"גמלה חוסמת" - האם חוסמת גמלאות אחרות כגון קצבת זקנה?
ההכנסה החייבת בתשלום מקדמות דמי ביטוח של עובד עצמאי היא בדרך כלל הבסיס להכנסה שממנה מחושבת גמלה בעת פגיעה בעבודה, המזכה בדמי פגיעה, או בקצבת נכות מעבודה, או בקצבת תלויים או במענק לנכה ולאלמנה.
"גמלה חוסמת"
ההכנסה החייבת בתשלום מקדמות דמי ביטוח של עובד עצמאי (להלן: "הבסיס") היא בדרך כלל הבסיס להכנסה שממנה מחושבת גמלה בעת פגיעה בעבודה (לרבות בעת התנדבות מוכרת), המזכה בדמי פגיעה (לתקופה של 90 ימים לפחות, רצופים או שאינם רצופים), או בקצבת נכות מעבודה, או בקצבת תלויים או במענק לנכה ולאלמנה.
שומה עצמית או סופית שתתקבל לאחר הפגיעה, נמוכה יותר או גבוהה יותר מהבסיס - לא תובא בחשבון כלל.
למרות האמור לעיל, כאשר עוד טרם הפגיעה קיים מידע המאפשר למוסד לביטוח לאומי (להלן: "המל"ל") לקבוע הכנסה גבוהה יותר, יכול המל"ל להגדיל את הבסיס לגמלה. הגדלה זו מכונה "שומה מיטיבה".
השלכות גמלה חוסמת על הזכאות לקצבת זקנה (בגיל פרישה המותנה במבחן הכנסות)
אחד מלקוחותינו נפגע בעבודה והיה זכאי לגמלה בעקבות הפגיעה ש"חסמה את השומה".
באותה שנה מבוטח זה הגיע לגיל פרישה וזכאותו לקצבת זקנה הייתה כפופה למבחן הכנסות.
הסתבר שעמדת המל"ל היא כי בעת שנחסם הבסיס לתשלום דמי ביטוח לשנה מסוימת בעקבות "גמלה חוסמת", הבסיס שנחסם קובע לכל הגמלאות באותה השנה.
כלומר, אם לדוגמה עובד עצמאי בגיל המותנה במבחן הכנסות (גיל 70-67) נפגע בעבודה ושולם לו מענק נכות מעבודה שיצר גמלה חוסמת לאותה שנה - המבוטח לא יהיה זכאי לתשלום קצבת זקנה באותה שנה, מאחר שהכנסותיו על פי הבסיס שנחסם גבוהות מהמותר לקבלת קצבת זקנה. כל זאת אף שבשומה הסופית הסתבר כי הכנסתו בפועל נמוכה יותר!
לאחר בחינה מדוקדקת של רציונל התקנות ולשונן, עמדתנו היא כי החסימה של ההכנסה באותה שנה רלוונטית רק לעניין גמלאות לפי פרק ה' לחוק הביטוח הלאומי (נוסח משולב), התשנ"ה-1995, קרי ביטוח נפגעי עבודה.
כלומר, אם בסופו של דבר נתקבלה שומה שלפיה הכנסות המבוטח אכן מזכות בתשלום קצבת זקנה - יש לאשר לו זכאות לקצבת זקנה.
למיטב ידיעתנו בימים אלו בוחן המל"ל באהדה עמדתנו זו, ובעתיד יפרסם הנחיות חדשות בהתאם.
הכותבים - ממיזם הביטוח הלאומי של משרד ארצי, חיבה את אלמקייס פתרונות מיסוי בע"מ עם רו"ח אורנה צח (גלרט)
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה