שורט על איגרות החוב של ארצות הברית
השקעות אלטרנטיביות מיועדות להרוויח בכל מצב שוק ועל כן התפתחו צורות השקעה רבות. מהותן היא להניב רווח שאינו כפוף לעליית מחיר כמו בהשקעות רגילות במניות ואיגרות חוב. המטרה לזהות הזדמנויות שונות בשוק ולנצלן בהתאם לתחזית שלנו, על בסיס של תוכנית מוגדרת מראש. שכן מלבד ארביטראז' שום אסטרטגיה אינה נטולת סיכון.
בחודש האחרון אנו עדים למפולת בשווקי העולם, ודווקא המדינות המפותחות סובלות מחולשת יתר. מדדי אסיה ומזרח אירופה ירדו פחות מבורסות אירופה המערבית וארה"ב. בגישה הטכנית בשונה מגישה הכלכלית אנחנו מייחסים למחיר בשוק, משקל משמעותי יותר מאשר למה שאנחנו חושבים או מעריכים שצריך להיות. זאת אומרת, שהמחיר בשוק משקף את פני הדברים בצורה הטובה והקרובה ביותר לאמת. בגישה הנוכחית נראה שדווקא המדינות המפותחות יסבלו ממיתון קשה יותר מאשר המדינות המתפתחות.
כאשר יש ירידת מחיר כל כך חדה, קשה לחזות איפה היא תיעצר. יש כאלה שמדברים על תחתית של 2008 ויש שטוענים שהבעיה הנוכחית חמורה בהרבה מזאת של משבר הסאב-פריים, וייתכן מצב שנראה את השווקים יורדים לרמות מחיר נמוכות ב-50% מרמות השפל של 2008. אין ספק שתרחיש אפוקליפטי אם וכאשר יתרחש, יחזיר את הכלכלה העולמית כמה עשרות שנים אחורה, וייתכן ואף ישנה את פני הכלכלה לחלוטין. במצב כזה ארה"ב יכולה לאבד את ריבונותה ככלכלה הגדולה והמובילה בעולם.
הורדת הדירוג של ארה"ב על ידי סוכנות הדירוג S&P, גרמה באופן פרדוקסלי להסטה של הכסף דווקא לאגרות החוב של ארצות הברית שנחשבות כחוף מבטחים במצבים של פאניקה וחוסר וודאות. הדבר גרם לעליית מחיר האג"ח ולירידת התשואה. התשואה ל-10 שנים עומדת על כ-2% והתשואה ל-30 שנה עומדת על כ-3.4%.
בואו ננסה לבחון את התרחישים האפשריים בהתנהגותם של איגרות החוב. במקרה והמפולת תיעצר והשווקים יחזרו לעלות, הכסף יחזור מהאג"חים למניות כך שמחירי האג"ח ירדו. במצב שהירידות במניות ימשכו, איגרות החוב ימשיכו לטפס בקצב של ירידת התשואה כפול המח"מ.
התרחיש השלישי והמעניין ביותר, הוא המשך המפולת ביתר שאת והפסקת האיגרות כהשקעה הבטוחה ביותר. במצב כזה המחיר יתחיל לרדת בצורה חדה ויש פוטנציאל רווח משמעותי למכירה בחסר. בגרף המצורף רואים את התנהגותה של תעודת ETF הנקראת TBT שתפקידה הוא למכור בחסר את איגרות החוב של ארה"ב.
בשלב זה אין סימנים לשינוי במגמת ירידת התשואה. אך יחד עם זאת, המחיר קרוב לגבול התחתון של התעלה היורדת. אנחנו נקנה את התעודה בהנחה שבסופו של תהליך התשואות ישובו לעלות. אפשר ונכון לבנות תוכנית מסחר שמתחילה את ההשקעה בסכום קטן. ואם אכן התשואות יחזרו לעלות, נגדיל את הפוזיציה בשיטת הפירמידינג. כך נסכן את הרווח שהשגנו כדי להגדיל את החשיפה. בגלל שהתשואות לא יכולות לרדת עד אין סוף, נוכל לבצע מיצוע של השער ולהגדיל את החשיפה גם אם היא פועלת לטובתנו.
ככל שהתשואה הארוכה תרד, נגדיל את האחזקה בנייר, כך שכאשר התשואה הארוכה תגיע קרוב לאפס, נגיע להחזקה מלאה בנייר ולא יהיה יותר סיכון בהחזקת הנייר מלבד תשלום דמי הניהול למנפיק.
ישראל ברקוביץ הוא מנהל אסטרטגיות מסחר בבית השקעות
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 1.אלי מהצפון 22/08/2011 22:24הגב לתגובה זואהבתי איך שהוא בונה את המרכיבים הפנימיים באסטרטגיה הזאת,זה מנהל תיקים רציני שמבין בהשקעות.כל הכבוד, תמשיך כך!