בורסות העולם ממשיכות בתנועתן מטה
אט אט הדובים ממשיכים לנגוס בבורסות העולם. בשבוע המסחר האחרון מאבדים המדדים המרכזיים 4%-4.5% בכל רחבי תבל. הדולר התחזק השבוע בעוד ההמנעות מסיכון שררה בשוק, הדולר אינדקס הגיע בשיאו ל-79.90 וסגר את המסחר ב-79.68.
סימנים מקדימים רבים מזכירים את הסימנים שקדמו למשבר הפיננסי של 2008, ביניהם התשואות העולות וגוברות של ממשלתי ל-10 שנים ברחבי אירופה (באיטליה וספרד עלו התשואות השבוע מעל לרף ה-7%), הירידה בביקושים בהנפקת האג"ח הגרמני השבוע למרות התשואות הגבוהות יחסית, הורדות דירוג אשראי להונגריה, פורטוגל ובלגיה בידי סוכנויות הדירוג השונות, מדדי צמיחה, מנהלי רכש וביטחון הצרכנים בירידה מתונה אך יציבה - מדד מנהלי רכש בגרמניה ירד השבוע ל-47.9 לעומת צפי של 48.5 (מדד מתחת ל-50 מצביע על האטה כלכלית).
מגזרת ארה"ב נתוני המאקרו לא מבשרים טובות גם הם: האומדן השני לצמיחת הכלכלה ברבעון השלישי ירד ל-2% מצפי של 2.4% ו- 2.5% ברבעון המקביל אשתקד. הסיבה לצמצום אומדן הצמיחה היא בעיקר מירידה במלאים של 8.5 מיליארד דולר ברבעון השלישי. משמעות קיטון המלאים היא שהחברות בארה"ב נערכות לירידות בביקושים מחשש להאטה כלכלית.
יש לציין כי למרות הצמיחה האיטית ברבעון ה-3, אנליסטים בארה"ב מעריכים כי המשק האמריקני האיץ את הצמיחה ברבעון האחרון של השנה עד כה, ועשוי לצמוח בקצב שנתי של 3%. ציפיות רבות לתקווה ויציבות נתלו מבחינת שוק ההון ומגורמים פוליטיים בארה"ב על וועדת העל (The Super Committee) שמינה הנשיא אובמה בכדי לטפל בגרעון התקציבי של הממשלה, ולדון באפשרויות הקיצוץ בתקציב.
ציפיות אלה התבדו השבוע לאחר הודעת חברי הוועדה כי לא הצליחו להגיע להסכמים לגבי הקיצוצים הנדרשים מהממשלה. לאחר הודעה זו בדבר כישלון הוועדה, סוכנות הדירוג פיץ' פירסמה כי ייתכן ובעתיד הקרוב תוריד את דירוג האשראי המושלם של ארה"ב.
כמו כן הפרוטוקלי הריבית של הפדרל רזרב אשר פורסמו ביום שלישי סיפקו אכזבה בזמן שצוין כי תוכנית רכישות אג"ח שלישית (QE3) אינה עומדת כרגע על הפרק. בניגוד לשמועות ששררו בזמן האחרון, מרבית בכירי ה'פד' הכריזו כי הם מתנגדים בשלב זה לתוכנית רכישות שלישית.
בנוסף, צוין בפרוטוקולים כי 31 מוסדות פיננסיים בארה"ב יבצעו מבחני לחץ עד ינואר 2012 במטרה לבחון את עמידותם ונזילותם לאור חשיפתם לנכסים ברחבי אירופה, הרחבת מבחני הלחץ והדרישות המיוחדות להיערך למצב היפותטי של קריסה כלכלית גלובלית היא חלק מפעולה חובקת עולם כדרך מניעה למשבר אפשרי.
בהסתכלות קדימה, ביום שישי הקרוב צפויים להתפרסם נתוני האבטלה בארה"ב, המהווים אינדיקציה חשובה מאוד לגבי חוזק הכלכלה. היום בארצנו יפרסם את הריבית לחודש דצמבר. 17 מתוך 21 כלכלנים שהשתתפו בסקר של סוכנות בלומברג צופים ירידה של 0.25% לרמה של 2.75%. ההערכות להורדת הריבית הן לאור הטלטלה וחוסר הוודאות השווקים אשר צפויות להשפיע גם על המשק הישראלי המבוסס בעיקרו על ייצוא.
*האמור לעיל הינו מידע כלכלי כללי, המוגש כשרות ואינו מהווה ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו ונתוניו האישיים של כל אדם. כל המסתמך על האמור לעיל לצרכי מסחר עושה זאת על אחריותו האישית. הכותב אינו בעל רישיון לייעוץ השקעות על פי חוק. אין בתשואת עבר בכדי להצביע על כלשהי בעתיד".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה