השיעור הנכון שהסוחר בבורסה צריך ללמוד מסטיב ג'ובס האגדי
דן הלמן, מנכ"ל הלמן-אלדובי קרנות נאמנות, כותב על השפעתו ופועלו של אחד ממסיידי ומנכ"לי חברת אפל - סטיב ג'ובס
דן הלמן span > a > | 
סטיב ג'ובס, מנכ"ל ומייסד שותף בחברת Apple הלך לעולמו בשבוע שעבר. העולם געש בהספדים, אך בכולם עבר כחוט השני המוטו של: איש חזון עם חשיבה מחוץ לקופסא. סטיב ג'ובס, היה מנהל מוכשר אבל קשוח. מספרים עליו שבתחילת כוהנתו השנייה כמנכ"ל אפל (ב-1997 חזר לכהונה שנייה) כאשר נקרא להבריא את אפל, עובדים פחדו לנסוע במעלית עם ג'ובס, מחשש שיגמרו את הנסיעה ללא משרה. אך מעבר ליכולותיו כמנהל, סטיב ג'ובס היה ידוע כאיש חזון. יחד עם זאת, לחזון לוקח זמן להבשיל ולשוק ההון אין תמיד את הסבלנות לחכות ולהמתין, על אחת כמה וכמה בשוק המקומי.
מקור: Yahoo! Finance כחול- אפל, אדום-נאדס"ק
סטיב ג'ובס נקרא לדגל להציל את אפל לאחר שהחברה ומנייתה התדרדרו לשפל של כ-3.3 ד' למניה בדצמבר 1997. כפי שניתן לראות, חזרתו של ג'ובס לאפל הפיחה רוח חדשה בחברה. בעזרת מיקוד החברה במוצרי ליבה וצמצום כ"א, חזרה לפסי ריווחיות. בועת ההיי-טק של שנות ה-2000 הזניקה את מחיר מניית החברה לכ-34 ד' - פי 10 בשלוש שנים. ברם, עם התפוצצות בועת ה"דוט קום", נחתה מניית אפל לרמות של 7-12 דולר, בדומה להתנהגות מדד הנאסד"ק.
באוקטובר 2001, 4 שנים אחרי חזרתו של ג'ובס לאפל, ראינו את ניצוץ הגאונות של ג'ובס, עת השיקה אפל את ה-iPod. מניית אפל זינקה בכ-50% תוך חצי שנה למחיר של 12 ד', בעוד מדד הנאסד"ק נשאר באותה נקודה. קצרי הרואי, אשר לא הבינו את גודל המהפכה של ה-iPod מימשו רווח מהיר ונאה של 50% תוך חצי שנה.
יחד עם זאת, מי שהבין כי ה-iPod הינה רק ההתחלה ונשאר במניה לתקופה של 10 שנים, ראה כיצד המניה עלתה משער 8 ד' לרמות ה-350 ד', כלומר שנתית של 46%, בעוד הנאסד"ק מציג תשואה שנתית של 1.25% בלבד.
סיפורו של ג'ובס חשוב לפעילים בשוק ההון, בכדי להבין שצריך לחפש אירועים מכוננים בחיי חברות או כלכלות. בנוסף, חשוב להבין כי גם חשיבה מחוץ לקופסא וגם תגליות משמעותיות, לוקחים זמן בכדי להבשיל עד אשר הפוטנציאל ממומש ומחיר המניה מתאים עצמו (ולפרקים גם מרים את רף הציפיות מעבר למציאות).
כיום, ניתן למצוא דוגמאות גם בשוק במקומי. חשוב לחזור ולהדגיש כי הדרך להגשים חלום לוקחת זמן. היא רצופה מכשולים ומאבקים (תפעוליים, רגולטורים, פיננסים), אך המתמיד יישא פרי. שתי דוגמאות לכך ניתן למצוא בענפים צעירים וחדשים בישראל. הראשון הינו ענף הביומד. ענף זה הינו חדיש ברובו (להבדיל מענף התרופות הקלאסי), ומבחינה טכנולוגית ישנו מרחב פעולה אדיר שטרם נחקר ומומש, כך שהפוטנציאל העתידי לכל גילוי יכול להיות משמעותי.
אחת מהחברות, כזו שרק כעת בוחנת את יכולות הטכנולוגיה שפיתחה, הינה חברת פרוטליקס. דוגמא נוספת לתחום צעיר שנמצא בחיתוליו בישראל הינו ענף חיפושי הגז והנפט עם דגש לחברות הפועלות במים עמוקים. ישראל נמצאת בשלב של חיפוש וגילוי של מאגרי גז ונפט. עד לשלב המסחור ומימוש הפוטנציאל הגלום ייקח זמן רב.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל
תגובות לכתבה(3):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
2.הכי טוב זה לנבא את העבר (ל"ת)מצ' קיע 12/10/2011 09:05הגב לתגובה זו0 0סגור
-
1.נו באמתאייל 11/10/2011 17:17הגב לתגובה זו0 0זו חכמה בדיעבד. אי אפשר לצפות את העתיד.סגור
-
אתה טועהדן 11/10/2011 20:23הגב לתגובה זו0 0דווקא את העתיד הרחוק ניתן לחזות בסבירות טובה (להוציא ברבורים שחורים). הבעיה שאף אחד לא ממתין שנים כי אם מודד ביצועים על בסיס ימים (קרנות נאמנות), חודשים (קופות גמל). במקרה כזה, המשקיע " מרוויח" כמה עשרות אחוזים (במקרה הטוב) בזמן של חודשים אבל מפסיד מאות אחוזים בטווח של שנים.סגור