7 טעויות מסחר נפוצות של סוחרים מתחילים (וותיקים)

אושר טובול, סמנכ"ל מסחר במיטב טרייד ני"ע, מציג את הטעויות הנפוצות שעושים סחורים מתחילים ואת הדרכים לפתרון
 | 

למרות הצימצום במחזורי המסחר בבורסה הישראלית, עולה בהדרגה חלקם של הסוחרים העצמאיים במסחר. שיפור הטכנולוגיה, זמינות המידע ונגישותו גורמים לכך שמשקיעים רבים הופכים אט אט לסוחרים ומבצעים פעולות מסחר רבות בבורסה בת"א. ישנן מספר טעויות מסחר נפוצות שסוחרים בתחילת דרכם, ואף סוחרים מנוסים, מבצעים. להלן כמה דוגמאות והמלצות למסחר נכון.

שער תיאורטי מול שער גלום - סוחרים רבים נוטים להתייחס לשער התיאורטי בשעות המוקדמות של המסחר כאינדיקציה יחידה לכיוון השוק בפתיחה. השער התיאורטי נתון לשינויים חדים ועיוותים. על סמך השער התיאורטי, הסוחרים מזרימים פקודות קנייה ומכירה בשלב טרום המסחר. החל משעה 9:30 מתפרסם השער הגלום של אופציות המעו"ף. שער זה משקף בצורה נכונה יותר את כיוון השוק. ההמלצה היא להעביר הוראות מסחר בהסתמך על השער הגלום של האופציות.

מסחר בשער פתיחה ונעילה בתעודות סל - כאשר מזרימים הוראת מסחר בשער גבוה או נמוך משמעותית מהשער התיאורטי בני"ע סחירים, הסוחר מצפה שיקבל את שער הפתיחה או הנעילה שנובע משיווי משקל בין הקונים למוכרים. הטעות של חלק מהסוחרים היא, שהם מזרימים הוראות מסוג זה גם בתעודות סל, ואף בתעודות הסל הממונפות. בחלק גדול מתעודות הסל, החברות הן המצטטות היחידות, לכן מחיר הפתיחה או הסגירה תלוי בעיקר בהן. מומלץ ללמוד את הנוסחה לחישוב השער ההוגן של התעודה, ורק אז להזרים פקודת קנייה או מכירה. המלצה נוספת היא לבדוק את המחזור התיאורטי הצפוי בשער הפתיחה או הנעילה ולהקפיד שאינכם חלק גדול ממנו.

רכישת ני"ע לפני בדיבידנד או תשלום - משקיעים רבים רוכשים אגרות חוב ומניות לפני ימי האקס של הני"ע, ללא בדיקת גובה הקופון או הדיבידנד. פעולה מסוג זה גורמת להקדמת תשלום המס בגין הני"ע. לדוגמה: רכישת ממשלתי בשווי 100,000 שקל וקבלת קופון של 10% גורמת ללקוח (במצב של 20% מס) לשלם מס בגובה 2% מהרכישה מראש, כלומר 2,000 שקל. למשקיע הפרטי כדאי לרכוש את ני"ע לאחר יום האקס ולבחור אג"ח שהקופון בהן נמוך.

התנתקות המחיר מהשווי ההוגן של - בתקופה האחרונה פורסם כי מחיר תעודת הסל, קסם מעו"ף לונג פי 3 יומי, התנתק מהשווי ההוגן של התעודה. למרות הפרסום, המשיכו להתבצע עסקאות במחירים גבוהים משמעותית מהשווי ההוגן של התעודה. הסיבה להתנתקות נובעת מחוסר סחורה אצל מנפיק התעודה (סיים למכור את התעודות הרדומות). בעקבות כך, עלה חוסר יכולת לספק היצעים בתעודה. על מנת לבצע עסקה במחיר הוגן, נדרש בכל עת, ובעיקר בתעודות ממונפות, לדעת את הנוסחה לחישוב השווי ההוגן של התעודה (באתר החברות מפורסם מחשבון שווי הוגן), ולהזרים הוראות רק בהסתמך על שווי זה.

רכישת תעודות סל על מדדים זרים ביום ראשון - כידוע, בימי ראשון אין מסחר בשווקים הזרים. אך למרות שאין מסחר, חברות תעודות הסל מצטטות היצעים וביקושים בתעודות המחקות מדדים זרים, ללא יכולת להתכסות על הסחורה. חשוב לשים לב שבדר"כ בימי ראשון, מרווח הציטוט בין הקונים למוכרים גבוה, לכן כדאי לשקול לסחור בתעודות רק כאשר יש מסחר חופף בין הבורסות (ימי שני - חמישי).

עסקאות בני"ע עם נמוכה - לעתים יש תנודות חריפות בשערי ני"ע. הסוחרים נוטים להתייחס בעיקר לשער האחרון. ההמלצה היא להתחשב בשער היומי הממוצע של העסקאות. שער זה נותן אינדיקציה טובה יותר לגבי כיוון המסחר בני"ע.

התמודדות מול מכונות מסחר אוטומטיות - כאשר מזרימים הוראות בני"ע לא סחירים או באופציות מעו"ף עם סחירות נמוכה, תוך מאיות השנייה עוקפות אותנו המכונות האוטומטיות. למכונה האוטומטית יש גבול עליון ותחתון לציטוט בני"ע. ההמלצה היא לא להילחם במכונות אלא להשתמש בהן. ניתן לעקוף את הציטוט או להצטרף אליו. כאשר המכונה תעצור, זה כנראה השער הנכון לביצוע עסקה.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(13):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 12.
    כתבה יפה מאד. (ל"ת)
    א 14/11/2011 23:31
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 11.
    הנקודה על יום האקס
    אביעד 14/11/2011 20:14
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לא ברור למה עדיף לקנות אג" ח עם קופון נמוך. זה נכון שהמס נמוך יותר אבל כך גם הרווחים.
    סגור
  • לאביעד
    יובל דרור 19/01/2012 17:10
    הגב לתגובה זו
    0 1
    זה נכון שהריבית המשולמת היא לפי הערך הנקוב אך שים לב שכשאתה רוכש אג" ח בשוק זה לא בהכרח בשער 100. נניח שרכשת אג" ח שהריבית הנקובה בו היא 5 בשער של 80 - אזי בפועל שיעור הריבית שתקבל הוא 6.25%, מצד שני המס הינו לפי הריבית הנקובה של 5%
    סגור
  • 10.
    יום האקס בני" ע
    קרן אברהמי 14/11/2011 20:09
    הגב לתגובה זו
    1 0
    לא הבנתי מה הבעיה לרכוש לפני יום האקס? בדוגמה שניתנה בכתבה המס יהיה 2% אבל הרווח יהיה 8%. אם הבנתי נכון - הכותב ממליץ להרוויח כמה שפחות כדי לשלם כמה שפחות מס.
    סגור
  • 9.
    אושר טובול אתה בהחלט יודע לכתוב בצורה נהדרת
    צער קובול 14/11/2011 19:20
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אני חושב שאתה בקלות יכול להחליף את צבי שכבר מזמן לא פוגע וגורם למיטב להיראות ממש גרוע !
    סגור
  • טען עוד
  • 8.
    וכמובן - הקשבה לאנליסטים :)
    ניר 14/11/2011 14:29
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הטעות הכי גדולה
    סגור
  • 7.
    חשיבות ימי הX והCOM
    יוסי ואןגוך 14/11/2011 13:14
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הרבה סוחרים טועים בהם , יופי של נקודה
    סגור
  • 6.
    את משחקי השער התיאורטי ניתן לראות ביום
    חי במינוס 14/11/2011 12:03
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הפקיעה החודשי. מאידך הבורסה מאפשרת מסחר של מניה אחת (!9 אף שמחירה פחות משקל. וזאת באמצע המסחר ולא בסופו או תחילתו.
    סגור
  • 5.
    כתבה ממש טובה- אנשים רבים טועים בזה (ל"ת)
    אני 14/11/2011 11:44
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 4.
    לא חידש שום דבר (ל"ת)
    מבין בשו ההון 14/11/2011 11:20
    הגב לתגובה זו
    0 1
    סגור
  • 3.
    סוף סוף כתבה לעניין
    אבו טיר 14/11/2011 11:08
    הגב לתגובה זו
    2 1
    סוף סוף כתבה לעניין ולא סתם בילבולי שכל ופסיכולגיה בגרוש
    סגור
  • 2.
    סתם כתבה לתפוס שטח שחור על גבי לבן
    דק 14/11/2011 10:49
    הגב לתגובה זו
    0 1
    למה פשוט לא לומר לא לגעת בכלל בניירות עם סחירות נמוכה מראש? רובוטים שמובוטים עאלק
    סגור
  • 1.
    כל הכבוד !
    דייגו העיראקי 14/11/2011 08:37
    הגב לתגובה זו
    1 0
    אני ותיק בשוק ובכל זאת למדתי כמה דברים . כתבה לעניין !
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות