתונים,ללא מחירים ללא תמיכתם. העוגה מתחלקת באי צדק שיוויוני.המחאה לא ממוקדת ...כך ניראת היא ...אלה שהבטן בפנים מתהפכת לה....והשקט יבוא לה רק בשינוי שיטת מימשל..כשכל הסחטנים במפלגות הקטנות יעלמו מהנוף. לשם היא מכוונת..זה לא קורה היום אחד...הזרע ניטע...מכה שורשים..וינבוט לו השתיל. מאומה לא יעצור את השינוי. לאט לאט אותו חוסר בהירות יהפוך למשהו ממוקד והוא שינוי וצדק חברתי לשינוי שיטת שלטוןסגור