שוקי ההון סוערים: יש חוסכים שמשופעים לרעה - באופן מיידי!

ירון שמיר, מומחה הפנסיה של Bizportal, מתייחס להשפעות התקופה הנוכחית על המבוטחים בקרנות הפנסיה וביטוחי המנהלים וההבדל ביניהם
 | 
telegram
(3)

השינויים בשוקי ההון בעולם משפיעים כמובן על כל החוסכים הפנסיונים. יחד עם זאת קיים קהל שסיים את החסכון השוטף, והשינויים התכופים בשוק משפיעים על חיי היוםיום שלו. זהו כמובן קהל הפנסיונרים, החוסכים שמקבלים פנסיית זיקנה מחברות הביטוח וקרנות הפנסיה.

נשאלתי כמה פעמים בשבועות האחרונים האם התנהגות "תשלום הפנסיה" מחברות הביטוח, זהה להתנהלות תשלום הפנסיה מקרנות הפנסיה. לכל אלה ששאלו ולכל שאר המתעניינים יוקדשו השורות הבאות.

ראשית, חשוב לדעת כי גם אלו וגם אלו מושפעים כמובן מהשינויים בשוק ההון. יחד עם זאת, התנהגות תשלום הפנסיה השוטפת שונה בין שני המוצרים. בהערת אגב נעיר, כי כל מי שרכש פוליסת טרום שנת 1991, נהנה מהגנה מלאה מפני השינויים, כשפוליסת הביטוח שלו מבטיחה הן והן תוחלת חיים.

אז איך משולמת הפנסיה מביטוח המנהלים? ואיך משתנה הפנסיה מקרנות הפנסיה?

השינויים בשוק ההון משפיעים על הפנסיונרים המבוטחים בביטוח המנהלים מידיית. ירידה של 5% תתבטא בירידה שוטפת של 5% בפנסיה שתשולם לאותו פנסיונר. ברוב הפוליסות ובוודאי בפוליסות הישנות, לא קיים מסלול מיוחד לפנסיונרים. כך "שהפנסיונר" שלכאורה היה אמור להפחית את רמת הסיכון שלו, נמצא במסלול הכללי וסופג את השינויים בשוק ההון מידי חודש בגובה הפנסיה החודשית.

בקרנות הפנסיה מנגנון תשלום הפנסיה שונה

הפנסיה השוטפת מוצמדת למדד. על כן למרות הירידות בשוק ההון ולשחיקה שראו "הפנסיונרים של הביטוח", דווקא עמיתי קרנות הפנסיה החדשות ראו בחודשים האחרונים עלייה בפנסיה השוטפת בהתאם לעליית המדד. יחד עם זאת, העובדה כי בשוטף אין שחיקה בגובה הפנסיה אינה מעידה על העובדה כי "הפנסיונרים של קופות הפנסיה" אינם נפגעים.

מנגנון ההתחשבנות של הפנסיונרים בקרנות הפנסיה בניגוד לביטוח, מבוצע אחת לשנה. במהלך הרבעון הראשון מבוצעת בדיקה המשווה את התשואה שהשיגה הקרן בפועל, לעומת התשואה "אותה הייתה אמורה להשיג". תשואה זו עומדת על מדד בתוספת 4% תשואה. במידה והקרן לא השיגה תשואה זו תופחת קיצבת הזיקנה שמשולמת לפנסיונרים.

כך לדוגמא אם המדד בפועל עמד בשנה מסויימת על 4% והקרן השיגה (8%-) על השקעותיה, תופחת קיצבת הפנסיה של הפנסיונרים ב-16%. בנוסף מתעדכנת קיצבת הזיקנה של הפנסיונרים על פי הריבית חסרת הסיכון הקיימת במשק, יחסית לריבית שהייתה קיימת בשנה החולפת. פרמטר שייתכן ויפעל בשנה זו לטובת הפנסיונרים, ועל פי התשואה הדמוגרפית שהשיגה הקרן.

הפנסיונרים של קרנות הפנסיה נהנים מהעובדה כי בניגוד לפוליסות הביטוח, מסלול הפנסיונרים מתנהל בנפרד ובדרך כלל במדיניות השקעות שונה, סולידי יותר, מאשר מדיניות ההשקעה של העמיתים הפעילים.

ראינו כי מנגנון "התעדכנות" הפנסיה שונה בין חברות הביטוח לקרנות הפנסיה. חשוב לקחת בחשבון, כי מנגנון זה מתאים לפנסיות זיקנה וכי חלק מהקיצבאות "האחרות" מתעדכן בצורה אחרת (לדוגמא קיצבת אובדן כושר עבודה בביטוח). ההבדלים בין המכשירים והשוני ביניהם מכתיבים גם את השוני בהצמדת התשלום.

**אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ במוצר פנסיוני ו/או שיווק פנסיוני ו/או המלצה לביצוע פעולותו/ או יעוץ במוצר פיננסי ו /או ייעוץ ו /או יעוץ משפטי מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות ו /או הקופות המוזכרים לעיל ו/או נמצאים בקשרים עסקים עם החברות המוזכרות.

תגובות לכתבה(3):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 3.
    יוחזרו האגח המיועדות למקבלי פנסיה בטוח מנהלים (ל"ת)
    פנסיונר ב מנהלים 24/09/2011 12:59
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 2.
    סוף סוף כתבה שעוסקת בעיקר
    ד" ר קאופמן 23/09/2011 17:24
    הגב לתגובה זו
    0 0
    למיטב ידיעתי תשואת הקיזוז היא 3.75% ולא 4%, אבל זה לא מקלקל את הכתבה. לא רק שהפוליסות חשופות לתנודות בקצבה החדשית, הן אמורות להבטיח מקדם קצבה המתבסס על תוחלת חיים קצרה מזו שבפועל, ומכיון שבעתיד תקבוליהן יפחתו ותשלומיהן יגדלו, הגרעון האקטוארי בוא יבוא.
    סגור
  • 1.
    ירון מה בנוגע למיסי הכפול על הפנסיה?
    לא התייחסת בכתבה קוד 18/09/2011 10:43
    הגב לתגובה זו
    0 0
    תגמולי העובד (%5) ממוסים בעת ההפקדה ואחר כך פעם שנייה כמס הכנסה מהקצבה הפטורים מתייחסים למרכיב פיצויי הפיטורין מהפנסיה בלבד
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות