ייאלצו להחליט: דנקנר, תשובה ובינו יצטרכו לבחור האם להישאר עם כלל ביטוח, הפניקס והבינלאומי
ועדת הריכוזיות או בשמה הוועדה להגברת התחרותיות במשק הציגה את מסקנותיה היום. הועדה נולדה מתוך המחאה החברתית ועל פי דבריו של ראש הממשלה: "התחרות אינה אויבת הצרכן אלא ידידותית והיא זו שמורידה מחירים".
במהלך מסיבת העיתונאים חשף יוג'ין קנדל, המכהן כחבר הוועדה כי מבדיקה שלהם ישנם ארבעה טייקונים אשר ייאלצו להחליט האם להחזיק במוסד פיננסי או במוסד ריאלי. חברי הוועדה סירבו להצביע על המועמדים שייאלצו להחליט, אולם כבר ניתן לסמן שלושה טייקונים ברורים: נוחי דנקנר, יצחק תשובה וצדיק בינו. הדעות בשוק חלוקות לגבי זהותו של הטייקון הרביעי.
וועדת הריכוזיות המליצה שבעלי שליטה לא יוכלו להחזיק בגוף פיננסי משמעותי וגם בתאגיד ריאלי משמעותי. הגדרות הוועדה הינן שתאגיד פיננסי משמעותי הינו כזה המנהל נכסים מעל 50 מיליארד שקל (כ-2.5% מכלל הנכסים הפיננסים במשק). תאגיד ריאלי משמעותי הוא זה תאגיד שפדיון המכירות שלו הינו מעל 8 מיליארד שקל (כחצי אחוז מכלל הפדיון במשק) ומאזן מעל 20 מיליארד שקל.
נוחי דנקנר הוא הבעלים של קבוצת IDB. מצד אחד מחזיק דנקנר בחברת כלל עסקי ביטוח שהינה תאגיד פיננסי משמעותי. מהצד השני מחזיק דנקנר בפעילויות ריאליות עניפות במשק כגון שופרסל וסלקום. הערכות הן, שדנקנר ייאלץ להיפרד מהחזקתו בכלל ביטוח (המחזיקה גם בכלל פיננסים). נציין כי בימים אלו מתנהלים מגעים בין קבוצת IDB לבין קרן פרמיירה אשר הביעה נכונות לרכוש את כלל ביטוח - אם כי הסכם שכזה טרם נחתם.
יצחק תשובה הוא הבעלים של דלק קבוצה. מצד אחד מחזיק דנקנר בשליטה בגוף פיננסי משמעותי: חברת הביטוח הפניקס אשר גם שולטת בבית ההשקעות אקסלנס. מנגד, לקבוצת דלק ישנם החזקות בפעילויות ריאליות ענפות בשוק כגון תחום הדלקים, תחום הרכב, פעילות הזיקוק ותחום הנפט והגז. הערכות הן כי תשובה יפעל במקרה שהמלצות הוועדה ייושמו למכירת החזקותיו בחברת הפניקס.
המועמד השלישי הינו צדיק בינו, בעל השליטה בבנק הבינלאומי. במקביל, בינו הוא גם הבעלים של חברת פז נפט אשר לה פעילות בתחום הדלקים, הזיקוק וחנויות הנוחות. בשלב זה לא ממש ברור כיצד ברגע האמת יעדיף לפעול בינו.
זהותו של הגוף הרביעי המחזיק בהחזקות צולבות אינה ידועה. יש הסבורים כי מדובר במשפחת עופר אשר מחזיקה גם במליסרון וגם בשליטה במזרחי טפחות. ייתכן גם כי מדובר בשרי אריסון המחזיקה גם בבנק הפועלים ובמקביל גם בחברת שיכון ובינוי. עם זאת, בדיקה של הנתונים מצביעה כי שיכון ובינוי ומליסרון לא עומדות בקריטריונים של פעילות ריאלית - עם זאת, הערכות הן שהשליטה תיבדק בכל קבוצת אריסון ובכל קבוצת עופר.
בעלת שליטה נוספת, אשר כבר הודיעה כי היא נמצאת מחוץ למשחק הינה קרן אייפקס, בעלת השליטה בתנובה ובבית ההשקעות פסגות. בתגובה שמסרה אייפקס היא מסרה כי "המלצות הוועדה אינן כוללות בתוכן את תנובה משום שמחזור המכירות של תנובה קטן מ-8 מיליארד שקל והמאזן שלה קטן מ-20 מיליארד שקל. נשתף פעולה באופן מלא עם הוועדה ונעביר לה את נתוני פסגות ותנובה ברגע שנתבקש".
תגובות להמלצות
ערן יונגר, אנליסט sell side במגדל שוקי הון התייחס למכירה ההחזקות בכלל ביטוח על ידי דנקנר בשיחה עם Bizportal: "ההמלצה הזו עמדה על הפרק מעל שנה ואנחנו תימחרנו גם את התרחיש הזה. אין צורך להיכנס לפאניקה וניתן להניח שההחזקות ימכרו במחיר ההוגן". בהקשר זה נזכיר את ועדת בכר שאילצה את הבנקים להיפטר מהחזקותיהם בקרנות הנאמנות והגמל ואלו נמכרו במחירם הכלכלי.
מטבע הדברים, חברות כלל ביטוח והפניקס לא יוכלו להימכר לטייקונים אחרים ו"לכן", אומר יונגר, "ייתכן וימכרו למשקיעים זרים". בהקשר זה נזכיר את חברת מגדל לדוגמא אשר נמצאת בבעלות של חברת ביטוח איטלקית, ג'נרלי. וגם בזק ותנובה נמצאת בבעלות של קרן בינלאומית.
בנוסף, נציין כי הועדה לא הגבילה החזקות ריאליות וחברות פירמידה אלא ורק ציינה שאלו כשלי שוק. כך יוצא שחברות פירמידות לא יפורקו.
"בהקשר של חברות ההחזקות יש שתי השלכות משמעותיות", העריך ניר זוננברג, מנהל מחלקת מחקר buy side במיטב, בשיחה עם Bizportal. "ראשית, המסקנות משנות את מאזן הכוחות בין בעלי המיעוט ובעל השליטה בחברה". בעלי המיעוט יזכו ביותר משקל בדירקטוריון, יותר סמכות לקבוע שכר בכירים וסמכות נרחבת יותר בעסקאות בעלי עניין.
הדובדבן שבקצפת הוא, על פי זוננברג, כאשר תועלה הצעת רכש חיצונית לכל המניות של חברת ההחזקה, ובעלי המיעוט ירצו לקבל אותה בניגוד לעמדת בעל השליטה. במקרה זה, בעלי המיעוט יוכלו לכפות את דעתם על בעל השליטה או שהוא ייאלץ להשוות את ההצעה ולרכוש את מניותיהם.
בצד השלילי, ציין זוננברג את המסקנות אשר מקשות על חברות ההחזקות ע"י הקטנת המינוף. לדוגמא ביטול מגן מס על הוצאות המימון עד גובה הדיבידנד אשר למעשה מייקר את עליות המימון בכ-20%-25%.
- 6.מעוז 20/09/2011 05:16הגב לתגובה זוהבעייה שנובעת מתופעת הטייקונית והריכוזיות איננה המיקס של חברות ריאליות וחברות פיננסיות. ההיפך, רצוי שקבוצה עסקית תפזר ותגוון את השקעותיה. הבעייה העיקרית עם הטייקונים נגזרת ממבנה הפירמידה שהם פיתחו באופן שמשקל ההון העצמי החברות האחזקה שמלמעלה הינו זניח (בדר" כ עד 5%), ולמרות זאת מחזיקות באמצעי שליטה בחברות שמלמטה. מבנה רעוע זה של הפירמידות איפשר לתשובה, דנקנר ואחרים לרכוש כל מה שזז בכספי הציבור ללא בסיס הוני ראוי, ולסכן בכך את כספי הציבור שגייסו.
- 5.איך זה יגביר את התחרותיות? (ל"ת)א 19/09/2011 17:23הגב לתגובה זו
- 4.מתקרבת 19/09/2011 16:46הגב לתגובה זורק שתדעו - שלנו - המשקיעים - הצעד הזה הוא צעד נכון ביותר. אור ואהבה
- 3.מה יהיה? 19/09/2011 16:44הגב לתגובה זולא של הטייקונים אלא של מעמד הביניים הקורס.עוד מעט נקבל עוד אחת וזה כבר יהיה טראח-טנברג סופי לכספנו המועט.
- צוחק 19/09/2011 17:24הגב לתגובה זואהבתי יאוהוו איזה מצחיק
- 2.אבי 19/09/2011 16:12הגב לתגובה זולא פושעים וגנבים. בקצב הזה לא יהיה מי שיעשה בארץ עסקים
- משקיע קטן/בינוני 19/09/2011 16:23הגב לתגובה זויש לא מעט משקיעים שישמחו לרכוש את החזקות של כל אחד מה - so called טייקונים.
- 1.ויש גם את עזריאלי שמחזיק 5% בלאומי (ל"ת)עם אופציה לרכישה נוס 19/09/2011 16:00הגב לתגובה זו