'זאפ' - הפרסומת תעשה את זה?
זה היה יכול להיות משעמם וצפוי. אתר להשוואת מחירים של מוצרים, לכשעצמו, אינו קטגוריה מרגשת. המניע השכיח, בסופו של יום, הוא להיכנס לזאפ כדי למצוא את המחיר הזול ביותר ולהשיג את העסקה הטובה ביותר. תקנו אותי אם אני טועה. אני טועה.
אמנם זהו הבסיס הרציונאלי לקיומו של אתר כזה, אבל חווית ההשוואה עצמה היא חלק בלתי נפרד במסע הקניות, אם לא החשוב ביותר. במידה מסוימת, חווית ההשוואה היא כמו כל חווית קנייה. אם באיקאה אני מרגיש כמו בבית, אם בסופר פארם אני חווה 'קפיצה קטנה לחול', אז בזאפ אני חווה חווית השוואה אולטימטיבית.
לא זאפ היא זו שהמציאה את החשק להשוות. לכולנו קיים אינסטינקט להשוות בין דברים, לא רק ברי השוואה כמותית. נהפוך הוא. ההשוואה האיכותית היא זו שלעיתים הופכת אובססיבית וממכרת. מאז שאנחנו זוכרים את עצמינו תמיד נשאל מי יותר יפה, מי יותר סקסי, אל פא'צינו או דה נירו, עיר או כפר...
הפרסומת:
* לקמפיין האינטרנט -
תמיד נרצה למצוא את ההבדלים בין דברים שנראים זהים. גורי חתלתולים, נעלים בנות אותו מספר, כי אולי זוג אחד נוח יותר, תאומים זהים. הטבע קורא לנו למצוא את השונה, ולנקוט עמדה.
אותו אינסטינקט לעשות סדר בין דברים לבין עצמם, הופך רלוונטי במיוחד כשמדובר בהחלטת קניה. ברור שהמון משתנים משחקים תפקיד. רזולוציה וגודל מסך כשמדובר בטלוויזיה, מותג ומפרט כשמדובר במחשב.
עד שאתר השוואות כמו זאפ נכנס לחיינו כיתתנו רגליים מחנות לחנות, שאלנו את החברים והרמנו טלפונים. ונכון, טכנית זאפ הוא רק אינדקס שמארגן את המציאות על פי מספר חיתוכים ומגיש לנו חוות דעת ממספר מקורות - מומחים וגולשים. וכמו שנאמר בפתיחה, הקמפיין היה עלול להחטיא בקלות את העיקר, ולתאר את זאפ אך ורק על סמך תועלתו הטכנית...
אלא שבקמפיין זאפ מבקשת ילדה קרת מזג ואנאליטית, מהציבור הרחב, לעזור לה לבחור בין אבא לאימא. האקט הקיצוני מסמל את כל מה שזאפ מעניק לנו, גם רציונאלית וגם רגשית. תשוקת ההשוואה המקננת בכולנו הופכת להיות נושא הפרסומת, כאשר התועלת הטכנית, למעשה, ברורה מאליה.
לבחור בין אימא לאבא זה אחד מהטאבואים החמורים של האנושות. הסמן הימני של אובססיית ההשוואה הוא ההשוואה האסורה. הקמפיין חזק כי הוא הולך ישר לשם. לקצה. ולמרות שזאפ מודה ומתוודה שמדובר אך ורק בפרובוקציה קיצונית - מצליחה הפרסומת להגיש את עיקר עיקרי זאפ כמכשיר שלא רק צריכים, אלא אוהבים ומתענגים עליו.
ה-reference המתבקש הוא כמובן מנוע חיפוש בשם גוגל שנכנס לעולם שהיו בו שפע מנועי חיפוש - כולם ממוצבים כלא יותר מ... מנועים. גוגל הבין מיד שמדובר בהזדמנות אסטרטגית ומיצב את עצמו כמושיע מכאוס האינטרנט. מאז הכול היסטוריה. גוגל הפך להיות האשנב דרכו אנו נכנסים למציאות ומעכלים אותה. ניתורי אמת מראים שאנשים מייחסים לגוגל תוכנות אלוהיות וכל יכולות - הרבה מעבר לעובדה שהוא רק אפליקציה שממיינת מידע..
אם זאפ תמשיך להעמיק את פולקלור ההשוואות בלי לפחד מנטישה רגעית של העולם הרציונאלי / טכני/ כדאי שמצוי בליבת המוצר, אזי לא רחוק היום שהיא תהפוך ל-lovemark, ולפועל (to Zap) גם בהקשרים שהם מחוץ לעולמה המיידי.
השאיפה העסקית של זאפ היא להשיג ככה וככה כניסות ושימושים. אבל השאיפה המותגית היא שילדים, שהיום הם בני שלש, יגידו "עשיתי זאפ" על כל פעולת השוואה ובחירה שהיא - בעולם הפיזי והדיגיטלי.