יחיד המחזיק חלק בחברה יחד עם חברה אחרת בבעלותו - בעל מניות מהותי

עו"ד (רו"ח) רונן ארויו

יחיד מחזיק 4% בחברה א'. אותו יחיד מחזיק 33% בחברה ב', המחזיקה 12% בחברה א'. האם היחיד הוא בעל מניות מהותי בחברה א' על פי סעיף 88 לפקודת מס הכנסה, והאם יחויב במס בשיעור 30% או 25% בגין דיווידנד שתחלק חברה א'?

שאלה: ------------ יחיד מחזיק 4% בחברה א'. אותו יחיד מחזיק 33% בחברה ב', המחזיקה 12% בחברה א'. השאלות: 1. האם היחיד הוא בעל מניות מהותי בחברה א' על פי סעיף 88 לפקודת מס הכנסה, והאם יחויב במס בשיעור 30% או 25% בגין דיווידנד שתחלק חברה א'? 2. הגדרת "בעל מניות מהותי" בסעיף 88 לפקודה קובעת כי מדובר במי שמחזיק לבדו או יחד עם אחר ב-10% לפחות. הכוונה ב"יחד עם אחר" היא כי יש ביניהם שיתוף פעולה דרך קבע על פי הסכם בעניינים מהותיים של חבר בני האדם. אילו הסכמים בעניינים מהותיים נחשבים ל"שיתוף פעולה"?

תשובה: ------------ להלן הגדרות "בעל מניות מהותי" ו"יחד עם אחר" על פי סעיף 88 לפקודת מס הכנסה (נוסח חדש), התשכ"א-1961 (להלן: "הפקודה"): "מי שמחזיק, במישרין או בעקיפין, לבדו או יחד עם אחר, ב-10% לפחות באחד או יותר מסוג כלשהו של אמצעי השליטה בחבר-בני-אדם;" "'יחד עם אחר' - יחד עם קרובו, וכן יחד עם מי שאינו קרובו ויש ביניהם שיתוף פעולה דרך קבע על פי הסכם בענינים מהותיים של חבר-בני-האדם, במישרין או בעקיפין;". הגדרת "קרוב" בסעיף 88 לפקודת מס הכנסה היא כדלהלן: "כל אחד מאלה: (1) בן זוג, אח, אחות, הורה, הורה הורה, צאצא וצאצא של בן זוג, ובן זוגו של כל אחד מאלה; (2) צאצא של אח או של אחות, ואח או אחות של הורה; (3) חבר-בני-אדם שבהחזקת אדם או קרובו, אדם המחזיק בו וחבר-בני-אדם המוחזק בידי אדם המחזיק בו; לענין הגדרה זו, "החזקה" - במישרין או בעקיפין, לבד או יחד עם אחר, ב-25% לפחות באחד או יותר מסוג כלשהו של אמצעי השליטה; (4) נאמן כהגדרתו בסעיף 75ג, לגבי היוצר בנאמנות תושבי ישראל או בנאמנות הדירה וכן נאמן לגבי נהנה בנאמנות נהנה תושב חוץ או בנאמנות לפי צוואה; ואולם לענין פטור ממס לפי סעיף 97 יראו כקרוב רק את המנויים בפסקאות (1) ו-(2);" הנה כי כן, חברה אשר מוחזקת בידי אדם (כולל יחיד) בשיעור 25% ומעלה נחשבת "קרובתו" של היחיד. משכך הוא, על פי נתוני השאלה לעיל היחיד שמחזיק ישירות 4% בחברה א' ועוד 12% מוחזקים על ידי "קרוב" שלו (חברה שבה הוא מחזיק מעל 25%) - ייחשב בעל מניות מהותי, מכיוון שהוא מחזיק עם קרובו ב-10% ומעלה בחברה א'. לאור זאת, דיווידנד שתחלק חברה א' ליחיד יחויב במס בשיעור 30%. הסכם בעניינים מהותיים יכול להיות הסכם מייסדים או הסכם בין בעלי המניות או תקנון בחברה ב', שלפיו היחיד נשוא השאלה יכול לקבוע בלעדית כיצד תתנהל ותצביע בכל הנוגע לאחזקתה בחברה א'. זוהי דוגמה קיצונית להסכם שיתוף פעולה שכזה, ומובן שתיתכנה עוד דוגמאות. מוטב לציין מהם ההסכמים הקיימים ולבחון אותם ספציפית.

התשובות אינן מהוות תחליף לייעוץ משפטי, ואין המומחים המשיבים או המערכת אחראים לתוצאות השימוש בהן

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה