רות יובל על פרשת שלדון אדלסון: "ערוץ 10 נאלץ לשדר התנצלות שאינה אמת"
העורכת לשעבר של 'השבוע' בערוץ 10, רותי יובל, ביקרה הבוקר (יום ג') את ההתנצלות בפרשת שלדון אדלסון. בפאנל 'טעה, טעינו, טועים, טעות' במסגרת כנס אילת לעיתונות, אמרה יובל כי "ההתנצלות הייתה הרבה פחות מדויקת ונכונה מאשר הכתבה. ערוץ 10, בגלל לחצים שונים, נאלץ לשדר דברים שאינם אמת".
יובל תיארה את הליך העבודה על התחקיר ששודר ב'השבוע' בערוץ 10 בינואר האחרון. "אנחנו חשבנו שצריך לדעת מי האיש (שלדון אדלסון, א"כ) שמטלטל את המערכת התקשורתית. ואז מתחילים לעבוד על דיוקן. אנשיו משתפים פעולה. בנקודת זמן מסוימת אנחנו מתחילים להיות מוצפים במכתבי איום של עו"ד דורי קלגסבלד על שיטות העבודה שלנו".
לדברי יובל, "חודש לפני השידור העברנו רשימה של עשרות שאלות ואנשיו של אדלסון לא ענו. נציגו אמר לנו 'אנחנו יודעים שאתה עושים כתבה מכפישה', ויש נוסח מאיים שיתבעו אותנו בכל מקום. היועצת המשפטית שלנו מבקשת מנציגיו של אדלסון שידברו בעדו, אם יש דברים שהם רוצים שנרחיב לטובתו. אנחנו מבקשים מהם לעזור לנו בעניין הזה. הם לא עונים לנו, ואז אנחנו משדרים את הכתבה. ואז עוברת חצי שנה ואנחנו מקבלים מכתב שמאיים וטוען כי יש 2 פרטים לא נכונים. באמת התנהלנו בזהירות יתר משום שהנחת העבודה של חברת החדשות הייתה שיחפשו אותנו".
עורך המהדורה המרכזית של 'חדשות 2', גיא סודרי, ציין כי סוגיית 'חדשות 10' היא אירוע חריג: "מה שקורה בדרך כלל במערכות אחרי אירועים כאלה, זה שאנחנו בודקים איפה הבעיות שלנו בכתבה, פותרים אותן ואז משדרים את הכתבה. ואז מגיע המכתב האיום, ואתה מתחיל לנהל דיון מול ההנהלה ומול הייעוץ המשפטי, האם מסוגלים לעמוד מאחורי הפרסום או לא, עומדים מאחורי זה או לא. אני מבין מבלי להכיר את הפרטים, שזה לא קרה ככה בערוץ 10. אפשר ללכת לסוג של גישור, הבהרה. אפשר להגיד למאיים 'בוא נלך לסוג של בוררות, הבהרה', אבל לדעתי זה לא קרה בערוץ 10. קורה בכתבה של 27 דקות, שיש 2 פרטים לא נכונים".
העורך לשעבר של 'מעריב' ו'עובדה', דורון גלעזר, סיפר כי הטעיות בכתבות נובעות מכך ש"אין לנו את המנגנוני המידע שלש לרשויות החוק". לדבריו, "אני לא שמעתי יועץ משפטי שאומר לי 'אתה מוגן ב-100%'. בהליכה למשפט, אתה נתון לשרירות לבו של שופט. מה שקרה עם סרן ר' ב'עובדה' זה לא מובן, השופט קרה שאין לנושא עניין ציבורי כאשר ילדה בת 12 נורתה ומתה".
גלעזר אמר עוד כי "לעתים מאד קרובות אנחנו נשענים על תחושת הבטן ועל תחושות של עורך (בכל הנוגע לפרסום תחקירים, א"כ). לא תמיד צריך להתנצל, כמו שבכל מקצוע יש טעות, רשלנות ורשלנות פושעת, וככה גם בעיתונות. יש אדם שנגרם לו נזק ויש כאלה שלא. ואז מחליטים את המדרג של ההתנצלות".
עו"ד צבי רייך מאוניברסיטת בן גוריון, הביא נתוני מחקר בארה"ב, שהעלה כי ב-40-60% מהכתבות שפורסמו, התגלעו טעויות. העיתונאים צריכים להבין שהם טועים המון, כל עוד לא עשית את זה בזדון".
מנחה הפאנל, אריה שקד, מגיש יומן הבוקר של רשת ב', סיפר כי "לימדו אותי ברשות השידור שאם אתה משדר אמת, אז אתה על גשר בטוח". כרמלה מנשה, שרק יממה לפני כן קיבלה פרס מפעל חיים בכנס, צעקה מהקהל במחאה: "ממש".
המנכ"ל בפועל של 'חדשות 10', אורי רוזן, סיפר מדוע הוא משתתף בפאנל הזה: "אני נמצא בפאנל בגלל טעות אומללה של עצמי. כשבדיונים של ועדת התוכן לפני חצי שנה ותמכתי בפאנל, באתי מתוך אינטרס. לפני שנה וחצי החלטנו לטפל בנושא של התנצלויות מתוך מחשבה של הכוח האדיר שיש לנו. עשינו 2 מהלכים גדולים: הקמנו מוסד של מבקר פנים שעובר על רוב האייטמים, מדבר עם העיתונאים. ושתיים, הייתה לנו מחלקת פיתוח שסופו של דבר נסגרה. מאז השתנו הדברים והגיע המקרה של שלדון אדלסון. המטרה נועדה לאנשים הקטנים ולא לגדולים. בפעם הבאה שאנחנו נעשה טעות, אנחנו נתנצל".
בשלב זה, שאלה יובל: "אבל מה יקרה אם בפעם הבאה שתעשו טעות ויאנסו אתכם להתנצל התנצלות שקרית?". רוזן הופתע, וענה: "אם הייתי בנעליים שלכם - של ראודור בנזימן ושלך, הייתי נוהג כמוכם (מתפטרים, א"כ). אם זה יקרה בעתיד, אני אפעל כמוכם".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.רותי יובל היא מעלי התאנה של העיתונות בישראלאורי 06/12/2011 11:03הגב לתגובה זו0 0לא נשארו עוד הרבה עיתונאים כמוה, עם רצון אמיתי להגיע לאמת ולפרסם אותה בכל מחיר.סגור