בנק ישראל: ההוצאה על טיפול בקשישים תזנק ב-30% עד 2019
בנק ישראל פירסם היום (א') קטע נוסף מתוך דו"ח בנק ישראל שיפורסם בסוף החודש. הקטע החדש שפורסם מתייחס למערך השירותים הציבוריים לטיפול ממושך בקשישים בישראל.
מהדוח עולה כי בשנת 2010 עמדה ההוצאה הציבורית על טיפול ממושך בקשישים על כ-5.8 מיליארד שקל שהם כ-0.7% מהתוצר, בזמן שההוצאה הלאומית (הציבורית והפרטית) לטיפול ממושך בקשישים הגיעה בשנה זו לכ-9.9 מיליארד שקל שהם כ-1.2% מהתוצר, יחס זה נמוך ביחס ליחס הממוצע במדינות ה-OECD, כי האוכלוסיה בישראל צעירה ביחס לגיל הממוצע במדינות הארגון.
בבנק ישראל מתריעים כי בישראל ההתפתחויות הדמוגרפיות בלבד צפויות להגדיל את ההוצאה הציבורית על טיפול ממושך בקשישים בסדר גודל של 30% (במחירים קבועים), לפחות, עד שנת 2019, וביותר מ-300% אחוזים עד שנת 2059, זאת בהנחה ששיעור הנזקקים לשירותי טיפול ממושך בקרב קבוצות הגיל יישאר כפי שהוא היום.
מנתוני בנק ישראל עולה עוד כי מספר הקשישים (מעל גיל 65) בישראל, שיעורם באוכלוסייה ושיעורם-באוכלוסייה של הקשישים מאוד (מעל גיל 80) בישראל עלו מאוד מאז שנות ה-70', ועל פי תחזיות הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה הם צפויים להמשיך לעלות במהירות בעתיד.
עליית שיעור הקשישים באוכלוסייה באה לידי ביטוי גם בגידול "יחס התלות" יחסה של אוכלוסיית הקשישים לאוכלוסייה בגילי העבודה (64-20) ובגידול שיעורם של בני 65 ומעלה הסובלים ממגבלות גופניות המפריעות להם בביצוע פעולות יום-יומיות.
הזדקנות האוכלוסייה הגדילה את הביקוש לשירותים הציבוריים והפרטיים לטיפול בקשישים ולשירותי הבריאות. הביקוש לשירותים אלה צפוי להתרחב ביתר שאת בעתיד, ולהגדיל את ההוצאות הציבוריות והפרטיות בגינם.
מערכת השירותים הציבוריים לטיפול ממושך באוכלוסיית הקשישים בישראל לוקה כבר עתה במספר מאפיינים בעייתיים, למשל:
* השירותים המוצעים והפיקוח עליהם מצויים באחריותם של מספר גורמים שונים ללא גוף מקשר ביניהם דבר המשפיע על איכות השירות למטופלים וגורם לחוסר יעילות.
* בחלק ממבחני ההכנסות כרוכים הליכים ביורוקרטיים מורכבים, הגורמים למיצוי לא מלא של זכויות המטופלים וגידול של הוצאותיהם ביחס לחלופות.
* מתרחב היקפם של שירותי הטיפול הממושך והביטוחים הסיעודיים הפרטיים תהליך שעלול להגדיל את אי-השוויון בצריכת שירותי הסיעוד בעתיד.
בבנק ישראל טוענים כי על רקע הגידול הצפוי של מספר הקשישים ושל חלקם באוכלוסייה יש צורך חיוני בשיפור ובייעול של שירותי הטיפול הממושך בקשישים, תוך התחשבות בהשלכות הצפויות של השינויים הדמוגרפיים העתידיים על מצבם הכלכלי של הקשישים ועל היצע המטפלים בהם.
במסגרת זו יש לדעת מחברי הדו"ח למצוא דרכים להגברת התיאום בין השירותים השונים בקהילה ובמוסדות ולייעול מבחני ההכנסות באופן שישפר את השירות הציבורי לקשישים ולבני משפחותיהם ויסייע להם למצות את זכויותיהם. מומלץ כי הרפורמות המוצעות בתחום הסיעוד יתמקדו בתכנון מבנה השירותים הציבוריים לקשישים בקהילה ובמוסדות ואופן מימונם, בהתאם להתפתחויות הדמוגרפיות הצפויות.