"הפילה של הטונה": שקר מוצהר וכשר לחלוטין
"הפילה של הטונה" הוא סגיר הבנוי על פי כללי התפיסה והתיוק האנושיים הכי נכונים שיש.
כדי להטביע במוחנו את העובדה שטונה סטארקיסט, בניגוד לטונה רגילה, איננה תוספת לסלט או ממרח ללחם, אלא המנה העיקרית, חוסכת החברה הרבה מילים, תיאורים והסברים. היא פשוט מודיעה לנו שסטארקיסט היא הפילה של הטונה. להוכיח את חפות כוונותיה מודיעה לנו החברה באמצעות הפרסומת האחרונה על צירוף מזלג לכל קופסת שימורים במטרה לאכול טונה ישירות מהקופסא, בלי תוספות ובלי לנגן כינור שני! כי כאשר אתה פילה, ולא סתם טונה, אז אתה המנה העיקרית.
אנשים רבים רואים בדג מאכל תפל, לא מספיק טעים, מלא עצמות ובעיקר - פחות מרגש מסטייק. ולכן, כאשר תמונה חדשה חודרת את תודעתנו ומתמקמת שם, היא דוחקת הצידה את כל מה שאנחנו יודעים, מרגישים וחושבים על הדבר הקודם, מפנה לעצמה מקום משל עצמה.
פרסומת סטארקיסט מאת משרד הפרסום אליקים הרמן & נהרדע
במקרה של טונה סטארקיסט המלחמה הנצחית היא מול שני אויבים: עולם התוספות מול עולם המנות העיקריות, ועולם הבשר מול עולם הדגים. פילה מקפל בתוכו מלבד הטעם, עולם שלם של עונג ויוקרה, ולמעשה מקפיץ בכך את הטונה כמה עולמות קדימה.
פטנט זה של אריזת כל מה שרוצים לומר על מותג בתוך דימוי שהוא נוכרי לקטגוריה הינו טריק חכם וותיק בעולם ההמשגה בכלל והמיתוג בפרט. קחו למשל את ה'שמפניה של הטבע' (מי עדן) שעשתה עבודה דומה כשאותתה לשוק שמדובר לא רק במים טבעיים אלא במים מעודנים וטעימים במיוחד. או את "הרולס רויס של המזגנים" שרצה לשלוף את אלקו מעולם המזגנים המשעמם על ידי השוואתו למכונית נדירה ויקרה.
דוגמא נוספת היא 'הקרם של היוגורט' שניסתה לטפל בבעיה האינהרנטית של יוגורט כמוצר חלב פחות מפנק, ולמעשה "ארז אותו" במטאפורה של קרם. קרם, בדומה לפילה, מקפל עולם אסוציאציות של טעם ושל יוקרה (קרם דה לה קרם). ברוח זו אפשר לצרף רבים וטובים כגון האמא של הגבינות הצהובות, האיינשטיין של יפאן (בתקופה שאלקטרוניקה יפאנית טרם ביססה את מעמדה כמספיק גבוהה וחכמה).
מבנה זה של 'תפירת תחפושת' למותג השאולה מעולם שונה, מבוסס יותר, הוא הדוגמא הכי קומפקטית וחסכונית של אסטרטגית disruption שחייב להיות בה צירוף מטריד אך רלוונטי לצרכן. כך אנו לומדים על העולם ומפנימים אותו: זאב, מלמדים אותנו, זה סוג של כלב, אבל פראי. לכן זה מרגש לראות אותו בגן חיות. מאותה סיבה מעניין אותנו לטעום מי עדן ולשאול האם טעמם שונה ממי ברז והאם בכל זאת 'יופלה' מרגש יותר מהיוגורט שהכרנו כל חיינו. השאלה האם המיתוג חייב להגזים או לזייף כדי להשיג מטרות אינה רלוונטית היות שכל עוד השקר הוא שקר מוצהר, ברור ומוסכם על קהלי היעד, אזי התכסיס הזה, כמכשיר מיצוב, כשר לחלוטין, מדויק וחסכוני במלים ומשיג מטרה אסטרטגית של הרחבת מודעות ונתח שוק בפרקי זמן מקוצרים יחסית. למעשה, אפשר לומר שהתכסיס הזה הוא מעין סוס טרויאני של מיתוג. והרי לנו עוד דימוי..
- 9.משה דה גרציה 17/11/2011 10:37הגב לתגובה זומאמר מאלף מלא תובנות ,תמציתי ומדויק.כל הכבוד לעטרה על הניתוח המבריק
- 8.רועי 16/11/2011 15:40הגב לתגובה זואת אומרת לי מה אני רואה... המדע הזה מצחיק אותי
- 7.מומו 15/11/2011 12:02הגב לתגובה זוואם יגידו ה"פילה" של הטונה, אז מה? אז אנשים ירוצו לעמוד בתור כדי לזכות בקופסת שימורים שהבטיחו בה פילה? הטריק מובן, הטונה מוכרת והניתוח מיותר ו"אובוויאס".
- 6.הניתוח שלך באמת בטעם טונה...שטויות (ל"ת)ניצה 13/11/2011 14:49הגב לתגובה זו
- 5.מדהים אהבתי כל מילה את צריכה להיות פלנרית :) (ל"ת)צביה בילר 13/11/2011 13:00הגב לתגובה זו
- עטרה בילר 13/11/2011 15:23הגב לתגובה זוצביה חורגת ממנהגי - חייבת לבדוק אם קיימת קירבה משפחתית. אודה לך אם תיצרי איתי קשר בפייסבוק atara bieler. חן חן על התגובה.
- 4.מתלמדת קריאטיב 13/11/2011 11:43הגב לתגובה זויצא למישהו לראות את הקמפיין הזה באינטרנט ? זה לדעתי עוד באויר. אחד הביצועים הכי מזעזעים שנראו בשנים האחרונות. נראה כמו קמפיין משנת 1999 (אני אז הייתי תלמידה בתיכון...)
- 3.נכון (ל"ת)ירון 13/11/2011 11:24הגב לתגובה זו
- 2.צפון 13/11/2011 11:22הגב לתגובה זוניתוח לא נכון כאשר ההבנה של הרעיון המרכזי של הפרסומת מוטעה
- 1.נהנתי לקרוא כל מילה. תענוג. (ל"ת)רועי 13/11/2011 11:03הגב לתגובה זו