מה ממליצים בכירי הכלכלנים לברננקי לעשות בספטמבר? "טפל בסחרור הנדל"ן"
האפשרות כי ממשלת ארה"ב תנסה להניע מחדש את שוק הדיור בכך שתתיר לבעלי בתים לממן מחדש את המשכנתאות שלהם זכתה לתמיכה רחבה מצד כלכלנים מובילים אשר השתתפו בכנס בג'קסון הול בסוף השבוע שעבר.
בתגובה לנאומו של יו"ר הפדרל ריזרב, בן ברננקי, אשר אכזב את הציבור בכך שלמעשה בחר שלא לנקוט בשום פעולה, החלו כלכלנים רבים לעלות דרכים חדשות על מנת להשיב את הצמיחה על כנה. תמיכה בתוכנית שכזו בג'קסון הול עלולה להצביע על כך שה'פד' והקונגרס האמריקאי אינם עוד בעלי האמצעים לפתור את המצב במשק האמריקאי, שדורש פיתרונות יצירתיים יותר מאשר הקלה כמותית ומדיניות פסיקלית מרחיבה.
"או שנמתין שלוש-ארבע שנים בשביל שמשקי הבית יצמצמו את נטל החובות שלהם וירכשו מחדש את האיזון שלהם או שהממשלה ובעלי העסקים יכולים למצוא דרך לעבוד יחד על מנת להאיץ את התהליך, מה שיגביר גם את הצמיחה", אמר כלכלן בכיר.
"ישנה תחושה שאין גמישות במדיניות הפסיקלית ופעולת ה'פד' עם ה-QE2 בכך שזה לא יצר את התחייה בביקוש כפי שכולם קיוו. זאת תחושה חדשה של ייאוש." אמר מיקי לוי, כלכלן ראשי בבנק אוף אמריקה.
ההצעה הקונקרטית ביותר הגיעה מכיוונו של גלן היוברד, יועץ כלכלי בכיר לשעבר לנשיא ג'ורג' וו. בוש ועכשיו משמש כדיקן של ביה"ס לעסקים באוניברסיטת קולומביה. תוכניתו תאפשר לכל בעל בית, אשר משתמש במשכנתא מגובת ע"י הממשלה, לממן מחדש את המשכנתא, אפילו אם ערכו של הבית נמוך משווי יתרתה של המשכנתא אשר עליו לשלם. לדבריו, התוכנית תעזור ל-37 מיליון לווים ותסייע לכלכלה בכך שהיא תתנהג כמו קיצוץ מס ארוך טווח ותוסיף 70 מיליארד בשנה לשורת ההוצאות של המגזר הפרטי.
מי שצפויים להיפגע מהתוכנית יהיו בעלי האג"חים, היות ובמקום שהם יקבלו החזרים עם הם יקבלו החזרים בפארי (בלי שהיא מגלמת בתוכה רווח הון אלא רק ). בתגובה לכך טוען היוברד כי לפחות כך תיהיה להם יציבות והם למעשה מצמצמים את הסיכון. גם הבנקים עלולים להפסיד מהמהלך שהיוברד הציע אבל הם ירוויחו כלכלה יציבה יותר.
תוכניתו של היוברד קיבלה את תימכתם של גופים רבים, ביניהם, את הסכמתה של יו"ר קרן המטבע הבינלאומית (IMF), כריסטין לגארד. בתגובתה למצב כלכלת ארה"ב היא התייחסה לשוק הדיור כבעיה חמורה שיש לפעול באופן מיידי על מנת לעצור את הסחרור המאיים של עיקולי הבתים, צניחת מחירי הדירות והידרדרות הוצאות משק הבית. "הפתרון יכול לכלול צעדים יותר אגרסיביים בשביל בעלי הבתים, התערבות חזקה יותר ע"י רשויות ממשלתיות למימון שוק הדיור או צעדים על מנת לעזור לבעלי הבתים לקבל יתרון ע"י סביבת הריבית הנמוכה.", אמרה לגארד.
המתנגדים להצעה טענו כי מהלך שכזה רק ירוויח זמן למהלך הטבעי של הליך ההבראה של שוק הדיור בארה"ב. "יש צורך לתת לסקטור הדיור להגיע לתחתית לפני שניתן לבנות אותו מחדש", אמר קמדן פיין, יו"ר קהילת הבנקאים העצמאיים של ארה"ב. לטענתו, מספר בנקים ייפגעו ממהלך שכזה וכי "ישנם פקטורים רבים מלבד ריבית אשר יכריעו אם בעל בית יכול להרשות לעצמו בית או לא".
מרטין פלדשטיין, הכלכלן של אוניברסיטת הרווארד, אמר כי הגורם העיקרי לשינוי מגמת ההתאוששות וחזרה להרעה בפעילות הכלכלית הוא שוק הדיור וכי כעת הסיכוי למיתון חוזר עומד על מעל 50%. "לאנשים אין משכורות גבוהות יותר, אין הכנסות נוספות ושווים של נכסיהם ממשיכים לקרוס", טען מרטין. גם הוא עומד לצד התוכנית של מימון מחדש אך אינו מאמין כי היא תצא לפועל. "יש פשוט יותר מדי התנגדות למהלך של עוד הוצאות".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.מה שקורס לא מתאוששאליוטה 28/08/2011 22:03הגב לתגובה זו0 0חוק בטבע ולא יעזור שום פעלול ושום כלום ותתפוצצו..זהו ! מנהטן =אקרופוליס .!סגור
-
3.פתרון קלאסי של חולי נפש , עוד הלוואות .אוי אמריקה אמריקה .. 28/08/2011 17:00הגב לתגובה זו0 0הנה פתרון , לשאוב נפט , להפסיק לקנות מסין , לבנות ביהודה ושומרון .סגור
-
2.נראה לי שפשוט בנו הרבה יותר מדי דירותבא 28/08/2011 16:44הגב לתגובה זו0 0ליפני המשבר ,וכולם קנו להשקעה ,ועכשיו השוק מוצף בדירות .סגור
-
1.פתרון למשבר הנדל" ן בארצות הברית - ב-2 שניותאבי אבי 28/08/2011 16:25הגב לתגובה זו0 0לתת גרין קארד לכל הקונה דירה בסכום של 100 א' דולר / ובלבד שלא יוכל למכור הנכס בפחות מ-10 שנים / אגב שלחתי רעיון זה לשגרירות - אפילו לא אמרו תודהסגור
-
עדיין לא אמרו " תודה" ?איש משרד החוץ 28/08/2011 18:05הגב לתגובה זו0 0תן להם להרגע קודם,הם עדיין מתגלגלים מצחוק על הרצפה.יירגעו - יודו לך....סגור
- טען עוד
-
ל1: תודה אבי (ל"ת)קפטן אמריקה 28/08/2011 16:41הגב לתגובה זו0 0סגור