אפיקי השקעה בת"א - הטוב, הרע והלא-נורא מתחילת שנת 2011
סיון ליימן, מנכ"ל כנען ייעוץ השקעות, מנתח את שהתרחש מתחילת השנה באפיקי ההשקעה השונים בשוק ההון ומציג את האפיקים שבלטו השנה לחיוב ולשלילה
סיון ליימן span > a > | 
עם הגיענו לרבעון האחרון של שנת 2011, זהו הזמן המתאים לבחון אלו אפיקים הניבו שביעות רצון ותשואות חיוביות למשקיעים ואלו אפיקים הניבו עוגמת נפש ותשואות שליליות למשקיעים. הבה נבחן את נתוני אפיקי ההשקעה השונים מתחילת השנה ביחס לפרמטרים החשובים:
ממשלתי קבוע +5 שנים:
כאשר נגיד העלה את הריבית בתחילת השנה מ-2% ל-3.5%, הגיבו הממשלתיות השקליות הארוכות בירידות שערים של 3.5%. אולם בחודשים האחרונים ראינו את שוקי המניות בארץ ועולם סוערים על רקע החששות מהשלכותיו האפשריות של משבר החובות באירופה וחזרה למיתון בארה"ב. חששות אלה הביאו מצד אחד לריצת המשקיעים לאג"ח ל-10 שנים של ארה"ב, שהגיע בשפל לתשואה נמוכה מ-1.8%. מצד שני להפחתת בנק ישראל לרמה של 2.25%. התוצאה הינה סיבוב פרסה של אג"ח הממשלתיות השקליות שזינקו במעל ל-9% בחצי השנה האחרונה. בהמשך מכך, התשואה לפידיון ברוטו של אג"ח אלו ירדה מרמה של קרוב ל5.5% ל-4.33% בלבד כיום.
ממשלתי מדד 5-10 שנים:
הורדת הריבית במשק ע"י נגיד בנק ישראל, הובילה לירידות שערים גם באג"ח הממשלתיות הצמודות הארוכות, שהגיעו בשיאן לכ-2.5% מתחילת השנה (צפי האנליסטים בתחילת השנה היה שריבית בנק ישראל תעמוד על רמה של 4% בסוף 2011). ירידת האינפלציה החזויה לטווח של 5-10 שנים מרמה של 3% בתחילת השנה לכ-2.5% כיום, כתוצאה מהמשבר העולמי, לא פגמה בביקושים לאג"ח ממשלתיות צמודות מדד הארוכות, ואלו עלו ב-3.4% מתחילת השנה. התשואה לפדיון ברוטו ירדה מרמה של 2.25% בתחילת השנה ל-2.02% בלבד כיום.
מדד תל בונד שקלי:
המדד נהנה השנה מביקושים גדולים כתוצאה מירידת האינפלציה החזויה שהעלתה את האטרקטיביות של האפיק השקלי אל מול האפיק צמוד המדד. הביקושים הגדולים לו זכה המדד כמעט ולא השפיעו על התשואה לפידיון ברוטו מתחילת השנה שעומדת כעת על 5.48%. לעומת זאת, בשל המשבר העולמי, עלה מרווח התשואה של מדד התל בונד השקלי ממקבילו הממשלתי במח"מ דומה מ-1.4% בתחילת 2011 ל-2% היום. הדבר לא הפריע למדד להשיג נאה של 2.99% מתחילת השנה.
לשנה:
בשנה כה קשה בשוק המניות, חיפשו המשקיעים להשקיע באפיקי השקעה סולידיים ביותר. בתקופה זו זוכה המק"מ לביקושים גבוהים ביותר והתשואה לפדיון בו כעת, נמוכה יחסית לעומת התשואה לפני חצי שנה - 2.79%. עם זאת, השיג המק"מ תשואה חיובית של 2.23% מתחילת השנה.
מדד תל בונד 60:
מדד התל בונד 60 אשר השיג תשואה פנטסטית של 10.8% בשנת 2010, מתקשה להתרומם השנה. המדד שנסחר בתחילת השנה בתשואה לפדיון של 2.61% ופער מממשלתי במח"מ דומה של 1.6% בלבד, ספג בחודשים האחרונים ענק של מיליארדי שקלים בקרנות הנאמנות ומספר אג"ח של טייקונים הכלולות במדד, סבלו מירידות של עשרות אחוזים על רקע חשש מעמידה ביכולת ההחזר של החברות עם התגברות המשבר העולמי.
כיום התשואה לפידיון של המדד הינה 4.1% והפער ממשלתי במח"מ דומה עומד על 2.71%. כלומר ראינו עלייה של 57% בתשואה לפדיון של המדד מתחילת השנה וזינוק מדהים עוד יותר של 69% בפער מול ממשלתי במח"מ דומה מתחילת השנה. לכן, אין זה מפתיע שהמדד רשם ירידה של 1.3% מתחילת השנה.
מדד ת"א 100:
שנת 2011 אינה מאירה פנים למשקיעים במניות, ומדד ת"א 100 אשר זינק בשנה שעברה בכ-15%, רשם מתחילת השנה נפילה של 20.42% לאור משבר החובות הקשה באירופה והקושי של הכלכלה האמריקנית להציג צמיחה ראויה.
אם כן, על איזה אפיק השקעה ניתן לומר שהיה המאכזב ביותר מתחילת 2011? ועל איזה אפיק ניתן לומר כי היה המוצלח ביותר?
במקום האחרון, המאכזב ביותר השנה מבין כל אפיקי ההשקעה שפורטו לעיל הוא כמובן מדד ת"א 100 בפרט ומדדי המניות בכלל. במיוחד על רקע ההערכות בסוף 2010 שהתשואה באפיקים הסולידיים נמוכה ואינה מהווה אלטרנטיבה ראויה להשקעה במניות. שובו של המשבר הכלכלי ניפץ אקסיומה זו לחלוטין, ולמשקיעים בעלי חשיפה מנייתית גבוהה הכאיב המצב במיוחד.
במקום הראשון, המוצלח והמפתיע ביותר השנה מבין כל אפיקי ההשקעה שפורטו לעיל הוא ממשלתי קבוע +5, שהצליח להשיג את התשואה הגבוהה ביותר מבין אפיקי ההשקעה. זאת בניגוד לחששות בתחילת השנה שהעלאת ריבית בנק ישראל תגרום להפסדי הון בו. המשבר העולמי גרם למשקיעים למכור מניות ולקנות אג"ח ממשלתיות, כאשר אג"ח הממשלתיות השקליות הארוכות נהנו מירידת התשואות באג"ח המקבילות האמריקניות ומירידה בציפיות האינפצליוניות.
להערכתי, בהנחה שתכנית הסיוע ליוון ולבנקים באירופה אותה צפויים להציג ראשי ההנהגה האירופית, אכן תוגש בתחילת נובמבר ותשכנע את המשקיעים שביכולתה לעצור את המשבר, אנו צפויים לחזרת השווקים למסלול העליות. עד אז, אני סבור כי ניתן להתחיל להגדיל את המרכיב המנייתי בתיק. כמו כן, מומלץ לנצל את ירידות השערים במדד התל בונד 60 ועליית התשואות במדד מתחילת השנה על מנת להגדיל חשיפה אליו.
כותב, סיון ליימן, הינו יועץ השקעות פרטי ומנכ"ל כנען ייעוץ השקעות
* אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל
תגובות לכתבה(4):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
4.כתבה ברורה וענינית. (ל"ת)נתן 14/10/2011 11:04הגב לתגובה זו0 0סגור
-
3.אגחאלי 13/10/2011 19:51הגב לתגובה זו0 0האם הגיע הדמן לבנות תיק אגח עם פיזור גבוה ותשואה סביב 10 אחוז ?סגור
-
2.כולנו חכמים לאחר המעשה ......................22 12/10/2011 16:42הגב לתגובה זו0 0מה ההבדל בין האנליסטים המיקצוענים להדיוטות (אדם מהשורה) האנליסט יכול (גם זה בספק) להסביר ביעבד למה קרה האירוע אבל יכולת החיזוי מלכתחילה של שניהם לא נופלת זו מזו.סגור
-
1.חכם בדיעבד (ל"ת)סתם אחד 12/10/2011 10:55הגב לתגובה זו0 0סגור