העסק שלך נפגע בסופה? הנה טיפים כיצד לתבוע פיצוי מחברת הביטוח
הסופה שככה וכעת ניתן לאמוד את הנזקים ולנסות לקבל פיצוי עבור נזק שנגרם לרכוש. עו"ד ערן יעקובוביץ', מומחה לדיני ונזיקין ממשרד צבי יעקובוביץ' מספק לגולשי Bizportal טיפים לבעלי עסק שנפגע בגשם. העצות תקפות, בין אם קיימת חברת ביטוח המבטחת את הרכוש בפוליסת עסק ואף אם אין, והמבוטח נאלץ להגיש תביעה כנגד הרשות המקומית.
מה קורה אם נזקי סופה אינם מכוסים בפוליסת העסק?
עו"ד יעקובוביץ': "בהתאם לתנאי הפוליסה התקנית שנקבעה ע"י המפקח על הביטוח, הרי שנזקי סערה לרבות גשם, שלג וברד שבאו בשעת סערה מכוסים, ועל חברת הביטוח לפצות את מבוטחיה עבור הנזקים כאמור. חרף האמור, חשוב לזכור, כי חדירת מים מבעד לקירות או מבעד לתקרה וספיגתם בהם בין בשעת סערה ובין שלא אינם מכוסים. באותו אופן לא מכוסים גם נזקים שנגרמו לגדרות ולשערים".
האם העסק שלי מכוסה בגין נזקי סערה וסופה?
עו"ד ערן יעקובוביץ': "בניגוד לפוליסת הדירה התקנית, שכוללת כיסוי ביטוחי בגין נזקי סערה, סופה גשם ושלג, פוליסת העסק אינה מכסה סיכונים אלו באופן אוטומאטי אלא, רק במקרה בו המבוטח רכש הרחבה מיוחדת לכך. משכך, מוטב לבעלי עסקים לדאוג כי פוליסת העסק אכן כלולה הרחבה זו. מעבר לכך, במקרים בהם חלק מהדירה משמש לעסק, פוליסת ביטוח דירה תקנית מחריגה כיסוי לנזק ליחידת העסק בדירה. לאור הסיכון הרב הכרוך בנזק לבית העסק מומלץ להתייעץ ביועץ ביטוח ו/או עורך דין בנוגע לרוחב יריעת הביטוח הנרכשת".
עץ ברחוב נפל והוטרינה נשברה, אך אין לי פוליסת ביטוח. כיצד אתבע את הרשות המקומית?
עו"ד ערן יעקובוביץ': "קיים משקל רב להצגת הוכחות בדבר קיומו של המפגע. לכן, במידה ויש עדים לתאונה, יש לקחת את פרטיהם. כמו כן, יש לנסות ולתעד את המפגע בזמן הקרוב ביותר לאירוע - הן את הנזק שנגרם והן את מקום ההתרחשות בעניין זה יודגש כי צילום המפגע עצמו בלבד אין בו די, יש להקפיד לצלם את זירת ההתרחשות כולה על מנת להוכיח כי לפני המפגע לא הוצב שלט אזהרה. כמו כן, מצלמות שממוקמות בחלק מהכבישים יכולות לשפוך אור על הנעשה. אם ידעה הרשות על המפגע ולא תיקנה אותו הרי שקיימת עילת תביעה כנגדה".
החנות הוצפה בשל תקלה במערכת הביוב העירוני שעלתה על גדותיה, אך אין לי פוליסה. מי הגורם אליו אני צריך להפנות את התביעה?
עו"ד ערן יעקובוביץ': "תושבים שנכסיהם הוצפו בשל כשל במערכת הניקוז והתיעול של הביוב השכונתי, יכולים להגיש דרישה כספית לרשות המקומית בבקשה לקבלת פיצוי עבור הנזקים. פניה זאת כוללת פעולה דו שלבית בשלב ראשון יש לדרוש כי תתקן את המפגע כך שהדליפה או כניסת הביוב תפסק. בשלב שני ולאחר התגבשות הנזקים ויבוש המקום הפגוע יש להגיש בקשה לפיצוי לפי הערכת שמאי. חשוב לדעת, כי הרשויות המקומיות בדרך כלל מפעילות צוותי כוננות משך 24 שעות ביממה האמורים להגיע למקום הנזק תוך שעות בודדות בלבד.
הבעיה היא כשאין חברת ביטוח שמבטחת את רכושו של הניזוק. על בעל הרכוש הניזוק לדעת כי התביעה עשויה להימשך זמן רב, שכן, לרוב, בעת הצפה, כמות הנכסים שניזוקים גדולה מאוד והמשמעות הכספית של הכרה באחריות- כבדת משקל. משכך, לא יטו הנתבעים להכיר במהירות באחריות ויעשו כל שניתן על מנת להתחמק ממנה, על אף שמדובר ברכוש של אזרחים".
כיצד לפעול במקרה שתאלצו לתבוע את חברת הביטוח?
עו"ד ערן יעקובוביץ': "התייעצות עם בעלי מקצוע, הודעה על קרות הנזק, תיעוד הנזק, חובת הקטנת הנזק (על המבוטח חלה החובה לפעול באופן מיידי לאחר קרות הנזק בכדי להקטין את נזקיו) ואפשרות לשמאות נגדית. הניזוק נדרש להוכיח רק כי נגרם לו נזק ועל העירייה מוטלת החובה לשכנע את בית המשפט כי היא פעלה באופן סביר".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה