"הגודש בת"א יהיה כמו במוסקבה, לא ניתן יהיה לנסוע ברכב בגוש דן"

כך נאמר בדיון בוועדת הכלכלה שעסק בהצעת חוק להאצת הקמת רכבות ארציות ואזוריות. ניתן יהיה להפקיע ולהכנס לקרקע כדי לקדם פרויקטים
לירן סהר | (5)
נושאים בכתבה ברוורמן רכבת קלה

האם תשתית הרכבות בישראל תתקדם בעתיד לרמה אירופית? ועדת הכלכלה של הכנסת החלה היום (ה') להכין לקריאה שנייה ושלישית את הצעת חוק תחבורה ציבורית, שנועדה להסיר חסמים בתחומי התכנון, הביצוע והמימון, על מנת להאיץ הקמת מסילות ברזל ארציות ומקומיות.

בפתח הישיבה אמר יו"ר הוועדה, אבישי ברוורמן, כי ישראל נמצאת בפיגור ניכר מול העולם המערבי בכל הקשור לנושא הסעת המונים. לדבריו, "ברוב המקרים שרים גוזרים את אותו סרט מספר פעמים, בעוד שהפרויקטים לא מתקדמים."

רכז תחבורה באגף התקציבים במשרד האוצר, אשר דולב, אמר כי "בכל שנה נגרם למשק נזק של כ-40 מיליארד שקל כתוצאה מהתלות בשימוש ברכב הפרטי, בנוסף לאבדן אדיר של שעות עבודה, נזקי זיהום סביבתי ותאונות דרכים". הוא הוסיף כי החוקים הקיימים לא מתאימים להקמת הפרויקטים הנדרשים בגוש דן. הוא הסביר כי ההצעה מורכבת משלושה פרקים, כאשר הפרק הראשון עוסק במתן סמכויות למקים מסילת ברזל להיכנס למקרקעין לצורך ביצוע סקרים הנדסיים ושמירה על מבנים, הפרק השני עוסק בסמכויות להפקעת שטחים לצורך הקמת אתרי התארגנות זמניים והפרק השלישי עוסק באכיפה בנתיבי התחבורה הציבורית בערים.

"הפרויקט המורכב ביותר בישראל" יו"ר נתבי תחבורה עירוניים להסעת המונים (נת"ע), אלכס ויז'ניצר, אמר כי "פרויקט הרכבת הקלה בגוש דן הוא המורכב ביותר בישראל ועלותו כ-100 מיליארד שקל. הפרויקט מצריך אישורים של שתי ועדות מחוזיות, 30 רשויות מקומיות ועוד 30 ועדות תכנון מקומיות. הקו האדום בפתח תקווה לתל אביב, שנחשב ליבת הפרויקט, עבר את שלבי האישור הסטטוטוריים והעבודות צפויות להסתיים בשנת 2021. נדרשו 10 שנים כדי לפנות את התוואי ולהגיע לשלב שבו ניתן להתחיל בעבודות."

עוד אמר ויז'ניצר כי הפתרון לגודש התחבורה במרכז הוא לבצע את יתר הקווים עד 2021. אחרת, הזהיר, הגודש בתל אביב יהיה כמו הגודש במוסקבה ולא ניתן יהיה לנסוע ברכב בגוש דן.

צריך להתייחס לנושא ההפקעות בכובד ראש סגנית ראש עיריית תל אביב, מיטל להבי, התייחסה לנושא הפקעות הקרקע ואמרה כי צריך להתייחס לנושא בכובד ראש. לדבריה, יש ליצור כלים לשיתוף הציבור ולעשות זאת בזהירות.

מנהל אגף הביצוע בנת"ע, אודי לרמן, אמר כי כיום אין לחברה סמכויות הפקעה וכניסה לשטחים, אך היא הצליחה להשיג הסכמות שאפשרו לה לבצע את העבודות. הוא הוסיף כי יש מקומות בהן חייבים להפקיע קרקע לתקופה זמנית, אחרת לא ניתן יהיה להקים תחנות.

קיראו עוד ב"בארץ"

ברוורמן ציין כי הדבר עלול לפגוע בזכויות הפרט, אך בכוונתו לדאוג לאיזון הראוי כך שניתן יהיה להשלים את הפרויקטים בהקדם ולשמור על זכויות הציבור. הוא אף דרש מנציגי חברת נת"ע להעביר לוועדה נתונים שיסייעו לאתר את התושבים שעלולים להיפגע מההצעה, על מנת שניתן יהיה להזמינם לדיונים ולשמוע את קולם בטרם קבלת ההחלטות.

תגובות לכתבה(5):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 4.
    ירושלמי 06/02/2014 19:41
    הגב לתגובה זו
    סתם חרא של דבר
  • 3.
    סוף הקול 06/02/2014 17:08
    הגב לתגובה זו
    זמן הדיבידנדים לא רחוק. מי שעבר את כל הדרך עד עכשיו מגיע לו להנות מההשקעה
  • 2.
    אייל 06/02/2014 15:52
    הגב לתגובה זו
    להביא מהנדסים מגרמניה\אוסטריה\שוויץ הולנד\דנמרק שוודיה\פינלנד\נורבגיה ולתת להם לטפל בנושא. כל עוד ישראלים מעורבים, לא ייצא מזה כלום. שומעים על הבעיות האלה כבר 30 שנה.
  • מה שנכון נכון (ל"ת)
    שוזי 06/02/2014 17:24
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    חכו ותראו 06/02/2014 15:34
    הגב לתגובה זו
    ובסוף האזרח ישלם. התוצאה תהיה עוד מיסים ואגרות והיטלים ומצלמות מהירות לשדוד כסף מהאזרח ולהמאיס לו את החיים בזה הם טובים . חכו למס על כניסה לתל אביב