הסכנה האמיתית של המשבר האירופי - גרעין הבעיה
משבר החוב באירופה מלווה אותנו כבר למעלה משנה ונדמה שהמרחק מהפתרון נותר רב כשהיה. מנהיגי אירופה מתקשים לגבש תוכנית לטיפול במשבר וליישום משטר צנע מתבקש במדינות משבריות. שלוש ממשלות, יוון, איטליה וספרד, אף שילמו לאחרונה את מחיר המשבר הכלכלי. חדשות לבקרים אנו שומעים את קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, ונשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, מצהירים על תוכניות חילוץ ועל הזרמת הון גדולות, אולם יישומן ממתין ליישום תוכניות צנע ולכן מתעכב.
החשש המרכזי הוא שכל תוכניות החילוץ מתמקדות בטיפול בסימפטומים של המשבר, ולאו דווקא בגורמים לו. עם גישה זו עשויים מנהיגי אירופה לדחות את המשבר בשנתיים - שלוש, אולם התוצאה תהיה העצמת המשבר למימדים גדולים יותר. מנהיגי העולם נוטים לבחור בחלופות הפשוטות שיידחו את המשבר לקדנציה של מחליפם, העיקר שהתפוצצות המשבר לא תהיה בתקופתם.
מדינות אירופה סובלות מבעיות רבות אשר הובילו למשבר החוב הנוכחי. הבעיה המרכזית היא בעיה דמוגרפית הולכת ומחריפה. שיעור ילודה נמוך ועלייה בתוחלת החיים ובאיכות החיים גורמות לנטל רב יותר על פלח אוכלוסיה הולך וקטן. מדובר בתהליך ארוך טווח שהפתרון לו טרם נמצא, ומסכן את סיכוייה של אירופה לחזור לקצב צמיחה גבוהה מספיק כדי לשרת את החוב שלה.
בנוסף, מהגרים רבים תופסים את מקומם של המקומיים במשרות רבות ובכך עולה היקף האבטלה לרמות גבוהות מאוד. אוכלוסיית המהגרים צומחת בקצב מהיר יותר מהאוכלוסיה המקומית ומעצימה את המשבר. למדינות אירופה בעיות נוספות כמו הסתמכות על חקלאות ותיירות כסקטורים מובילים בכלכלה. סקטורים אלה ידועים כתנודתיים ובעלי שיעור רווחיות הולך וקטן. לכל אלה נוסיף את הבעיות בגוש האירו באיחוד מדינות בעלי מאפיינים כלכליים ותרבותיים שונים מאוד אחת מהשניה והצורך במדיניות כלכלית אחת אחידה לכולן.
כאמור, הזרמת כספים לשווקים לא תפתור את המשבר אבל בהחלט עשויה לדחות אותו. אם במקביל יחזור העולם לקצב הצמיחה של השנים 2004-2007 - שנות הצמיחה הרצופות הגבוהות בהיסטוריה, ייתכן והמשבר העתידי יימנע וניתן יהיה לשרת את החוב הגבוה. אולם הסיכוי לזה נמוך, לכן על מנהיגי העולם לגבש תוכניות לטיפול בגורמים למשבר.
תוכניות צנע הן צעד ראשון בלבד, ויש לוודא כי הן מיושמות במלואן. לא מן הנמנע שבמוקדם או במאוחר ייאלצו מדינות להתמודד עם בעיית ההגירה הלא חוקית, ולהשיב מקומות תעסוקה רבים לתושבים המקומיים שנפלטו ממעגל התעסוקה. גם העלאת גיל הפרישה לפנסיה הכרחית במטרה לצמצם את הנטל על הפלח המצטמצם של העובדים. כמובן שבמקביל לכל אלה ואחרים אין מניעה מהזרמות כספים בכדי למנוע את המשבר בטווח הזמן המיידי ולהעניק לשווקים מעט שקט.
הממשלות של המדינות שבמשבר חייבות לגבש במהירות האפשרית תוכניות חירום לטיפול בשורשי הבעיות ובמשבר החוב עצמו. בנוסף לכך, על האיחוד האירופי לגבש תוכנית משותפת לסיוע וחילוץ מדינות ומוסדות פיננסיים באמצעות הלאמת חובות מדינה או ערבות לחובות במטרה למנוע מחנק אשראי בשווקים ומשבר פיננסי בהיקף שעשוי לעלות על משבר 2008.
אם כך אני סבור כי בטווח של השנתיים - שלוש הקרובות, תוכניות החילוץ והסיוע, הזרמות ההון ותוכניות הצנע יסייעו לשווקים לשוב למגמת העלייה. יחד עם זאת, אני חושש מאי יישום תוכניות הצנע בטווח הארוך בהיקף הנדרש, והמשך העצמת גורמי המשבר לכדי התפתחות משבר פיננסי נוסף ואף פירוק גוש האירו.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.אני מחפש את הנקודה השמאלנית שבדבריך.שלום, רמת גן 21/11/2011 15:27הגב לתגובה זו0 0אני עוד זוכר לך את המאמר שבו ערבת את דעותיך השמאלניות בשיקולים כלכלים. לא שכחתי.סגור