הרכב תיק השקעות חו"ל - נובמבר 2011
חודש אוקטובר הציג תמונת ראי של חודש ספטמבר, בעלייה מרשימה של הסחורות והמטבעות. צמיחה זו החזירה את הירידה של החודש שחלף. נציין את הנפט שעלה בכ-14% והדולר האוסטרלי שטיפס בכ-9%. אוקטובר נסגר בעליה של כ-11%, זה החודש הטוב ביותר מאז שנת 1991.
בשעה טובה, התוכנית לפתרון משבר החובות של יוון התגבשה בקווים כלליים. אבל אנחנו שוב שואלים מאיפה תבוא הצמיחה? בינתיים, נראה שפתרון הבעיות הפיסקליות והמבניות באירופה וארה"ב עוד רחוק. בנוסף, הבנקים (בעיקר באירופה) יאלצו "לרתק" יותר הון למטרת שיפור המאזנים הפיננסים, כך שהם ילוו פחות כספים והצמיחה תיפגע. אנו ממליצים לנצל את "הראלי" האחרון בשווקים ולהקטין חשיפה לשוקי המניות מעבר לים.
שווקים מפותחים
אירופה - נציגי מדינות הגוש האירופי הצליחו להפתיע את המשקיעים כשסגרו הסכם שאמור לתת מענה ארוך טווח (יחסית) למשבר החובות של יוון, ואולי אף של אירופה כולה. הנקודות העיקריות של ההסכם:
- הבנקים מסכימים "לתספורת מרצון" של 50% על החוב היווני, אך לא ברור אם הדבר יגרור הפעלת חוזי .
- הבנקים ידרשו להעלות את ה-TIER 1 CAPITAL (שכבת ההון הראשוני) ל-9% עד אמצע שנת 2012 (לאחר מחיקות של ממשלתיות לפי מחירי שוק). הצפי הוא שבעקבות זאת, יאלצו הבנקים לגייס כ-110 מיליארד אירו.
- יתאפשר מינוף של קרן ההצלה עד פי שלוש ואולי אף מעבר לכך. ייתכן וסין תיקח חלק בהרחבת קרן החילוץ.
התוכנית כרגע הצליחה "לקנות" זמן לטיפול ממוקד בבעיות בגוש האירו, והמשקעים חזרו להגדיל את רמת הסיכון בתיק. הפרלמנט היווני הצביע בעד הרחבת מדיניות הצנע שתכלול העלאת מיסים, קיצוצים בפנסיות ופיטורים של 30 אלף עובדי מדינה. נכון לכרגע, העברת התשלום הבא בסך 8 מיליארד אירו ליוון בנובמבר נראה סגור. אפשר לציין מספר נקודות אור שתרמו לסגירת ההסכם:
- כל 17 מדינות הגוש האירופי אישרו את הרחבת המנדט של קרן ההצלה אשר רשאית מעתה לרכוש אג"ח בשוק המשני ולתת קווי אשראי לממשלות ובנקים בגוש האירו.
- ההבנה שחייבים לספק הון לייצוב הבנקים בכל דרך שתידרש.
- הגדלת "התספורת" לחוב היווני לרמה של 50% במטרה לסיים את הוויכוחים בעניין זה.
למרות שהבנק המרכזי באירופה הודיע שיספק נזילות ללא הגבלה למשך השנה הקרובה עבור הבנקים האירופיים, הם ממשיכים להפקיד את כספי הפיקדונות אצל הבנק המרכזי האירופי. זאת במקום קבלת גבוהה יותר אצל בנקים אחרים באירופה (הפיקדונות היומיים בבנק המרכזי עומדים על כ-250 מיליארד אירו - הרמה הגבוהה ביותר מאז חודש יוני 2010, בעוד הממוצע עומד על כ-55 מיליארד אירו).
יחד עם זאת, קיימים עוד חששות בשוק לגבי פתרון בעיית החוב. אינדיקציות לכך ניתן למצוא הן בשוק המניות והן בפער בין תשואת אג"ח 10 שנים של גרמניה לצרפת אשר עומד על כ-1%. לדעתנו, התחזקות האירו היא לא רק בגלל הסכם החילוץ של יוון, אלא היא נובעת בעיקר ממכירת נכסים דולריים על ידי בנקים אירופים בכדי להתנזל ולהוריד התחייבויות דולריות אותן הם מתקשים לממן. אנו ממשיכים להחזיק משקל חסר באירופה כשבתוך היבשת נותנים משקל עודף לגרמניה ושבדיה.
יפן - הבנק המרכזי התערב בפעם השנייה בשוק המט"ח מזה שלושה חודשים, אחרי שהיין הוסיף לרשום שיא חדש מול הדולר. אותה התערבות מהווה את המשך "המלחמה" של יפן בספקולנטים שפוגעים בכושר התחרות של היצואנים היפנים. התוצר צפוי לעלות בשנת 2012 בשיעור של 2.2% כשההערכה הקודמת הייתה 2.8%. האבטלה נמצאת במגמת ירידה סביב ה-4%.
אנו ממשיכים להחזיק את יפן במשקל שוק (בהתאם למדד ה-MSCI World). כשאת החשיפה לשוק המניות ביפן אנו ממליצים לעשות על ידי תוך ניטרול המטבע.
ארה"ב - מאז ה-4 באוקטובר, עת השוק האמריקני הבין כי בעיית החוב באירופה מטופלת בצורה רצינית, התחיל "ראלי" אשר השלים גידול של כ-16% מהתחתית, זאת על רקע העלייה ברמת הוודאות כי אירופה בדרך לפתרון מהיר לבעיית החוב, נתוני מאקרו טובים מהצפוי בעיקר מארה"ב אשר מיתנו את החששות לגלישה למיתון ונתוני מאקרו בסין שביטלו את חשש המשקיעים מירידה חדה בקצב הצמיחה תמכו בעליות.
עם סיום עונת הדוחות נראה כי כ-70% מהחברות הצליחו לעקוף את תחזיות האנליסטים. להערכתנו, השוק יחזור להתמקד בנתוני המאקרו בארה"ב, שם אנו צפויים לחזות בנתונים עגומים, בין היתר מהסיבות הבאות:
- שוק עבודה שלא מצליח לייצר מספיק משרות (ממוצע חודשי של 100 אלף בחצי שנה האחרונה)
- שוק הנדל"ן מסרב להתאושש - למרות שרמת הריבית בשוק המשכנתאות נמצאת במגמת ירידה, כמות המשכנתאות שלוקחים במונחים כספיים נמצאת בשפל של 15 שנה. בנוסף, ההיצע בשוק הדיור כה גבוה כך שיעברו מספר שנים עד שהשוק "יתנקה" מרמת המלאים הגדולה. כמו-כן, בעיית העיקולים רחוקה מסיום (אחוז העיקולים נמצא בשיא של כל הזמנים) וליותר מ-20% מבעלי המשכנתאות יש משכנתא הגבוהה משווי הנכס.
- הרוב הרפובליקני בקונגרס יקשה על הנשיא הדמוקרטי להעביר רפורמות מהותיות מה שמביא לחוסר יציבות פוליטית. לפיכך, למרות שנתון הצמיחה ברבעון השלישי היה 2.5% אנו ממשיכים להיות ספקנים לגבי הצמיחה העתידית ומעריכים שאנחנו נראה צמיחה נמוכה מ-2% בהמשך. אנו ממליצים לנצל העליות החדות בחודש אוקטובר לטובת הקטנת החשיפה בארה"ב ממשקל יתר למשקל חסר (בהתאם למדד ה-MSCI World).
אג"ח - התשואה על האג"ח ל-10 שנים חזרה לרמת ה-2.1%, אחרי שבחודש שעבר כבר ביקרה ברמות 1.7%. משרד האוצר של ארה"ב שוקל הנפקת אג"ח בריבית משתנה. זאת לאחר ירידה בביקושים של בנקים מרכזיים, וכן מחירי אג"ח לא אטרקטיביים. אג"ח בריבית משתנה עשויה למשוך קרנות פנסיה, בנקים וחברות ביטוח. משקיעים זרים מכרו אג"ח ארה"ב בסכום של 20 מיליארד דולר בשבוע האחרון (שיא של כל הזמנים). בסך הכל בחודשיים האחרונים מכרו המשקיעים הזרים אג"ח ממשלת ארה"ב בכ-93 מיליארד דולר. חלק מהכספים חזרו לאג"ח הקונצרני, דבר שהתבטא בעליות נאות של כ-2% בחודש האחרון. אג"ח בדירוג נמוך עלו בכ-6%, שזו העלייה החודשית החדה מזה שנתיים.
קנדה - הבנק המרכזי הוריד את תחזית הצמיחה השנתית שתסתיים בסוף יוני לרמה של 1.8% מ-2.8%. המדינה ממשיכה לקבל תמיכה ממחירי הסחורות הגבוהים. הזהב והנפט עלו בחודש אוקטובר בכ-6% ו-17% בהתאמה.
אנו ממשיכים להחזיק את קנדה במשקל שוק (בהתאם למדד ה-MSCI World)
אוסטרליה - הבנק המרכזי הוריד את הריבית מ-4.75% ל-4.5%. זו ההורדה הראשונה מאז חודש אפריל 2009 על רקע ההתמתנות של קצב האינפלציה והחולשה בצמיחה הגלובלית. אנו ממליצים להמשיך להחזיק את אוסטרליה ופסיפיק במשקל שוק (בהתאם למדד ה-MSCI World).
שווקים מתעוררים
ברזיל - הריבית במדינה שוב ירדה ב-0.5% ל-11.5%. הבנק המרכזי חושש מהאטה גלובלית יותר מאינפלציה. החוזה העתידי על הריבית מגלם הורדה של 1.25% נוספים עד חודש אפריל.
סין - ההאטה במדינה מורגשת כשמחירי הבתים הפסיקו לעלות בחלק מהערים. התמ"ג במדינה צמח בשיעור של 9.1% ברבעון השלישי, עם צפי לצמיחה של כ-9.3%. סין שוקלת לשלוט באינפלציה (בחודש ספטמבר עלתה 6.1% אחרי שבאוגוסט עלתה 6.5% שזה שיא של שלוש שנים) על ידי הגבלת השימוש בדגנים שאינם לצרכי מאכל וכן שיחרור אדמות בכדי להגדיל את הבנייה.
אחת מקרנות ההשקעה של ממשלת סין רכשה מניות של ארבעת הבנקים הגדולים במדינה והודיעה כי ייתכן ותמשיך בהתאם לצורך. התמיכה הממשלתית באה על רקע החששות המתגברים עם הימצאותם של הבנקים במצוקה אחרי שנתנו הלוואות בסך 3.8 טריליון דולר מאז שנת 2008 וכעת הם עלולים להתקשות בגביית הסכום בעתיד.
הודו - הבנק המרכזי העלה את הריבית בהתאם לצפי ב-0.25% ל8.5%, והוריד את תחזית הצמיחה השנה מ-8% ל-7.6%. להערכתנו, קיים סיכוי טוב שסדרת ההעלאות הריבית שהחלה בחודש באפריל (עת עמדה הריבית על 3.5%) הגיעה לסיומה אחרי שקצב האינפלציה צפוי להתמתן מ-9% השנה ל-7% כבר ברבעון הראשון של שנת 2012. אנו ממליצים לרדת מהחזקת יתר להחזקה במשקל שוק (בהתאם למדד ה-MSCI World).
*הניתוח הכלול בדוח זה הינו למטרת אינפורמציה בלבד. ניתוח זה משקף את דעת הכותב לפי מיטב הבנתו ביום עריכת הניתוח. הניתוח אינו מהווה בשום צורה שהיא תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. הכותב ומי מטעמו לא יהיו אחראים בכל צורה שהיא לנזק ו/או הפסד שיגרם משימוש בניתוח זה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.מה עם סקירה על איסלנד?ויקינגי 02/11/2011 09:46הגב לתגובה זו0 0אה שכחתי- היא נמחקה...סגור