"הפסד ריאלי" על רווח הון מניירות ערך במטבע חוץ

עו"ד (רו"ח) רונן ארויו

ביטולו של חוק מס הכנסה (תיאומים בשל אינפלציה) התשמ"ה-1985 אשר העניק "הפסד ריאלי" לנישומים אשר חל עליהם פרק ב' לאותו חוק. לאחר ביטול החוק עדיין יכולים נישומים אלה לקבל "הפסד ריאלי" על נכס בר פחת או על נייר ערך אך זאת רק באמצעות הצמדה למדד של עלות הנכס עד ליום 31.12.2007.

שאלה: ------------ בהסברים לנספח ג1 (טופס 1325) סעיף 4, מדד בנוגע לכך שאם נייר הערך נקוב במטבע חוץ או שערכו צמוד למטבע חוץ, יראו את שער המטבע כמדד. השאלה: האם גם במקרה שיש הפסד יש להצמיד למדד עד 2007 ולא ליום המכירה?

תשובה: ------------ אני מניח ששאלת השואל מכוונת אל ביטולו של חוק מס הכנסה (תיאומים בשל אינפלציה) התשמ"ה-1985 (להלן: "החוק" או "חוק התיאומים") אשר העניק "הפסד ריאלי" לנישומים אשר חל עליהם פרק ב' לאותו חוק. לאחר ביטול החוק עדיין יכולים נישומים אלה לקבל "הפסד ריאלי" על נכס בר פחת או על נייר ערך אך זאת רק באמצעות הצמדה למדד של עלות הנכס עד ליום 31.12.2007. בענייננו מדובר ביחיד שמחזיק בנייר הערך הזר (רק לגבי יחיד "המדד" הוא שער המטבע) ולכן אניח כי הוראות פרק ב' לחוק התיאומים, על סעיף 9(ג) שבו, המעניק "הפסד ריאלי", אינן חלות בקביעת הכנסתו ולכן לא ניתן כלל לתבוע הפסד ריאלי על נייר הערך שלו. יש לחשב הפסד הון נומינלי כך: עלות נייר הערך תתורגם לש"ח על פי המחיר ששולם במט"ח מוכפל בשער המטבע ביום התשלום. מחיר מכירת נייר הערך בש"ח תחושב לפי הכפלת התמורה שנתקבלה במט"ח בשער החליפין במועד המכירה. מחיר המכירה בש"ח פחות מחיר הרכישה בש"ח יתנו הפסד הון נומינלי שיוכר כולו. את כל האמור לעיל ציינתי בהסתמך על כלל 7 לכללי מס הכנסה (המרה לשקלים חדשים של סכומים שמקורם מחוץ לישראל), התשס"ד-2003, הקובע כך: "לענין חישוב רווח ההון והפחת יחולו הוראות אלה: (1) מחירו המקורי של נכס, יתורגם לשקלים חדשים לפי שערו היציג של המטבע ביום הרכישה או במועד התשלום, לפי המוקדם; (2) תמורה תתורגם לשקלים חדשים, לפי שערו היציג של המטבע ביום המכירה של הנכס או ביום קבלת התשלום, לפי המוקדם." למרות האמור לעיל נשמעות דעות (שאני חולק עליהן) ולפיהן משום שרווח הון אינפלציוני (כתוצאה מעליית המט"ח ככל שזו קיימת) היה פטור ממס, אזי יש להפחית מהפסד ההון (שהוא הפסד הון מוכר בפקודה ללא סייגים של הפרש בין תמורה לעלות בש"ח) את רכיב ירידת המט"ח שטמון בו. אני לא מסכים לעמדה זו: אין "הפסד אינפלציוני". לטעמי יש להילחם על כך אפילו בשלב ערעור לבית משפט.

התשובות אינן מהוות תחליף לייעוץ משפטי, ואין המומחים המשיבים או המערכת אחראים לתוצאות השימוש בהן

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה