פשיטת רגל של יוון והטרגדיה תהיה של כל אירופה - זהירות!
עפ"י אתר ויקפדיה, טרגדיה דנה בשאלות יסוד של הקיום האנושי. מה הם גבולות הסבל והייסורים שאדם יכול לשאת? מדוע העולם כה בלתי צודק? הטרגדיה עוסקת ביצרים אנושיים בלתי נשלטים כגון: גאווה, תשוקה ושנאה. הטרגדיה מסתיימת באסון צפוי מראש, ועלילתה רצופה במשברים.
העולם הפיננסי עוקב בדאגה אחרי הטרגדיה הפיננסית היוונית, שכן השלכותיה אינן מוגבלות רק ליוון כי אם לכלל יבשת אירופה ובשרשור לעולם כולו. אין ספק כי פתרון בעיית החוב של יוון (ושאר מדינות ה-PIIGS), מחייב חשיבה מחוץ לקופסא בכדי שלא יגרור את כל העולם למיתון עמוק.
חלומה של אירופה להתאחד ולהוות גוש כלכלי תחרותי לארה"ב ולמזרח הרחוק, מתנפץ על רקע ההבדלים התרבותיים בין עמי אירופה (מוסר העבודה הגרמני מול הבזבוז היווני כמשל), ולאור העובדה כי איחוד אירופה בוצע על בסיס מוניטארי וללא איחוד פיסקאלי ופוליטי אמיתי. כתוצאה מכך ובחיבור לחטא ההיבריס, נוצר מצב כי אירופה איננה יכולה לבלוע או להקיא את יוון מתוכה.
פשיטת רגל של יוון עלולה להוות אסון פיננסי אשר ימוטט את מערכת הבנקאות האירופאית, משם לשלוח את העולם למיתון עמוק (להלאמה של המערכת הבנקאית באירופה) וחיי צנע וסבל שתושבי מערב אירופה כבר שכחו מהם. בדומה לטרגדיה היוונית הקלאסית, מתמודד האזרח האירופי עם תחושת האי צדק. אין ספק שמנקודת מבטם של הגרמנים, הצרפתים ועמים נוספים באירופה המצב ביוון, פורטוגל ספרד וכו' הינו בלתי נסבל. מדוע אזרח גרמני צריך לשלם את חובות ההילולה של אזרחי יוון?
גם במקרה של יוון, נראה (עפ"י השווקים) כי הסוף ידוע מראש והינו בלתי נמנע. שוקי ההון מתמחרים פשיטת רגל ודאית. מבחינות רבות פשיטת רגל ליוון עדיפה לעולם וזאת בתנאי והיא תבוצע בצורה חכמה. כלומר, יומצא מנגנון פשיטת רגל אשר לא יפעיל את מנגנוני ה-CDS. אם אלה יופעלו, התוצאה למערכת הפיננסית תהיה זהה - חורבן.
פשיטת רגל מסודרת ומוסכמת של יוון (למשל מחילה של בעלי החוב על חובם באופן אקטיבי - מנגנון אשר לא מפעיל CDS) שקולה לניתוח כריתת איבר בגוף על מנת להציל את כל החולה מזיהום. אבל גם לאחר שיימצא פתרון ליוון, הבעיה תישאר סביב הגורמים אשר הובילו למצבה של זו והשלכות גורמים אלו על שאר מדינות אירופה.
התפיסה של לחיות מעבר ליכולת על בסיס אשראי זול, הינה שורש הבעיה של החברה המערבית כולה. הפתרון למשבר ביוון צריך להיות מצד אחד אפקטיבי עבור כלל העולם. אך מספיק מרתיע בכדי לוודא כי מדינות אחרות לא יעדיפו את פתרון פשיטת הרגל היוונית.
יחד עם זאת, למשקיעים בשוק ההון אשר מסתכלים בעיניים כלות על מסכי הבורסה יש סיבה לאופטימיות. שוק ההון שונא ומפחד מאי וודאות. באוקטובר צפוי להיגמר ליוון הכסף ולכן כך או אחרת, תוך כמה שבועות ימצא פתרון לטרגדיה היוונית. יש לקוות שהפתרון יהיה כולל ולא, נחזור לקרוא את הטור הזה בשנית עוד כמה חודשים.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.מציאות בשוקברוקר 20/09/2011 09:43הגב לתגובה זו0 0רק פרוטליקס ופלוריסטם, הביוטכנולוגיה יוכיח את עצמו בלי קשר לשוק וליוון, זה מה שטוב בביוטכנולוגיהסגור
-
1.כתבה מעניינתברוקר 20/09/2011 09:38הגב לתגובה זו0 0רק פרוטליקס ופלוריסטםסגור