מיסוי הכנסות חברת משלח יד זרה ממשלח יד מיוחד (רפואת שיניים)

עו"ד לילך אשרוב-רובין

רופא שיניים תושב ישראל פתח חברה בבעלותו המלאה בהולנד, ובה הוא עוסק ברפואת שיניים. האם חלה חבות במס בישראל על רווחי החברה (גם אם לא חולקו כדיווידנד), והאם חבות המס בישראל חלה על רופא השיניים או על החברה בבעלותו? האם ניתן להזדכות בישראל בגין המס שישולם בהולנד?

שאלה: ------------ רופא שיניים תושב ישראל פתח חברה בבעלותו המלאה בהולנד, ובה הוא עוסק ברפואת שיניים. השאלות: 1. האם חלה חבות במס בישראל על רווחי החברה (גם אם לא חולקו כדיווידנד), והאם חבות המס בישראל חלה על רופא השיניים או על החברה בבעלותו? 2. האם ניתן להזדכות בישראל בגין המס שישולם בהולנד?

תשובה: ------------

סעיף 5(5)(ה) לפקודת מס הכנסה (נוסח חדש), התשכ"א-1961 (להלן: "הפקודה") מגדיר מהי "חברת משלח יד זרה", וקובע הוראות לעניין מיסוי הכנסתה הנובעת ממשלח יד מיוחד. חברה זרה אשר כל הזכויות בה מוחזקות בידי תושב ישראל, מרבית הכנסתה בשנת המס מקורה ב"משלח יד מיוחד" והיא נובעת מפעילותו של בעל השליטה ב"משלח יד מיוחד" בעבור החברה - עונה להגדרת "חברת משלח יד זרה". המונח "משלח יד מיוחד" מוגדר באופן רחב והוא כולל עיסוק בתחומי רפואה ובהם רפואת שיניים. לפיכך, אם מרבית הכנסת החברה נובעת מעיסוקו של בעל המניות בעבור החברה כרופא שיניים, תהא הכנסה זו כפופה להוראות סעיף 5(5)(ה) לפקודה. אם הכנסת החברה נובעת מפעילותם של אחרים בעבור החברה כרופאי שיניים, והם אינם בעלי שליטה תושבי ישראל בחברה ואינם קרובים לבעלי השליטה - אזי אפשר שלא יתקיים התנאי הדרוש לצורך סיווג החברה הזרה כחברת משלח יד זרה, והכנסתה (שמקורה מחוץ לישראל) לא תוכפף למס בישראל. ככל שהכנסת החברה הזרה נובעת מפעילותו של בעל השליטה הישראלי כרופא שיניים בעבורה, רואים הכנסה זו כאילו הופקה בישראל. על פי נתוני השאלה לעיל, כל הזכויות בחברה מוחזקות בידי תושב ישראל. על כן, על פי הוראת סעיף 5(5)(ה) לפקודה תיחשב מלוא הכנסת החברה הנובעת ממשלח היד כאילו הופקה בישראל. אם יש לחברה הכנסות נוספות שאינן ממשלח יד מיוחד, אזי הן לא יחויבו במס מכוח סעיף 5(5)(ה) לפקודה. חבות המס בגין הכנסת החברה ממשלח יד מיוחד חלה על החברה עצמה ולא על בעל המניות בה. על הכנסתה החייבת כאמור יוטל מס חברות בשיעור הקבוע בסעיף 126 לפקודה. מאחר שפעילות החברה מבוצעת מחוץ לישראל, נקבע בסעיף 126 לפקודה כי יינתן זיכוי של מס החברות אשר שילמה החברה בהולנד בגין הכנסה זו. הזיכוי יינתן כנגד מס החברות הישראלי, כפוף לכללי הזיכוי הקבועים בפקודה. עם זאת, בעל השליטה הישראלי כפוף לחובות דיווח מתוקף החזקתו בחברה. ככל שיחולק דיווידנד מהחברה, יחויב בעל השליטה בדיווח ובתשלום מס בישראל בגין הדיווידנד שחולק לו. אם החברה הזרה נחשבת "תושב" בהולנד לעניין האמנה בין מדינת ישראל לבין ממלכת הולנד בדבר מניעת מסי כפל ומניעת התחמקות ממס לגבי מסים על הכנסה והון, הרי יש מקום לבחון אם מיסוי הכנסתה (שהופקה מחוץ לישראל) מכוח סעיף 5(5)(ה) לפקודה אינו מצוי בסתירה להוראה הקבועה באמנה. ככלל, הוראות באמנת מס גוברות על הוראות הפקודה. בתשובתי זו הנחתי כי החברה אינה נחשבת "תושב ישראל" מכוח "שליטה וניהול", וכי בעל השליטה אינו תושב ישראל לראשונה או תושב חוזר ותיק.

המשיבה - עורכת דין מומחית במיסוי בינלאומי, לשעבר בכירה ברשות המסים.

התשובות אינן מהוות תחליף לייעוץ משפטי, ואין המומחים המשיבים או המערכת אחראים לתוצאות השימוש בהן

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה