תיק האשראי הגרוע של בנק לוידס הבריטי - זו פצצה מתקתקת
כולם מדברים על יוון, ועל ההשלכות האפשריות של התמוטטותה על גוש האירו. בדרך, שוכחים לבחון כמה דוגמאות של מוסדות פיננסים אירופיים במדינות מפותחות, שמצבם בכי רע. ללא כל קשר לחשיפה לאג"ח של יוון. להלן אחת מהדוגמאות:
קבוצת לוידס הנה גוף פיננסי הפועל בעיקר בבריטניה, בתחומי הקמעונאות הפיננסית, ביטוח ובנקאות בינלאומית. היא נסחרת לפי שווי שוק של כ-32 מיליארד דולר והנה הרביעית בגודלה בבריטניה (לפי שווי שוק).
בספטמבר 2008 הודיעה לוידס על מיזוג עם HBOS, בנק בריטי אחר, שנקלע לצרות בשל תיק אשראי מאד בעייתי. זה היה אחד המיזוגים החפוזים ביותר בהיסטוריה הפיננסית של בריטניה ואולי בעולם המערבי כולו. מצבו של HBOS היה כה גרוע, עד כי לא יכול היה לשרוד ללא המיזוג. ממשלת בריטניה, למודת ניסיון מהתמוטטותם של בנק Northern Rock בממלכה ובית ההשקעות ליהמן ברזרס בארה"ב, הודיעה שתתעלם מחוקי ההגבלים העסקיים, ותאשר אותו. בכל סביבה עסקית אחרת, מיזוג כזה לא היה מתקיים בשל היקפו והגבלת התחרותיות בעקבותיו. אולם החשש מקריסת בנק נוסף עלה על שיקולים ארוכי טווח.
בסוף שנת 2008 ממשלת בריטניה נאלצה להזרים כ-37 מיליארד פאונד לסיוע ל-Lloyds ו-HBOS הממוזגים, וכן ל-Royal Bank of Scotland. מאז מחזיקה ממשלת בריטניה בכ-41% ממניות לוידס. באופן רשמי, היא תמשיך להחזיק בשיעור זה, עד שמצבו של הבנק יתייצב. אבל כפי שאציג בהמשך, כנראה יחלוף עוד זמן רב עד שתמכור את המניות.
תיק האשראי הגרוע בעולם המערבי
מאז המיזוג עם HBOS, קבוצת לוידס הכפילה את גודלה. כעת היא מחזיקה ב-30% משוק המשכנתאות בבריטניה וכ-50% משוק החיסכון. אולם איכות האשראי שלה הנה מהגרועות ביותר בעולם הפיננסי. שיעור האשראי הבעייתי מסך תיק האשראי עומד על 10.3%. מדובר באשראי שחדל לשלם קרן וריבית והבנק לא הצליח להגיע להסדר פריסה עם נושיו.
היחס המקובל היום בעולם, גם לאחר המשבר, עומד על 2.5%-4%. אפילו בבנקים האיטלקיים הגדולים היחס אינו עולה על כ-5%. החשיפה הגבוהה לשוק המשכנתאות המקרטע בבריטניה, היא שמביאה להידרדרות האשראי בלוידס. ירידה חדה נוספת במחירי הדירות בבריטניה, משמעותה הפסדי אשראי גבוהים נוספים. מעבר לכך, לוידס חשוף לאשראי לאירלנד בהיקף של כ-25 מיליארד פאונד, כשיותר ממחציתו אשראי בעייתי.
מקור: עיבוד דוחות כספיים, יחידת ההשקעות והאסטרטגיה, בנק מזרחי-טפחות
לא רק האשראי בעייתי, גם הנזילות. כפי שראינו במשבר האחרון, זהו אחד מהפרמטרים החשובים ביותר ליציבותו של מוסד פיננסי. יחס האשראי לפיקדונות, המבטא נזילות, עומד כעת על 151.8%. בבנקים הגדולים בארה"ב, יחס זה אינו עולה על 100%. המשמעות היא שאם חלילה חלק גדול מבעלי הפיקדונות בלוידס מחליטים למשוך את כספם, לוידס עלול למצוא את עצמו במשבר נזילות. כלומר, ללא מקורות כספיים למימון בטווח הקצר.
יחס הלימות ההון ליבה של קבוצת לוידס עומד על 10.3%. זהו היחס בין הון בעלי המניות, קרנות ועודפים (ללא מכשירים פיננסיים כגון שטרי הון) לנכסי הסיכון של הבנק. היחס מחושב עדיין לפי תקנות באזל 1 ולפי הערכת ההנהלה, עומד על כ-7% לפי תקנות באזל 3. לכאורה, היחס עומד בדרישות הרגולציה כיום. אולם כל מחיקה הונית, אם בשל אשראי בעייתי או אם בשל חשיפה למדינות ה-PIIGS, יכולה לפגוע ביחס זה ולאלץ את קבוצת לוידס לגייס הון נוסף. במצב כיום, קיים חשש כי הגוף היחידי שיסכים להזרים הון ללוידס הנו ממשלת בריטניה.
ובהקשר זה, לאחרונה הורידה סוכנות הדירוג Fitch את דירוגה של קבוצת לוידס מ-A1 ל-Aa3. הירידה נובעת מחשש שממשלת בריטניה תהיה פחות נכונה מבעבר להזרים הון לקבוצה. מצב שמגביר עוד יותר את החשש מחוסר יכולתה של קבוצת לוידס להתמודד עם משבר נזילות או משבר הון, אם יתרחשו.
בסוף השבוע שעבר הודיע מנכ"ל לוידס על יציאה לחופשת מחלה לאחר רק חצי שנה בלבד בתפקידו. העיתונות חוגגת בכותרות, המנכ"ל מותש מניהולו של לוידס. אם לא די בכך, קבוצת לוידס אמורה לפרסם את דוחותיה הכספיים לרבעון השלישי ביום שלישי הקרוב. בינתיים, העתיד לא נראה ורוד.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.אני חייב לומר לךמומו 07/11/2011 13:27הגב לתגובה זו0 0שבטורים הראשונים היית משעממת אבל השלוש האחרונים פשוט סקירות מעולות. ולשאלתי איך ישפיע מצב הבנקים באירופה על שוק הנדלן שם שכבר מראה סימני קריסה? האם לדעתך נראה מצב בסגנון " פלורידה ונוודה" ?סגור
-
תשובה למומואורית 07/11/2011 14:19הגב לתגובה זו0 0קודם כל תודה על המחמאה. לגבי שאלתך - המצב הוא כזה ששוק הנדל" ן מראה באמת סימני קריסה והבנקים הממנים אותו נאלצים לבצע מחיקות, אבל לא ניתן להשוות את זה לארה" ב, מכמה סיבות: ראשית, חלפו כבר 3.5 שנים מאז תחילת המשבר ולכן הרבה מחיקות כבר נעשו, שנית, בארה" ב הבנקים בסופו של דבר כל הבנקים הגדולים קיבלו סיוע חירום במסגרת תכנית ה Tarp. באירופה ובבריטניה במיוחד, הסיוע ניתן באמצעות הלאמה של מספר בנקים משמעותיים, כמו לוידס, אבל לא הייתה תכנית סיוע כוללת לכל הענף. ושלישית, במדינות גוש האירו אי אפשר להיות גמישים בנושא המטבעות והריבית, וכך, מגוון הפעולות שכל מדינה יכולה לבצע כדי להציל את ענף הנדל" ן שבה מוגבל.סגור
-
אורית תעשי לי ילד!! (ל"ת)עודד 07/11/2011 14:36הגב לתגובה זו0 0סגור
-
1.אנליזה איך לומר...לולו 07/11/2011 08:15הגב לתגובה זו0 0ממשלות ומדינות הם המשקיע עם אופק ההשקעה הארוך ביותר ולכן הם ימשיכו להזרים הון ככל שיידרש. מה עדיף להם להזרים עוד 10% הון ולתמוך במחיקות או להפסיד 41% אחזקה ואת רווחי ההון. מה הקשר בין האנליזה לבנק גרוע לבין מה שאמורים לעשות ניירות הערך שלו כאשר האנליזה לא רואה את התמונה הרחבה.סגור
-
תשובתך מעידה על בורותךהכלכלן 07/11/2011 09:57הגב לתגובה זו0 0ממשלת ארצות הברית היא מדינה עם אופק ההשקעה הארוך בעולם, ועדיין הם נתנו לאחד הבנקים הגדולים בעולם לקרוס לתהום הנשיה. בסופו של דבר משלמי המיסים, במיוחד במדינות עם ביטוח פיקדונות, שואלים את עצמם מדוע הם צריכים לתמוך בבנקים כושלים, ובבנקאים המקבלים בונוסים על כשלונותיהם. לך לדנמרק, מדינה המדורגת AAA, שנתנה ל-2 בנקים גדולים בתחומה ליפול השנה למרות שהיה באפשרותה לחלץ אותם, עקב העיקרון הזה בדיוק. תחושתי היא שאתה חשוף ללויד' ס, אבל לא יעזור להתעצבן, עדיף ללמוד ולהתקדם.סגור
- טען עוד
-
תשובה ללולואורית 07/11/2011 09:07הגב לתגובה זו0 1שלום לולו, ראשית, הממשלה לא השקיעה 41% על מנת להשיג רווחי הון אלא כדי להציל את לוידס, והיא תישאר עם האחזקה הזו כל עוד צריך. לא כתבתי בשום מקום שהממשלה לא תתמוך בלוידס, או שהיא שוקלת בין הזרמת הון להפסדי רווחי הון. הנקודה המרכזית היא, שהבנק במצב גרוע, גם עם התמיכה הממשלתית. ציינתי, שסוכנות פיטץ' הורידה את הדירוג, כי הם חושבים שהממשלה תהיה מוכנה היום פחות מבעבר להזרים הון.סגור
-
חשופים בצריחמנטליסט 07/11/2011 08:45הגב לתגובה זו0 0שלום, אורית כתבה יפה. אני משער שתהיינה כתבות נוספות כאלה כי מסתבר שהיקף הבעייה גדול והיא חוצה גבולות גיאוגרפיים. רציתי לשאול אם לדעתך המקרה של לוידס משקף את מה שקורה בכל בריטניה והאם הורדת דירוג למדינה עצמה תגרום להורדת דירוג נוספת של הבנק. תודה.סגור
-
תשובה למנטליסטאורית 07/11/2011 09:09הגב לתגובה זו0 0תודה, לא בהכרח יורד הדירוג של לוידס, אף על פי שבד" כ דירוג של אג" ח לא יותר גבוה מדירוג המדינה. עם זאת, מצבם מאד תלוי במשק הבריטי, בשל חלקם בשוק המשכנתאות, כך שללא ספק הורדת דירוג של בריטניה תחמיר את מצבם.סגור