אתגרים בניהול השקעות בעשור השני של המאה ה-21
העולם שבו אנו חיים הופך דינמי יותר ויותר, ומאז תחילת המאה ה-21 הספיקו להתרחש בו מהפכות ותמורות רבות בתחומי התקשורת והטכנולוגיה, הכלכלה והמדינה, כאלה שהשפיעו באורח משמעותי גם על תחום השקעות ההון. המשברים הכלכליים של השנים האחרונות עירערו מן היסוד את מושגי ההשקעות הסולידיות ואילצו את המשקיעים להפוך ערניים יותר, להגיב במהירות רבה יותר ולחפש מודלים יצירתיים יותר. אילו אתגרים והזדמנויות מציבה הדינמיות הזאת בפני משקיעים וכיצד ניתן וכדאי להתמודד עמם?
אתגרים נדל"ניים הנדל"ן המניב נחשב תמיד לדוגמה המובהקת ביותר של תחום השקעות יציב וסולידי. אחרי שחברות נדל"ן גדולות בארץ ובחו"ל קרסו, אפשר לומר היום במידה רבה של ביטחון ששוק ההשקעות בנדל"ן כבר אינו סולידי כפי שהיה. מה שמעניין הוא שהנדל"ן היזמי הפך למסוכן פחות מהנדל"ן המניב, בגלל הטווח הקצר יחסית של ההשקעות וצמצום החשיפה ארוכת הטווח לחוסנן של החברות המעורבות.
הפתרון לאתגרים בתחום ההשקעות בנדל"ן הוא דו-ערוצי: מימון עסקאות ספציפיות, והתמקדות בנדל"ן יזמי במקום בנדל"ן מניב. בזכות צמצום החשיפה הגלום בפתרונות אלה קטן מרכיב אי-הוודאות והמשקיע יכול להשקיע בנדל"ן ברמת ביטחון גבוהה יותר.
אתגרים ריאליים גם בתחום ההשקעות הריאליות הסולידיות נחשפו נקודות תורפה, שכנראה ימשיכו לאפיין אותו בעשור הקרוב. בין היתר ראינו חוסר יכולת לשלוט באופן השימוש בהשקעה ובמועד חזרת הכסף לחברה, וכן קושי לדעת איזו מטרה משרת הכסף. השקעה בנכסים באמצעות חברות מתווכות, שאינן משקיעות בעצמן בנכסים או במיזמים, התגלתה כבעיה נוספת שמאפיינת סוג זה של השקעות. הקושי להיחשף למגוון גדול של השקעות פוטנציאליות והיכולת המוגבלת של המשקיע לבחור את ההשקעות המועדפות עליו, פוגעים גם הם במידת האטרקטיביות של אפיק ההשקעות הריאליות.
כדי להתמודד עם האתגרים שמציב תחום ההשקעות הריאליות, יכולים המשקיעים לנקוט מספר אפיקי פעולה ובהם, שוב, העדפת השקעות לטווחי זמן קצרים, הצטרפות לחברות יזמיות שמשקיעות בעצמן במיזם והצטרפות לקרנות מתפתחות, המאפשרות למשקיעים לבחור את השקעותיהם. המפתח פיזור ההשקעות והפחתת הסיכון הכרוך בהן.
אתגרים פיננסיים המשברים הכלכליים חשפו מספר בעיות מהותיות בתחום ההשקעות הפיננסיות. החברות הגדולות, כידוע, התקשו לפרוע את חובותיהן והקטינו את אטרקטיביות האג"ח הקונצרני. גם באג"ח הממשלתיות נרשמה שחיקה בעקבות קריסה ופשיטות רגל של מדינות, הערבות שנדרשו המדינות לספק אלה לאלה, וכן עקב משברי החובות בארה"ב ובאירופה. דירוגי האשראי ושיטות הניתוח כשלו בהערכת הגופים הקונצרניים והממשלתיים וגרמו לחברות הדירוג לבצע "תיקון הפוך", להוריד באופן מוגזם את דירוגי האשראי ולשבש את יכולת המשקיעים להתבסס עליהם. ולבסוף, היקפי כוח האדם של הגופים המוסדיים והבנקים פגעו בבקרת ההשקעות, ובשל דמי הניהול המובטחים מראש, חרגו לעיתים הביצועים מרף האיכות הנדרש.
הבעיות הללו ניתנות לפתרון בעזרת שילוב כמה דרכי פעולה מקבילות. ראשית, מומלץ לצמצם השקעות בשוק ההון התזזיתי, ולהעדיף השקעה בחברות קטנות יותר, שבהן השליטה טובה יותר והמינוף מתבסס על פעילות אמיתית. כמו כן כדאי להעדיף עסקאות ממוקדות וקצרות-טווח, המקטינות את חשיפת המשקיעים, וכן להגדיל את המעורבות בקרנות ייעודיות, המתמחות בפעילות סולידית מסוג אחד בלבד. דוגמא מובהקת לפעילות המתמקדת בעסקאות מוגדרות וקצרות-טווח, המניבות תשואה גבוהה יחסית, היא אפיק השלמות ההון.
השלמות הון הן פעולות שבהן מעמידה הקרן הייעודית הון מימון לעסקים ולחברות, הנדרש לצורך הצגת ביטחונות לשם קבלת אשראי סדיר ממקור בנקאי. השירות ניתן אך ורק לחברות איכותיות, שהשלימו את תהליך אישור ההלוואה מהבנק ונמצאו ראויות על-ידי הבנק לקבלת ההלוואה. על פי רוב השלמות הון ניתנות לטווח קצר שאינו עולה על 72 שעות. עם קבלת האשראי מהבנק חוזר סכום השלמת ההון, בצירוף הריבית, אל הקרן שהעמידה את השלמת ההון לביטחונות.
לקבלת מידע נוסף על אפשרויות ההשקעה באפיק השלמות ההון