הפריבילגיה של אצולת הכסף: בנקים אמריקנים לוו מהפד סכום דומה לחוב בעלי משכנתאות שבתיהם עוקלו

בנקים וברוקרים גדולים בארה"ב לוו מהפד 669 מיליארד דולר - פי 6 יותר מרווחיהם בשיא של 2006; סכום החילוץ כולל ההלוואות מגיע ל-1.2 טריליון דולר
 | 
telegram

ב-2006, כאשר מחירי הדיור בארה"ב הגיעו לשיא, הבנקים הגדולים סיטי גרופ והבנק אוף אמריקה היו השליטים הבלתי מעורערים של עולם הפיננסים, ועמדו בראש רשימת עשרת הבנקים והברוקרים הגדולים בארה"ב שרשמו את השנה הטובה שלהם אי פעם, עם רווחים של 104 מיליארד דולר.

בעקבות התמוטטות שוק הדיור ב-2008, נאלצו כל הגופים הללו לקחת הלוואות חירום מהפדרל רזרב שהסתכמו בכ-669 מיליארד דולר - פי ששה יותר מהיקף הרווחים שלהם ב-2006, כך מגלה היום (ב') סוכנות בלומברג. היקפי ההלוואות הללו גימדו את סכום תוכנית החילוץ שהסתכמה בכ-160 מיליארד דולר מכספי ציבור משלמי המיסים. למרות זאת, עד עתה נותר סכום של ההלוואות חסוי.

יו"ר הפד בן ברננקי, במאמציו הנואשים לבלום את שקיעת השוק האמריקני למיתון, כלל את הבנקים המלווים וחברות נוספות בכמה תוכניות החילוץ במסגרתן הוענק להם סכום כולל של כ-1.2 טריליון דולר מכספי הציבור. סכום הדומה לסכום שכיום חייבים 6.5 מיליון בעלי בתים ודירות בארה"ב במשכנתאות ועיקולים.

מהנתונים של בלומברג עולה, כי בנק מורגן סטנלי, שהיה הלווה הגדול מכולם, קיבל הלוואה של 107.3 מיליארד דולר, בעוד סיטי גרופ לקח הלוואה של 9.5 מיליארד דולר והבנק אוף אמריקה לווה 91.4 מיליארד דולר
"מדובר בסכומים עצומים", אמר רוברט ליטאן, בכיר לשעבר במשרד המשפטים, שבשנות ה-90' שירת בוועדה שבחנה את הסיבות למשבר החיסכון וההלוואות. "אנחנו דברים כאן על אצולת הכסף האמריקנית שבלי כספי הציבור היתה יורדת לטמיון"

ואם בכך אין די, אז עכשיו מתברר שעם הלווים הגדולים מהפדרל רזרב נמנים גם כמה בנקים אירופים גדולים. בנקים וחברות מאירופה מהווים כמעט מחצית מ-30 הלווים הגדולים מהפד, בהם הרויאל בנק אוף סקוטלנד שלקח הלוואה בסכום של 84.5 מיליארד דולר – הסכום הגדול מבין הלווים הלא אמריקנים, בנק UBS השוויצרי שלווה מהפד 77.2 מיליארד דולר, חברת הנדל"ן הגרמנית היפו ריל אסטייט לוותה 28.7 מיליארד דולר - כ-21 מיליון דולר לכל אחד מ-1,366 עובדי החברה.

בין הלווים הגדולים ניתן למצוא גם את Dexia, שהינו בנק הנכסים הגדול של בלגיה, סקוטיה ג'נרלה מפאריז, שתשואות האג"ח שלה לפידיון נסקו בחודשים האחרונים בעקבות חששם של בעלי האג"ח מחדלות פירעון ואחרים. מנתוני בלומברג עולה, כי סכום השיא של 1.2 טריליון דולר שניתן בתחילת דצמבר 2008 (במסגרת כמה תוכניות חילוץ), היה גדול כמעט פי שלושה מהיקף הגרעון של ארה"ב באותה שנה.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות