היבטי המיסוי וניהול תקין בגין חלוקת מלגות על ידי עמותה לאברכים ולנזקקים

עו"ד, רו"ח עמיחי ניצן צדקיהו

חלוקת מלגות על ידי עמותה נבחנת הן במישור הניהול התקין של העמותה והן במישור המיסויי מצד מקבל המלגה.

שאלה:
__________
עמותה מחלקת מלגות בתחומים הבאים: דתות (מלגה לאברכים) ורווחה (מלגה לאוכלוסייה נזקקת). הסכום ניתן כתמיכה לאוכלוסיות השונות. מהו גובה סכום המלגה שמותר לעמותה לחלק לפי חוק? האם מעל סכום מסוים העמותה מחויבת בתשלום מס? האם הנתמך חייב בתשלום מס מעל גובה מסוים של מלגה והאם ישנה מגבלה כלשהי מטעם הרשויות השונות (רשם העמותות, מס הכנסה, ביטוח לאומי)?
תשובה:
__________
חלוקת מלגות על ידי עמותה נבחנת הן במישור הניהול התקין של העמותה והן במישור המיסויי מצד מקבל המלגה.
ככלל, לא קיימת בחוק הגבלה בנוגע לסכום המלגה שעמותה יכולה לחלק לצורכי לימוד, סעד, רווחה ועוד. מבחינת הניהול התקין של העמותה חלוקת מלגות או תמיכה באשר היא חייבת להיות חלק ממטרותיה המוצהרות של העמותה, להינתן על פי קריטריונים ברורים הקבועים מראש באופן שוויוני, ללא אפליה או ניגוד עניינים תוך קביעת הליך מסודר בקשר להגשת בקשה למלגה, וקיומם של גופים בתוך העמותה לשם בחינת בקשת המלגות, אישורן, ועדת ערר במקרים הרלוונטיים וכן בקרה על תשלום לאדם שלו הן מיועדות. יצוין כי מבחינת כללי ניהול תקין חל איסור על עמותה לשלם במזומן אלא באמצעות צ'קים, וככל שמדובר במלגה לאדם ספציפי ראוי כי הצ'ק יהיה למוטב בלבד.
מבחינת היבטי המס, בעבר נבחן נושא של מלגות בכלל ומלגות לאברכים בפרט בוועדות מקצועיות של רשות המסים (ועדת פסיקה 7). בתיקון 175 לפקודת מס הכנסה (נוסח חדש), התשכ"א-1961 (להלן: "הפקודה") נקבעו הוראות בסעיף 9(29) לפקודת מס הכנסה בקשר למלגות לימודים ומחקר אשר יינתן בגינן פטור. מהשאלה לעיל עולה כי אין עסקינן במלגות לסטודנט או לחוקר בקשר ללימודים או למחקר.
העיקרון העומד מאחורי החלטה אם למסות את מקבל המלגה הוא אם קיימת תמורה או זכות למשלם המלגה מאת המקבל - או אז תהא המלגה חייבת במס אם מכוח סעיף 2(2) לפקודה ואם מכוח סעיף 2(10) לפקודה. מלגה לאברכים הלומדים לשם שמיים אשר לעמותה אין חובה לשלם להם את המלגה, והאברכים אינם מחויבים ללמוד ויכולים לפרוש מהלימודים בעל עת ולא מתקבלת מהם כל תמורה לעמותה - לא תהיה חייבת במס. מלגה פטורה ממס מסוג זה עדיין צריכה להיות סבירה ולא יכולה להיות בבחינת פתח לתשלום סכומים גבוהים. אומדן לסבירות המלגה הוא שהמלגה תהיה עד סכום ההכנסה במדרגת מס ראשונה שאינה מחויבת במס לאחר מתן נקודות זיכוי. יש לדווח לרשות המסים על כספי תמיכה מסוג זה בטופס 1217 במסגרת הדוח השנתי. האמור לעיל חל גם על מלגות לשם קיום שלא מתקבלת בגינם כל תמורה לעמותה מאת המקבל.
לעומת זאת, מלגה לאברכים בעבור שיעורי עזר שהם נותנים, בעבור עבודות מנהל, הוראה, כתיבת מחקר, חיבורים תורניים או שירות אחר במסגרת העמותה או מטעמה למוסדות אחרים - היא הכנסת עבודה החייבת במס לכל דבר ועניין.
ככל שמדובר במלגה החייבת במס בידי מקבלה, חלה חובה על העמותה לנכות מס במקור. ככל שמתקיימים יחסי עובד מעביד יש לדווח ולשלם דמי ביטוח לאומי בהתאם.
יצוין כי מבחינת ניהול תקין, רשם העמותות דורש בנוגע למלגות לאברכים לשם שמיים כי תנוהל מערכת נוכחות של האברכים וחובת לימוד בפועל שלהם, שלא יתקיימו יחסי עובד מעביד וכי סכום המלגה יהיה סביר בדומה לעמדת רשות המסים לעיל. מובן שכל מקרה ייבחן לגופו ועל פי העניין ייתכן שתהיה הצדקה לסכומים גבוהים יותר. רישום כאמור של מקבל התמיכה, מספר הנפשות במשפחה וכדומה נדרש גם בקשר למלגות קיום לאנשים נזקקים.

התשובות אינן מהוות תחליף לייעוץ משפטי, ואין המומחים המשיבים או המערכת אחראים לתוצאות השימוש בהן






תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות