הרכב תיק השקעות חו"ל - דצמבר 2011

דן הלמן מנכ"ל הלמן אלדובי קרנות נאמנות בע"מ ועומר פרל, מנהל דסק חו"ל בהלמן-אלדובי, סוקרים את הרכב תיק השקעות חו"ל לחודש דצמבר
 | 
telegram
(2)

אי הוודאות ששררה בשווקים בחודשים האחרונים הוסרה. משבר החובות האירופי שהתחיל ביוון אכן הדביק את כל גוש האירו. לראיה התשואות של ספרד ואיטליה הגיעו לרמות של לפני עידן הגוש. אפילו גרמניה החזקה התקשתה בגיוס חוב.

החשש הנוכחי המרכזי של המשקיעים בא מהמהירות שמשבר החובות מתפשט והסיכון שיהפוך למשבר נזילות. האיטיות של מקבלי ההחלטות במציאת פתרון ראוי למשבר, והעובדה כי זו הפעם הראשונה בה מנסים להתמודד עם משבר בסדר גודל כזה, לא מוסיפות אופטימיות. גם המהלך המשולב של ששת הבנקים המרכזיים להפחתת הריבית, במטרה להוזיל את עלויות המימון לבנקים המסחריים האירופיים, להימנע ממשבר נזילות במידה ולא יגובה בפעולות נחרצות של המנהיגים האירופיים, רק "יקנה זמן" ולא יפתור את בעיית משבר החובות. לראייה, הבנקים באירופה ממשיכים להימנע מלהלוות אחד לשני. סכום הפקדונות היומייים שהם מחזיקים אצל הבנק המרכזי האירופי עלו ל-304 מיליארד אירו (השיא מאז חודש יוני 2010).

אנו ממליצים להמשיך לנקוט משנה זהירות בהשקעה במניות תוך ניצול התנודתיות הגבוהה להקטנת הרכיב, ועל חשיפת חסר לאירופה עד שהתשואות בשוק האג"ח של מדינות הגוש (בעיקר איטליה וספרד) יחזרו לרדת ומקבלי ההחלטות יתאחדו ויפעלו לפתור את המשבר.

שווקים מפותחים

היו"ר החדש של ה-ECB, מריו דראגי, מודאג מהמיתון המתקרב ל אירופה יותר מהאינפלציה. לכן יש צפי להמשך הורדת (נזכיר שהריבית ירדה בחודש שעבר ב0.25% ל-1.25%). ביוון הודיע, רה"מ ג'ורג' פאפאנדראו, על התפטרותו לצורך הקמת ממשלת אחדות, ובכך נוצר גיבוי בממשלה לתוכנית הצנע והסכום של 8 מיליארד אירו יעבור ליוון כבר בדצמבר. בצורה זו שוב הצליחו היוונים "לקנות זמן", והשוק חוזר לעסוק בבעיות של איטליה וספרד.

אחרי מעל ל-20 שנה בתפקיד ראש ממשלת איטליה, התפטר סילביו ברלוסקוני ובמקומו מונה מריו מונטי, בכיר לשעבר ב-ECB. שרי האוצר האירופיים ממשיכים להצהיר שהם עובדים על תוכניות חדשות לפתרון משבר החובות. על המוקד קיים ניסיון לבטח עד 30% מההנפקות החדשות של המדינות שנקלעו למצוקה, לאפשר לקרן ההצלה האירופית (EFSF) לרכוש ממשלתיות בהנפקות ובשוק המשני ולתת מנדט לתפקיד מרכזי לקרן המטבע הבינלאומית. הבעיה שלשוק אין סבלנות לדיבורים והוא ממתין למעשים.

ההשלכות של העדר צעדים אמיתיים לפיתרון, עלולים להביא להשלכות קשות עד כדי פירוקו של גוש האירו. הטענות של מתנגדי המהלך, למתן מנדט ל-ECB להדפיס כסף במטרה לרכוש איתו אג"ח מדינות, הוא הפחד מהיפר . ידיעות שהקרן שוקלת לתת הלוואה בריבית של 4-5% על סך 600 מיליארד אירו לאיטליה (כ-30% מהחוב האיטלקי) למשך שנה וחצי, כדי לספק לאיטלקים עוד מרווח נשימה, יצרו חזק בשוק. אך זה החזיק פחות מיממה. נזכיר שלקרן המטבע אין את הסכום הנ"ל. לכן היא תצטרך את תמיכת המדינות החברות בארגון. נכון להיום רק 17 מתוך 187 מהמדינות אישרו את הגדלת תרומתן. תשואת האג"ח האיטלקי, נכון לסוף החודש, משקפת דירוג של BB - שש רמות מתחת לדירוגה הנוכחי A.

כאמור, מקבלי ההחלטות באירופה מתקשים לתת פתרונות מעשיים למשבר החובות. הדבר מתבטא בחוסר האמון שרוחשים המשקיעים. עליית מדרגה הייתה כשממשלת גרמניה נכשלה בהנפקת אג"ח ל-10 שנים עם ביקושה להנפיק 6 מיליארד אירו וזכתה לביקוש של 4 מיליארד אירו. התשואה קפצה בהתאם מרמות של 2.0% ל-2.25% ועברה את התשואה של האג"ח המקבילה של אנגליה, זו הפעם הראשונה מאז שנת 2009.

סיבות לכישלון בהנפקה לא חסרות, חילוקי דעות בין הגרמנים לצרפתים טרם נפתרו, ועדיין לא ברור אם ה-ECB יקבל מנדט להדפיס כסף ולקנות איתו אג"חים של מדינות אירופה, בעיקר איטליה וספרד, שם התשואות ל-10 שנים נושקות ל-7% ובאיטליה התשואה לשנתיים אף התקרבה ל-8%. מצב שמחזק את בעיית מחזור החובות בה (כיום ה-ECB רוכש בשוק המשני כ-20 מיליארד אירו בשבוע).

קרן ההצלה האירופאית (EFSF) ביטלה בגלל תנאי שוק "בעייתיים". האג"ח שהנפיקה, נסחר בפער של כ-1.7% מעל האג"ח המקביל של גרמניה. המשקיעים חוששים מהורדות דירוג של מדינות שמדורגות AAA, כמו צרפת ואוסטריה המורשות לממן את ה-EFSF. הדבר יביא להעלאת נטל המימון על גרמניה, הולנד, פינלנד, וברקע לכל זה עדיין ממתינים לסינים שעדיין לא החליטו אם יבוא לעזרת היבשת החולה וישקיעו בקרן.

מצב הבנקים האיטלקיים ממשיך להחמיר. סך ההלוואות שהם נטלו מה-ECB הסתכם בחודש אוקטובר ב-111 מיליארד אירו. גם קרנות ה-MONEY MARKET בארה"ב משכו כ-8 מיליארד אירו מדויטשה בנק, וכן הבנקים הצרפתיים סבלו מירידה של כ-25% במימון מקרנות אלו. הבנקים האירופים ממשיכים להפקיד את כספי הפיקדונות אצל הבנק המרכזי האירופי. זאת במקום לקבל ריבית גבוהה יותר אצל בנקים אחרים באירופה (הפיקדונות היומיים בבנק המרכזי עומדים על כ-304 מיליארד אירו, בעוד הממוצע עומד על כ-75 מיליארד אירו). על רקע פחדים אלו, עלול משבר האשראי להפוך למשבר נזילות אירופי. אנו ממשיכים להחזיק משקל חסר באירופה כשבתוך היבשת נותנים משקל עודף לגרמניה ושבדיה.

תפוקת המפעלים ב יפן בחודש אוקטובר עלתה ב-2.4%. הצפי היה עליה של 1%. המדינה שמתאוששת מאסון הטבע, מצליחה להציג צמיחה. הבנק המרכזי במדינה ממשיך "להזריק" לסקטור הבנקאות הלוואות, הפעם של 2.1 מיליארד דולר, על מנת שיתמכו בצמיחת התעשייה (סך ההלוואות עומדות על כ-40 מיליארד דולר). אנו ממשיכים להחזיק את יפן במשקל שוק (בהתאם למדד ה-MSCI World). כשאת החשיפה לשוק המניות ביפן אנו ממליצים לעשות על ידי ניטרול המטבע.

מתחילת השנה, נפדו ב ארה"ב הקרנות המנייתיות בכ-112 מיליארד דולרים. במהלך חודש אוקטובר נסגרו פוזיציות שורט על סך של 2 מיליארד דולר (שיא של שנים רבות). לכן הראלי בשווקים במהלך חודש זה, היה מהלך של סגירת פוזיציות שורט ולא יותר מזה.

וועדת העל האמריקנית הודיעה שלא הגיעה להסכם על הקיצוצים בתקציב. לכן בשנת 2013 יכנסו לתוקפם באופן אוטומטי הקיצוצים על סך 1.2 טריליון דולר. הדבר מלמד על המשך הקיפאון הפוליטי והקושי בהעברת החלטות.
הפד הודיע ש-31 בנקים עם נכסים מעל 50 מיליארד דולר יאלצו לעמוד "במבחני לחץ" על מנת לבדוק את עמידותם בתנאים חריגים כמו בשנת 2008. תנאים של מיתון עמוק, עם אבטלה בשיעור של 13%, ירידה נוספת של כ-20% במחירי הדירות וירידה של 8% בתמ"ג הריאלי.

למרות "הרעות החולות" כמו שוק עבודה חלש, שוק נדל"ן "תקוע", קיפאון פוליטי וצמיחה איטית, ארה"ב היא עדיין השוק הנזיל ביותר. היא ממשיכה לספק נתוני מאקרו חיוביים בשילוב דוחות של החברות, שברובם עקפו את התחזיות. לכן אנו ממליצים להחזיק בארה"ב משקל שוק (בהתאם למדד ה-MSCI World).

ארה"ב הנפיקה 35 מיליארד דולר אג"ח לשנתיים בתשואה של 0.28% עם יחס ביקוש להיצע של 4.07 (שיא היסטורי של הביקוש). סה"כ 64 מיליארד דולר באג"ח לחמש שנים ושבע שנים בתשואה 0.94% ו-1.42% בהתאמה (אלו הם התשואות הנמוכות בהיסטוריה בהנפקת אג"ח לחמש ושבע שנים). כמובן שההסבר נובע מהמשך הבריחה מנכסים אירופיים בדגש על כשלון ההנפקה של ממשלת גרמניה.

שוק האג"ח הקונצרני בארה"ב מושפע ממשבר החובות האירופי. ניתן לראות את הירידה במחזורי המסחר שהתכווצו ממוצע יומי של 16 מיליארד דולר מתחילת שנה לכ-12 מיליארד דולר בחודש נובמבר. כמו כן היקף ההנפקות של אג"ח בדירוג "זבל", ירד בכ-70% מאז חודש יולי.

להערכתנו, למרות הירידה בעניין של המשקיעים, אפיק זה אטרקטיבי לנוכח נתוני חברת s&p המראים כי מספר החברות הצפויות להכריז על פשיטת רגל עד ספטמבר 2012 עומד על 3.1% לעומת ממוצע שנתי של 4.6%.

קנדה ממשיכה לקבל תמיכה ממחירי הסחורות הגבוהים. הזהב והנפט ממשיכים להחזיק את הרמות הגבוהות של 1,700 דולר ו-99 דולר בהתאמה. כמו כן ארה"ב שממשיכה להפגין צמיחה היא שותף הסחר מספר אחד שלה. אנו ממשיכים להחזיק את קנדה במשקל שוק (בהתאם למדד ה-MSCI World)

אחרי שהבנק המרכזי של ה אוסטרליה הוריד את הריבית מ-4.75% ל-4.5% לראשונה מאז חודש אפריל 2009. הציפיות להמשך הורדות עלו, והריבית בעוד שנה מהיום תעמוד על 3.5%. כל זאת על רקע התמתנות בקצב האינפלציה, החולשה בצמיחה הגלובלית ובעיקר החששות ממשבר החובות האירופי. שוק האג"ח זז בהתאם כשהתשואה על האג"ח ל-10 שנים במדינה ירדה מ-4.5% ל-3.9%. אנו ממליצים להמשיך להחזיק את אוסטרליה ופסיפיק במשקל שוק (בהתאם למדד ה-MSCI World).

שווקים מתעוררים

חברת הדירוג s&p העלתה את אופק הדירוג של ברזיל מ-BBB ל-BBB עם תחזית יציבה. בכך הצטרפה לסוכניות הדירוג FITCH ו-MOODY'S, התמ"ג במדינה צפוי לגדול ב-3.25% השנה. הריבית במדינה ירדה ב-0.5% ל-11% וצפויה להמשיך לרדת כדי לתמוך בצמיחה. (לפי החוזים העתידיים על הריבית היא צפויה לרדת ב-1.75% עד חודש יולי).

הלחצים האינפלציוניים ב סין נמצאים במגמת התמתנות, אחרי שבחודש אוקטובר עלו המחירים ב-5.5% לעומת 6.1% בספטמבר. נתוני הייצור ירדו מרמת ה-50 נקודות, כך שישנה הצדקה להתחלת מהלך של הורדת יחס הרזרבה לבנקים (ירדה ב-0.5% ל-21%). כמו כן, הבנקים המקומיים חזרו לתת הלוואות בהיקפים שחזרו לרמות של חודש יוני בסך של כ-90 מיליארד דולר. אנו ממליצים על החזקה במשקל שוק (בהתאם למדד ה-MSCI World).

*הניתוח הכלול בדוח זה הינו למטרת אינפורמציה בלבד. ניתוח זה משקף את דעת הכותב לפי מיטב הבנתו ביום עריכת הניתוח. הניתוח אינו מהווה בשום צורה שהיא תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. הכותב ומי מטעמו לא יהיו אחראים בכל צורה שהיא לנזק ו/או הפסד שיגרם משימוש בניתוח זה.

תגובות לכתבה(2):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    יופי של כתבה תודה ! (ל"ת)
    דודי 04/12/2011 18:57
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 1.
    מה בין הכותרת לבין
    Z 04/12/2011 15:19
    הגב לתגובה זו
    0 0
    המאמר הארוך והמייגע הזה...?
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות