יש לכם רעיון מבריק לאפליקציה? אז הנה מס' טיפים להגנה על ההמצאה שלכם
אחד התחומים המתפתחים בישראל ובעולם הוא תחום פיתוח האפליקציות למובייל. על פי הערכות, בישראל פועלים למעלה מ-3,000 מפתחי אפליקציות, שרובם עדיין לא עושה מזה הרבה כסף. מדובר בתחום צומח שהשיא האחרון שלו נרשם עם מכירתה של WAZE לגוגל תמורת 1.1 מיליארד דולר . אלא שגם אחרי שמפתח כבר מצליח לעלות על הגל צפויה לו תחרות קשה ולעיתים גם לא ממש הוגנת.
תחום הקניין הרוחני במובייל, הוא דוגמא מצוינת לסוגיה משפטית שמצד אחד לא השתנתה בעולם המובייל, לפחות לא בדרך ההגנה ולא בחשיפות המשפטיות האפשריות, אבל מצד שני זהו תחום שמקבל מימדים שונים בג'ונגל הדיגיטלי שנוצר בעולם אפליקציות המובייל.
בעולם הזה, התפתחה תעשיית הפרת זכויות יוצרים וסימני מסחר ענפה, הכוללת העתקה, חיקוי, הטעייה, גניבת רעיונות, שימוש ללא רישיון והורדה ללא תשלום. מפתחי האפליקציות ובעלי זכויות היוצרים, מוצאים את עצמם לא פעם במרדף חסר סיכוי אחר מפרים ומעתיקים למיניהם, מאבדים הכנסות, מאבדים את מקומם בחנויות האפליקציות ובעיקר עם המון תסכול וחוסר אונים.
"יום אחד האפליקציה נעלמה מדירוג 10 הראשונים של אפל"
עו"ד לי, מביאה את הסיפור הבא כדוגמא למצב בשוק נכון להיום, "לקוח המשרד, אשר פיתח אפליקציית רדיו גלובלית ומקומית, נהנה במשך חודשים ארוכים מזרם הכנסות קבוע ויציב והיה גאה במיקומו הגבוה בחנות האפליקציות של אפל וגוגל. יום בהיר אחד, הוא גילה שהאפליקציה נעלמה מדירוג עשרת הראשונים באפל ולא עבר זמן רב עד שהכנסותיו החלו לצלול".
"אחרי ימים ארוכים ולילות ללא שינה, הוא גילה שמפתח אחר מאחת ממדינות אירופה, העלה לאוויר אפליקציה דומה באופן מחשיד לשלו. הרעיון, העיצוב, הרשימות, חלוקת העמודים וכל דבר אחר כמעט היה זהה לשלו. שם האפליקציה והלוגו שלה, היו מאוד דומים גם כן".
"הלקוח הבין באחת, כי קהל המשתמשים הקבוע שלו, נכנס לאפליקציה המועתקת וחושב שהוא משתמש בשלו. העתק האפליקציה פגע בהכנסות הלקוח באופן דרמטי. הלקוח, זועם ואובד עצות, פנה לחברת אפל, בדרישה להוריד את האפליקציה המועתקת, אבל אפל לא מיהרה להתערב, כפי שהיא עושה במרבית המקרים הדומים".
"אפל, כמו פלטפורמות אחרות, נהנית מהגנת הפלטפורמה הקובעת כי אינה אחראית להפרות המתרחשות במסגרת החנות שלה. בימים אלה, מתכונן הלקוח לקרב משפטי יקר וארוך כנגד המעתיק. ההליך המשפטי היקר והארוך העומד לפניו, היה נחסך לחלוטין, אם רק זכויות היוצרים וסימני המסחר שלו באפליקציה, היו רשומות ומוגנות".
4 מקרים של זכויות קניין רוחני בתוכנת האפליקציה (App Software)
"זכויות הקניין הרוחני בתוכנת האפליקציה, שייכת באופן בלעדי ליוצר שהגה וכתב את הקוד שלה. במידה ומפתח האפליקציה, הינו היוצר וההוגה הבלעדי של התוכנה, זכויות הקניין הרוחני שייכות לו באופן בלעדי ואף אחד מלבדו לא יכול לעשות שימוש באפליקציה, מבלי לקבל את אישורו.
במידה וחלק מפיתוח האפליקציה, או כולה, נעשה על ידי ספק חיצוני , יש לוודא בהסכם כתוב מולו (Vendor agreement), כי התשלום עבור הפיתוח כולל גם את העברת כל זכויות הקניין הרוחני באפליקציה וזאת באופן ברור ונהיר בסעיף work for hire”".
כאשר האפליקציה פותחה במאמץ משותף של מספר צדדים , במידה ולא יהיה הסכם מסודר אשר יקבע את הזכויות של כל אחד מהצדדים (Joint Ownership Agreement), כל צד יהיה בעל זכויות בחלק עליו הוא היה אחראי ואותו פיתח. לכל אחד מהצדדים תהא הזכות להמשיך ולפתח את האפליקציה, כמו גם לנצל אותה למטרות מסחריות, כאשר כל אחד מהצדדים יהא חייב לשתף את כל האחרים בכל רווח שיתקבל עבור השימוש או מכירת האפליקציה.
חלק מהאפליקציות, מפותחות היום באמצעות שימוש בתוכנת קוד חופשי (Open Source Software ) או בשמה המקוצר OSS. מחקרים אחרונים מעידים כי בתוכנת הקוד החופשי נעשה שימוש ב- 88% מפיתוח האפליקציות במכשירי האנדרואיד וב- 41% מפיתוח האפליקציות במכשירי ה- IOS. זכויות הקניין הרוחני באפליקציות אשר פותחו באמצעות תוכנת קוד חופשי זו, שונות באופן מהותי, מאחר שרישיון הקוד הפתוח מעניק למפתח רישיון מוגבל ומסויג בהתאם לפלטפורמה באמצעותה פותחה האפליקציה.
"בנוסף, כל אפליקציה עשויה להיות מפותחת באמצעות שילוב ושימוש במספר תוכנות קוד פתוח, כאשר לכל אחת רישיון שונה וזכויות פיתוח והפצה שונות. הפצה ראויה של אפליקציה, אשר פותחה באמצעות קוד פתוח תדרוש בין היתר, את זיהוי כל התוכנות בהן נעשה שימוש לצורך הפיתוח ועמידה בדרישות הסכמי הרישיון השונים, עליהן הן מבוססות, עריכת מסמך תנאי שימוש (Terms of Use), המשלים עם כל דרישות הרישיון ואבחנה ברורה מהם המרכיבים בתוכנה, בהם יוכל המפתח לטעון כי זכויות הקניין הרוחני שייכות לו".
איך ניתן להגן על זכויות הקניין הרוחני בתוכנה?
במידה והאפליקציה שפיתחת הינה "המצאה טכנולוגית" תוכל להגן עליה ברישום פטנט . מאחר והחברה נמצאת בשלבי הקמתה הראשוניים ומשאביה הכספיים מוגבלים, החברה צריכה לבחור אסטרטגיית רישום קניין רוחני חכמה, המאפשרת לה מחד, לזכות בהגנה מרבית ולצאת לשוק ללא חשש ומאידך, לדחות עד כמה שניתן את ההוצאות הכספיות הגבוהות הנדרשות ברישום פטנטים ברחבי העולם. האסטרטגיה המומלצת לחברות בשלב זה, כוללת רישום פרוביזורי בארה"ב ומיד לאחריה רישום לפי אמנת ה-PCT.
איך ניתן להגן על זכויות הקניין הרוחני בתוכן?
גם אם אין מדובר בהמצאה טכנולוגית וגם אם מדובר "רק" ברעיון מבריק, תוכל להגן על זכויות הקניין הרוחני שלך. הגנה זו תעשה באמצעות הרישומים הבאים:
רישום סימני מסחר - על מנת להגן על השם של האפליקציה ועל הלוגו שלה, יש לרשום סימן מסחרי. רישום זה יאפשר לכם לתבוע כל גורם שעושה שימוש בשם ובלוגו ומטעה משתמשים לחשוב שהם משתמשים באפליקציה שלכם, בזמן שהם בכלל באפליקציה מועתקת".
"ההגנה על סימני מסחר מתבצעת בכל מדינה בה ברצונכם להגן באופן פרטני, אבל זה יותר קל ופשוט ממה שזה נשמע, כי לאחר שרשמתם את הסימן בישראל (דבר שנדרש לעשות לפני הרישום הבינלאומי), ניתן להגיש בקשה אחת לרישום בינלאומי על פי אמנת מדריד, מה שיביא לרישום והגנה בכל אחת מהמדינות החברות באמנה (למעלה מ- 100 מדינות), תוך תשלום האגרות על פי מספר הסיווגים שהיא צריכה, המשתנים בין מדינה למדינה".
רישום זכויות יוצרים - זכויות יוצרים לא ניתן לרשום על הרעיון, כאם על הביטוי המוחשי שלו. מה זה "ביטוי מוחשי"? זו האפליקציה עצמה. הגרפיקה, העיצוב, התמונות, הסאונד, העמדה וסדר, הדמויות וכל מרכיב המרכיב את הרעיון של האפליקציה. את זכויות היוצרים יש לרשום בעלויות נמוכות מאוד יחסית, בספריית הקונגרס האמריקאי, מה שמגן על הזכויות במרבית מדינות העולם, כולל ישראל".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.גימלאי עם רעיונותחיים כ.ב. 30/04/2017 11:14הגב לתגובה זו0 0שאלה : איך ניתן בכל אופן להגן על רעיון כתוסף,שילוב והתקנה ( מה שמגדיל מאוד את "הכיסוי" של המערכת ) על מערכת מוחשית קיימת ? חיים.סגור
-
3.עצות ועוד עצות...יבגני מועלם 08/09/2013 21:46הגב לתגובה זו7 0כנראה עוד בוגרת מכללה סוג ג' שאין לה עבודה אמיתית חוץ מלכתוב "עצות"סגור
-
2.יופי של כתבה!דורון 13/08/2013 18:35הגב לתגובה זו1 5תשובות חשובות לשאלות קריטיות שהעסיקו אותי הרבה זמן. תודה רבה על המידע החשוב!סגור
-
1.בקיצור, אין לך דרך להגן על האפליקציה מגנביםשי 11/08/2013 10:58הגב לתגובה זו12 1כל הכתבה הארוכה הזו לא ענתה על הבעיה שהציג המפתח. אז הגנב ישתמש בשם קצת שונה, לוגו קצת שונה ועיצוב קצת שונה, ויעקוף את כל המגבלות החוקיות. הבעיה הבסיסית היא שאין זכות קניין על רעיון טוב שאינו בר פטנט...סגור