קיזוז ריבית על הלוואה לרכישת נכס קבוע

רו"ח, עו"ד ברוך כחלון

בעל מקצוע חופשי המנהל את ספריו בשיטה החד-צידית קנה נכס בית. הוא לקח הלוואה בשנת 1999 שהסתיימה בשנת 2011. באותן שנים לא קוזזה הריבית על ההלוואה בגין רכישת הנכס.

שאלה: ------------ בעל מקצוע חופשי המנהל את ספריו בשיטה החד-צידית קנה נכס בית. הוא לקח הלוואה בשנת 1999 שהסתיימה בשנת 2011. באותן שנים לא קוזזה הריבית על ההלוואה בגין רכישת הנכס. השאלות: 1. ממתי אפשר להכיר בהוצאות ריבית בגין רכישת הנכס ומה היו השינויים בחוק במשך השנים? 2. האם את הוצאות הריבית בגין רכישת הנכס יש לצרף לטופס הפחת או לדרוש כהוצאות מימון שוטפות? 3. כמה שנים לאחור אפשר לקזז את הוצאות המימון - ריבית?

תשובה: ------------ התשובה היא בהנחה שנכס הבית נרכש באמצעות הלוואה הניתנת לייחוס ספציפי (משכנתה) ובהנחה שהנישום השתמש בו לייצור הכנסתו העסקית ולא עשה בו שימוש מעורב (פרטי ועסקי). א. ככלל, כאשר נכס הופך לכשיר, קרי, מתחיל להפיק הכנסות, ניתן להכיר בהוצאות ריבית באופן שוטף בגין הלוואה שנלקחה לצורך רכישתו, וזאת על פי סעיף 17(1) לפקודת מס הכנסה (נוסח חדש), התשכ"א-1961 (להלן: "הפקודה") ועל פי מבחני הפסיקה [1] ב. בעבר קבע סעיף 17 לחוק מס הכנסה (תיאומים בשל אינפלציה), התשמ"ה-1985 (להלן: "חוק התיאומים") כי יותרו 80% מהוצאות הריבית (לפני תיקון 15 לחוק התיאומים עמד השיעור על 20%), ברם הוראותיו של חוק התיאומים הוקפאו בשנת 2008 ולכן אין רלוונטיות לסעיף 17 שלעיל. ג. אי אפשר לדרוש הוצאות ריבית בגין שנים סגורות. בפס"ד סחר[2] קבע בית המשפט ש"שנות מס 'סגורות' שלא ניתן לפתוח אותן ולתקנן - לא תותר בהן הוצאת הריבית בגין ההלוואות שנטלה המערערת מאת בעליה". ד. דרישת הוצאות ריבית בגין שנים פתוחות תיעשה באמצעות הגשת דוחות מתקנים, ויש לכלול בהם את הוצאות הריבית, ברם, יודגש כי מועד הגשת הדוח ישתנה ליום הגשת תיקון הדוח, ולכן יוכל פקיד השומה להפעיל את סמכותו לפי סעיף 145 החל מיום הגשת בקשה לתיקון דוחות. בית המשפט מציין כי: "דוחות הנישום הם בבחינת הודאתו בעובדות וכיוון שהמערערת בחרה בעבר שלא לכלול את תביעתן כהוצאה של הוצאות הריבית מטעמים השמורים עמה, סבר בית המשפט שם כי כל עוד לא תינתן הודאה חדשה בדרך של תיקון דוח, דוח שניתן לברר את עובדותיו, לא תותר ההוצאה." יודגש כי פקיד שומה יכול לסרב לקבל את הדוח המתקן אם תיקון הדוח לא נעשה בתום לב. אי דרישת הוצאות ריבית בגין שנים קודמות יכול לעזור לו בהפחתת מס השבח אם ירצה לממש את הנכס, אך קצרה היריעה מלהרחיב בסוגיה זו. הערות המשיב: [1] ראו עמוד ג- 123 להוראות החבק. [2] עמ"ה 1029/02, מ.ר. סחר בינלאומי בע"מ נ' פקיד שומה ת"א 1. מיסים יח/5 (אוקטובר 2004) ה-26. [3] ראו ה"ש 1 שלעיל [4] ראו את מאמרו של ניידוף יאיר "על דוחות מתקנים" מיסים כא/6 (דצמבר 2007) א-64 מיסים כא/6.

התשובות אינן מהוות תחליף לייעוץ משפטי, ואין המומחים המשיבים או המערכת אחראים לתוצאות השימוש בהן

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה