הרכב תיק השקעות חו"ל - אוקטובר 2011

דן הלמן, מנכ"ל הלמן-אלדובי קרנות נאמנות ועומר פרל, מנהל דסק חו"ל בהלמן-אלדובי, סוקרים את הרכב תיק ההשקעות בשוקי חו"ל
 | 
telegram
(5)

סקירה חודשית

וול סטרייט סגרה את הרבעון השלישי בצורה החלשה ביותר מזה שלוש שנים כשירדה 14%, מחצית מהירידה הייתה בספטמבר. החודש הצטרפו למעגל הירידות גם "הכוכבים" של השנה האחרונה, הזהב עם ירידה של 11%, הנחושת עם 25% והמטבעות: הדולר האוסטרלי ירד 10% והריאל הברזילאי ירד 15%.

עם כל הסיבות שתומכות במחירי זהב גבוהים, נכס שעולה בתקופה קצרה בצורה כה חדה הוא לא נכס בטוח. המטבעות של השווקים המתעוררים ירדו יותר כתוצאה מגידורי מטבע שהתחילו לעשות המשקיעים בקניית התעודות של אותם שווקים. הנחושת סובלת מחששות המשקיעים "מנחיתה קשה" של כלכלת סין שם בשלושה החודשים האחרונים מדד מנהלי הרכש מצביע על התכווצות.

השווקים ממשיכים להפגין חולשה על רקע מחלוקות פוליטיות באירופה ובארה"ב שרק מגבירות את תחושת חוסר האמון שיש למשקיעים. אי הוודאות בנוגע למציאת פתרונות למשבר החובות. החשש המרכזי הוא הסיכוי הגובר למיתון בעקבות משבר החובות וחששות שסין לבדה לא תוכל "לסחוב" על גבה את שאר העולם. לראייה בתי השקעות בעולם וקרן המטבע העולמית ממשיכים להוריד את תחזית הצמיחה של הכלכלה העולמית. דוחות החברות האמריקניות ברבעון השלישי יתפרסמו כבר בשבוע הבא, כך שנוכל לראות אם יש השפעה עליהם או על התחזיות שיתנו להמשך הדרך.

שווקים מפותחים

אירופה - הבנק המרכזי באירופה נמצא בקונפליקט לגבי שיעור הריבית עליה הוא יודיע השבוע. מצד אחד, היה שמח להפחית אותה ובכך להקל קצת על מדינות הגוש. אך עם נתוני האינפלציה שהתפרסמו, הוא יחשוב פעמיים (האינפלציה באוגוסט בגוש הייתה בקצב של 3% ). בנוסף הוא צפוי להודיע על מספר צעדים מוניטאריים במטרה להקל על הבנקים בגוש האירו. הצעדים העיקריים: מתן הלוואות לשנה לבנקים ורכישת אג"חים מגובים בתזרים (בסקטור הנדל"ן).

ספרד ואיטליה מתכננות הנפקות חוב רבות ברבעון הרביעי בהן הן צפויות לגייס 28 מיליארד ו-60 מיליארד אירו בהתאמה. אנו מייחסים חשיבות רבה ליכולתה של איטליה לגייס חוב ברבעון הקרוב, לאור הורדת הדירוג ע"י S&P מ-A+ ל-A, והורדת תחזיות הצמיחה של המדינה בשנים 2011- 2014 מ-1.4% ל-0.7%.

הפרלמנט הגרמני אישר את הרחבת קרן החילוץ האירופית. האישור היה מגולם בשוק, ואירופה ממשיכה לסבול מחוסר היכולת בקבלת החלטות לפתרון של בעיית החובות ביוון בפרט ובאירופה בכלל. הדבר בא לידי ביטוי בהתפטרותו של בכיר ב-ECB מטעם גרמניה, יורגן שטארק, על רקע התנגדותו להחלטה של המשך רכישת האג"חים הממשלתיים של מדינות הגוש.

אנגלה מרקל, ראש ממשלת גרמניה, ממשיכה להפסיד בבחירות האזוריות, כשאזרחים בגרמניה ממשיכים להתנגד להזרמות הכספים למדינות הפריפריה. שוק ה-CDS משקף סיכוי של כ-98% לחדלות פירעון של יוון תוך 5 שנים. השאלה המרכזית היא היקף השפעתה על שאר אירופה והשלכותיה על הצמיחה העולמית. חוסר היכולת של בנקים באירופה ללוות כספים מקרנות ה-Money Market בארה"ב מביאה אותם ללוות בריבית גבוהה יותר מה-ECB (שני בנקים לוו ממנו סכום של 525 מיליון דולר בריבית 1.1%).

ה-ECB הודיע על שיתוף פעולה עם הבנקים המרכזיים בארה"ב, אנגליה, שוויץ ויפן שיספקו נזילות ללא הגבלה לבנקים האירופיים, כשהבנקים יורשו ללוות כספים פעם בחודש לשלושה חודשים הקרובים, ובכך יכולים לשפר את מאזניהם. תוכנית "סודית" (רשת CNBC יצאה עם מבזק מיוחד בעניין) שבכירים אירופיים, כנראה בהשראת גייטנר, גיבשו תוכנית מפורטת שמטרתה מינוף קרן ההצלה האירופית. בכספים שיקבלו, ירכשו חוב של מדינות אירופה. המפלגה הדמוקרטית בגרמניה כבר הספיקה להתנגד למהלך ונראה שבצדק. הדרך לפתרון משבר החוב הינה הורדת מינוף ולא העלתו.

ביוון העבירו תוכנית חירום המטילה מס חדש על הנדל"ן בשנתיים הקרובות וקיצוץ של משכורת אחת מנבחרי הציבור. בנוסף, הממשלה תנסה לקצץ בפנסיות ב-20-40% ובמשכורות של 30 אלף עובדי מדינה. אחרי שהתמ"ג במדינה נפל ברבעון השני ב-7.3% לאחר ירידה של 8.1% ברבעון הראשון, הלחץ לקיצוצים נוספים צפוי לעלות.

בגרמניה עובדים על תוכנית "שתחזק" את הבנקים על מנת שיוכלו לעמוד בחדלות פירעון יוונית, שבמידה ותהיה הבנקים צפויים להפסדים של לפחות 50% מהחזקותיהם בחוב היווני. לפי ה-IMF, כ-300 מיליארד אירו נמצאים "בסיכון אשראי" בעקבות משבר החוב האירופי. לכן לבנקים לא תהיה ברירה אלא לגייס כספים ולהגביר את האמון בהם.

הפרנק השוויצרי התחזק ביום אחד ב-13% מול האירו אחרי שהבנק המרכזי במדינה החליט להתערב בשוק ולקבוע מחיר מינימום של 1.2 פרנק ליורו. בכך סימן עליית מדרגה ב"מלחמת המטבעות". אנו ממשיכים להחזיק משקל חסר באירופה כשבתוך היבשת נותנים משקל עודף לגרמניה ושבדיה.

יפן - הודיעה שתמשיך להגדיל את הקרן להתערבות מטבע ב-200 מיליארד דולר לסך של 600 מיליארד דולר. זאת במטרה להביא להיחלשות היין שפוגע במדינה מוטת הייצוא בה הצמיחה בפעילות הכלכלית אחרי אסון רעידת האדמה מתעכבת. הדבר בא לידי ביטוי בנתוני מאקרו חלשים, כמו התפוקה התעשייתית ותפוקת המפעלים. אנו ממשיכים להחזיק משקל שוק ביפן.

ארה"ב - הפד הודיע על תוכנית להארכת המח"מ התיק ע"י מכירת 400 מיליארד דולר באג"ח לפדיון עד שלוש שנים. כנגד ירכוש באותו סכום, של 6-30 שנה לפדיון ויגלגל את החזקותיו באג"ח מגובות משכנתאות שיגיעו לפדיון במקום רכישת אג"ח. מטרת התוכנית היא תמיכה לשוק הדירות שמתבסס על משכנתאות נמוכה יותר, ושיפור מצבת הנכסים של הבנקים שיוכלו להחליף חוב קצר בארוך.

נשיא ארה"ב, ברק אובמה, הציע תוכנית תמריצים כוללת בסכום של 447 מיליארד דולר. עיקרה הורדת מיסים שהמעסיקים משלמים, קצבאות לממשלות אזוריות והשקעה בתשתיות. לפי חברת הדירוג MOODY'S, התוכנית צפויה להוסיף כ-2% לתמ"ג ולהורדת האבטלה בכ-1%.

אנו מעלים את ארה"ב ממשקל שוק למשקל יתר. להערכתנו ארה"ב תמשיך להציג ביצועים טובים יותר משווקים אחרים, כל עוד האי וודאות ממשיכה לשרור בשווקים. בנוסף נכנסנו לשנת בחירות בארה"ב, כך שלאובמה יש תמריצים חזקים לעודד את שוק ההון בארה"ב. לפיכך, דעתנו על השוק היא שורית לתקופה הקרובה. קרי החזקה במשקל יתר (בהתאם למדד ה-MSCI World).

אג"ח - מחירי האג"ח ל-10 שנים קבעו שיאים חדשים. התשואה חצתה את רמת ה-1.7% כלפי מטה, אך זו חזרה תוך שלושה ימים למעלה בטווח של 1.9%-2.0%. סין הגדילה את החזקותיה באג"ח ארה"ב בחודש ספטמבר ל-1.17 טריליון דולר. זו הרמה הגבוהה ביותר בתשעת החודשים האחרונים. הסחר של סין עבר את ה-30 מיליארד דולר, שזו הרמה הגבוהה ביותר מאז ינואר 2009. למרות שהסינים לא מרוצים מנטל החוב שרובץ על ארה"ב, אין להם ביררה ובכך ממשיכים ברכישות האג"ח.

אוסטרליה - הבנק המרכזי כנראה ימשיך לעת עתה להותיר את הריבית על כנה ברמה של 4.75%, על רקע חולשת המטבע המקומי והנפילה במחירי הסחורות שצפויה למתן את הלחצים האינפלציוניים במדינה. אך בהמשך לא יהסס להפחית את הריבית כדי להמריץ את הכלכלה שמפגינה סימני חולשה. שיעור האבטלה במדינה עלה ל-5.3% (שיא של 10 חודשים), מדד בטחון הצרכנים ממאן להתאושש והורדת תחזית הצמיחה ע"י קרן המטבע העולמית לשנת 2012 מ-3.5% ל-3.3% הם רק חלק מנתוני המאקרו החלשים במדינה.

שווקים מתעוררים

ברזיל - הריאל נחלש ב-15% במהלך חודש ספטמבר. ההחלטה להוריד את הריבית במדינה ב-0.5% ל-12% בסוף חודש אוגוסט, בצירוף האינפלציה במדינה שעברה את רמת ה7%. כמו כן מגמת ה-Flight to Safety בעולם אשר גררה משיכה של כ-700 מיליון דולר מהשקעות בריאל הברזילאי החריפה את מגמת היחלשותו.

סין - ידיעות שסין תדחה 80% מהפרויקטים החדשים בתחום תשתיות של רכבות מצטרפות למדד מנהלי הרכש של HSBC, מראה על התכווצות (עומד על 49.4) כבר שלושה חודשים ברציפות. יחד עם זאת, נציין שלפי ממשלת סין הקומוניסטית המדד עומד על 51.2. כלומר ההתרחבות בפעילות הכלכלית עדיין קיימת.

לפי ראות עינינו, כדאי לנצל את רמות המחירים, הן של המניות והן של המטבעות לטובת הגדלת החשיפה בשווקים המתעוררים. שווקים שאמנם סובלים בתקופות של אי וודאות מתנודתיות גבוהה, אך היותם "בריאים" יותר מרוב השווקים המפותחים, נהנים מיתרות מט"ח גבוהות ויחסי חוב/תוצר ואחוז הגירעון /תוצר ברמות סבירות.

דעתנו על השוק שורית לתקופה הקרובה, קרי החזקה במשקל יתר (בהתאם למדד ה-MSCI World). אנו ממליצים להיחשף לשווקים המתעוררים באמצעות המטבעות שלהם ולא בנטרול מטבע. שכן חולשת המערב תתבטא בהיחלשות הדולר האמריקני והאירו מול שאר העולם.

*הניתוח הכלול בדוח זה הינו למטרת אינפורמציה בלבד. ניתוח זה משקף את דעת הכותב לפי מיטב הבנתו ביום עריכת הניתוח. הניתוח אינו מהווה בשום צורה שהיא תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. הכותב ומי מטעמו לא יהיו אחראים בכל צורה שהיא לנזק ו/או הפסד שיגרם משימוש בניתוח זה

תגובות לכתבה(5):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 5.
    בחו" ל הייאוש נעשה יותר נוח
    אנליסט חו" ל 05/10/2011 09:59
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כתבה מעניינת ונכונה בתקופה הנוכחית. הכי קל להתלונן על השקעות בחו" ל ולהתעלם מהקריסה של אג" חים בארץ לרבות הסדרי אשראי שם לא משלמים כלום לבעלי האג" ח. באיסלנד שכולם אוהבים לתקוף על ההשקעה באג" ח של המדינה - האג" ח משולם במלואו וההפסד נובע מהמטבע שנחשל. מה עדיף להשקיע באג" ח שמשלם - או באג" ח של דלק נדל" ן שם ככל הנראה נקבל גורנישט? אהה נכון, בדלק נדל" ן מדברים עברית...
    סגור
  • 4.
    אז למה הקרנות שלך יורדות כל הזמן?
    יניב 05/10/2011 00:51
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מחפש את הכסף בחוג הקוטב
    סגור
  • 3.
    לך לישון על האף מר הלמן ותפסיק לגרום נזקים !! (ל"ת)
    LLL 04/10/2011 21:23
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 2.
    הודו
    אלי 04/10/2011 19:10
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לדן. חסרה סקירה על הודו. אשמח אם תוסיף מספר מילים
    סגור
  • 1.
    רציתי לשאול האם כדאי להיכנס להשקעות באיסלנד ? (ל"ת)
    תמים 04/10/2011 17:15
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות