ניצול הזדמנויות בהצעות רכש ומיזוג חברות

אושר טובול סמנכ"ל מסחר מיטב טרייד ני"ע, כותב על ההזדמנויות הנכונות בהצעות רכש ומיזוג חברות
 | 
telegram
(6)

על רקע המסכים האדומים והשווקים היורדים של התקופה האחרונה, ניתן להבחין בהתגברות קצב הצעות הרכש והמיזוגים בשוק. מדוע בתקופה של ירידות, בה רוב המשקיעים העצמאיים והמוסדיים מדירים רגליהם מהשוק, מחליטים בעלי השליטה להיכנס? האם הם מזהים הזדמנויות?

בעלי השליטה מזהים הזדמנויות בחלק מהמניות והאג"ח הקונצרני, שנסחרים כיום לדעתם במחירים אטרקטיביים. רמת מחירים נוחה זו, מאפשרת לרבים מהם להגדיל החזקותיהם, להקטין חובותיהם, להציג רווחי הון ובמקרים מסוימים, אפילו למחוק את החברות לחלוטין מהמסחר.

כאשר חברה רוצה להגדיל החזקותיה, והסחירות שלה בני"ע גבוהה, היא יכולה לבצע את הרכישה בבורסה. אולם, אם הסחירות נמוכה או שהחברה רוצה למחוק את הני"ע מהמסחר, היא מפרסמת לציבור. הצעת הרכש יכולה להיות מלאה, חלקית או הצעת רכש חליפין.

אחת החברות הבולטות שפרסמה מספר הצעות רכש היא קבוצת דלק. בחודש האחרון, הספיקה החברה למחוק מהמסחר את חברת גדות ביוכימיה. בנוסף, הציעה לציבור לרכוש את מניותיו בדלק ישראל, ופרסמה הצעת רכש חליפין לרכישת מניות דלק אנרגיה, בתמורה ליחידות השתתפות של אבנר ודלק קידוחים.

האם יצחק תשובה מזהה הזדמנות בשווקים? מלבד ההצלחה במחיקת גדות ביוכימיה בפרמיה של 128%, ההצעות האחרות נחלו כישלון או הצלחה חלקית. בהצעת הרכש החליפית, נענו רק 7% להצעה ובדלק ישראל כ-10%. לכן דלק אנרגיה ודלק ישראל, ימשיכו להיסחר בבורסה המקומית.

פרסום הצעות הרכש החל לצבור תאוצה. בחודש האחרון היינו עדים ליותר מ-10 הצעות רכש. מלבד דלק קבוצה, שפרסמה כ-3 הצעות, גם חברת נטוויז'ן מוזגה לתוך חברת סלקום ונמחקה מהמסחר. דיסקונט השקעות פרסמה הצעת רכש חלקית לרכישת 7% ממניות חברת הבת כור.

קבוצת אי.די.בי מנסה לנצל את הזדמנויות שנוצרו בשווקים. היא ממשיכה להיפגש עם מזומנים וחתמה על מזכר הבנות עם קרן הפרייבט אקוויטי GTCR, לפרסום הצעת רכש לפאנדטק במחיר של 23.33 דולר - של 33% על המחיר בשוק. הנהנית מהמכירה היא כלל תעשיות שתרשום רווח של 412 מיליון שקל.

עסקת מכתשים אגן, נמצאת בשלבים האחרונים וצפויה להיסגר עד סוף אוקטובר. המחזיקים אמורים לקבל 5.78 דולר למניה (5.58 דולר מכמצ'יינה ו-0.2 דולר מכור), כרגע נסחרת המניה בדיסקאונט של 5% ממחיר העסקה.
ברוב המקרים, פרסום הצעת הרכש מתבצע בפרמיה גבוהה מעל המחיר בשוק. בממוצע, הפרמיה נעה בין 20%-30%. כאשר מתפרסמת הצעת רכש מלאה, נראה בד"כ את ני"ע מתקרב למחיר המפורסם בהצעת הרכש ואף לפחות מכך, בהצעת רכש חלקית.

האם ניתן לזהות הזדמנות ולהרוויח מפרסום הצעות רכש?

בפרסום הצעת הרכש, בעלי העניין מצביעים על כך שמחיר ני"ע נסחר כנראה במחיר אטרקטיבי. לאחר פרסום ההצעה, נשאר בד"כ פער של מספר אחוזים בודדים, בין מחיר הצעת הרכש למחיר בשוק. הפער נובע מהסיכוי שהצעת הרכש לא תצלח ובתנאי שוק שונים, מחיר המניה ימשיך לרדת. כתוצאה מכך, ההשקעה בני"ע תניב הפסדים. בנוסף, קיים חשש שמועד הצעת הרכש ידחה או שהחברה המציעה תיסוג מהצעתה לרכישת ני"ע.

מאידך, רווח של אחוזים בודדים על השקעה קצרת טווח קורץ למשקיעים רבים ובעיקר לחברות שרוכשות את ני"ע בסכומים גבוהים וגורפות רווחים משמעותיים בזמן קצר. ישנם מקרים, בהם הצעת הרכש לא מצליחה, ובעלי העניין מעדכנים את מחיר ההצעה כלפי מעלה. וכך למעשה, הרווח של המשקיעים בני"ע גדל.

בעסקת המיזוג של נטוויז'ן וסלקום, נוצר פער של יותר מ-5% בין מחיר ההצעה למחיר בשוק. הפער נבע מחשש המשקיעים שמשרד התקשורת לא יאשר את המיזוג. משקיעים שנכנסו לפוזיציה בנייר, גרפו רווח של 5% בחודש אחד בלבד.

בדומה לנטוויז'ן, הפער בעסקת מכתשים אגן נכון לכתיבת שורות אלה, עומד על 5%. החשש בשוק הינו מעדכון מחיר העסקה כלפי מטה, או מביטול העסקה בעקבות המצב בשווקים. גם בעסקה זו ניתן לאתר הזדמנות לרווח.

הצעות הרכש מהוות הזדמנות השקעה מעניינת בשווקים תנודתיים. מחיר הצעת הרכש מסתמן בד"כ גם כמחיר עוגן לני"ע. סביר להניח, שמחיר הנייר לא ייסחר משמעותית מתחת למחיר ההצעה. לכן, כדאי לעקוב אחר פרסומי ההצעות ולבחון כניסה לפוזיציה בני"ע.

האם כדאי להיענות להצעות הרכש?

כאמור, לרוב הצעות הרכש מוצעות בפרמיה משמעותית על המחיר בשוק. בהצעת רכש חלקית כדאי לעקוב אחר המחיר בסמוך למועד ההיענות להצעה, ולהיענות בהתאם לפרמיה. בהצעת רכש מלאה כדאי לשקול לא להיענות להצעה. במידה וההיענות תהיה מעל 95%, ההצעה תהפוך לכפויה ובכל מקרה נקבל ביצוע. במידה ולא תצלח, סביר להניח שבעל השליטה ינסה למחוק את הני"ע שוב מהמסחר בפרמיה גבוהה יותר.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(6):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 6.
    מ.א. תקרוס אם...
    אושריקו 19/09/2011 23:25
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לא תהיה עיסקה.לכן,רווח של 5% מול הפסד פוטנציאלי של 30% ויותר...ממש לא משתלם
    סגור
  • 5.
    ממש שרלטנות הכותרת של הכתבה - בזבוז זמן
    אוהד 19/09/2011 19:27
    הגב לתגובה זו
    0 0
    עוד כותרת מושכת כמו פרח שמושך חרק למלכודת. כותרת מאוד יומרניות : " אושר טובול סמנכ" ל מסחר מיטב טרייד ני" ע, כותב על ההזדמנויות הנכונות בהצעות רכש ומיזוג חברות" ופשוט אין שום תוכן. היית מצפה לקבל תובנות, אולי רשימת מניות פוטנציאלית של חברות המועמדות לקבל הצעת רכש ופשוט אכזבה. לא שווה קריאה לא שווה את הזמן. חבל שביזפורטל מאשרים להעלות כאלו כתבות. אני ממש מרגיש שהקריאה הייתה בזבוז זמן.
    סגור
  • 4.
    אין תוכן בכתבה וחבל
    אמיר 19/09/2011 12:59
    הגב לתגובה זו
    0 0
    רוב הצעות הרכש לא יוצאות לפועלת מאמר של בלומברג מפני כמה שנים. לכן עדיף לרוב להיענות להצעת הרכש כאשר זו מתבצעת, דוגמאות לא חסר ונתחיל מגדות של תשובה שרצה לקנות אותה לפני כמה שנים במחיר הגבוה פי 10. דלק נדלן מ- 2009 ולא חסרות עוד דוגמאות, עדיף קצת עניין בכתבה במקום שתהיה שטחית ומשעממת שידועה לכל אדם שנמצא יום בשוק.
    סגור
  • 3.
    עסקת מכתשים
    אנליסט 19/09/2011 11:02
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לא צריך להיות כלכלן או אנליסט כדי להבין שצריך לפעול הפוך בדיוק ממה שהכותב מציע בעסקת מכתשים: נשארו רק 5% רווח לכל היותר. מנגד, יש את הסינים שיכולים בלי יותר מדי אי נעימות לפוצץ את העיסקה או לדרוש הנחה משמעותית במחיר על רקע " תנאי השוק הבעייתים" . במקרה כזה מכתשים תרד עשרות אחוזים. המשקיעים המתוחכמים נמצאים לכן דווקט בשורט על מכתשים על רקע האפשרות להרוויח הרבה מאוד ולהפסיד קצת.
    סגור
  • 2.
    הצעות רכש מניות גז ונפט
    יערן 19/09/2011 09:54
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אני משקיע מאוד מאוד קטן זה שנים אני מושקע במניות גז בעלי שליטה מורידים מחירים ואחר כך יוצאים בהצעת רכש לא הוגנת. מי יגן עלי אני ממש מבוהל. כל כסכי נתון לחסדי אנשים בלי לב ובלי מצפון.אני מבקש את הגנת המדינה.
    סגור
  • טען עוד
  • 1.
    הצעות רכש
    יערן 19/09/2011 09:33
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מהלך בלתי הוגן לחלוטין. משקיע קטן מחזיק מנייה שנים בתחושה שהוא שותף למפעל. משחקים עם כספו שנים מורידים את המחיר ויוצאים בהצעת רכש. האם זאת לא גניבה האמצעות החוק והבורסה. היכן האמון שנותן בכם המשקיע הקטן האם אתם לא גנבים?
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות