למרות ההצלחה: שימו לב גם לחסרונות של מדדי התל בונד?

שי לוי, אנליסט ומנהל השקעות ביובנק ניהול נכסים, כותב על היתרונות והחסרונות בהשקעה במדדי התל בונד
 | 
telegram

מדדי התל בונד שהושקו החל משנת 2007 זוכים להצלחה רבה, ויש לומר בצדק. מטרת המדדים היא לסייע למשקיעים בפיזור ההשקעה באג"ח קונצרני, ובכך להפחית סיכונים בחשיפה למנפיק ספציפי ובהשקעות בסכומים קטנים יחסית. בנוסף, הסחירות במדדים גבוהה יחסית בהשוואה למרבית האג"חים הקונצרנים בשוק.

הרכב המדדים מתעדכן פעמיים בשנה (בימי המסחר הראשונים של חודש אפריל וחודש אוקטובר). על פי תנאי סף מוגדרים של דירוג (לפחות A- בדירוג מעלות או A3 בדירוג מידרוג), מינימלי לסידרה (250 מליון ש'), תקופה מינימלית לפדיון (של שנה וחצי) וסחירות (בין 120 האג"ח הסחירות ביותר בקבוצת ההשתייכות).

הבעיה מתחילה כאשר אחד מהניירות במדד לא עומד בתנאי הסף עקב הורדת דירוג לדירוג נמוך מהסף. על פניו המדד אמור להשתבח מבחינת איכות הסדרות בו. זאת מכיוון, שבמקום האג"ח שאינו עומד בדירוג המינימלי נכנס אחר בעל דירוג גבוה יותר. אך למרות כך, כמעט תמיד במקרים מעין אלו, הדירוג יורד לאחר שהאג"ח כבר "חטף" בשוק ומחירו ירד בחדות.

משקיע אקטיבי אשר מחזיק את האג"ח באופן ישיר, או מנהל (וכנ"ל לגבי השתלמות / / קרן פנסיה), יכול לבצע ניתוח אובייקטיבי משלו למנפיק ולהעריך האם הוא מעוניין להחזיק בנייר עד לפדיון או למכור אותו בשוק.

לעומת זאת, למשקיע שמחזיק במדד התל בונד אין שיקול דעת. הוא ספג את הירידה החדה במחיר הנייר, וכעת כאשר התשואה לפדיון על הנייר עלתה בחדות (עקב ירידת המחיר), הוא לא יוכל להמשיך וליהנות מתשואה גבוהה זו דרך ההחזקה במדד.

הדוגמה האחרונה היא האג"ח של אלביט הדמיה. הורדות הדירוג של האג"ח ע"י מעלות לדירוג של BBB+ תגרום לכך שסידרה ד', הנסחרת במדדי בתל בונד 40 ותל בונד 60, צפויה להיגרע מהם בעדכון הקרוב. זאת לאחר שמחזיקי האג"ח וביניהם גם מחזיקי התל בונד 40 ו-60 כבר ספגו ירידה של יותר מ-50% בארבעת החודשים האחרונים, והאג"ח מגלמת כיום של כ-35% לשנה במשך 3 שנים.

לעומתם, משקיע אקטיבי שהחזיק בנייר, יכול היה למכור אותו במהלך החודשים האחרונים ולחסוך חלק מהירידות, או מנגד להחליט שהתשואה הגבוהה מצדיקה את ההחזקה בנייר גם בהמשך. בכל מקרה, היה לו שיקול דעת. דבר שכאמור לא אפשרי למשקיע המחזיק את מדדי התל בונד 40 או 60. מקרה דומה התרחש ב-2009, כאשר הסדרות של אפריקה ישראל נגרעו ממדדי התל בונד עקב הורדות הדירוג לחברה.

לסיכום, מדדי התל בונד והתעודות הצמודות להם מהווים מכשיר השקעה טוב ובעלי יתרונות רבים. אך מנגד, גם בעלי חיסרון אחד מהותי במקרה של הורדת דירוג מתחת לדירוג המינימלי. על המשקיע לקחת זאת בחשבון בתוך מכלול השיקולים.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות