דחיית עתירה בעניין אי חיובן (נכון להיום) של חברות רב לאומיות כדוגמת Google ו-Facebook במע"מ

עו"ד רו"ח (כלכלן) ארז בוקאי

תקציר בג"צ 6845/13 גיא אופיר, עו"ד נ' שר האוצר ואח'

תקציר בג"צ 6845/13
גיא אופיר, עו"ד נ' שר האוצר ואח'

עניינה של העתירה - טענה בגין אי ביצוע גבייה של תשלומי מע"מ מתאגידים רב לאומיים הנותנים שירותים ומוכרים סחורות לישראלים כדוגמת Google ו-Facebook. לשיטת העותר יש לחייב תאגידים אלו במע"מ על פעילותם, שכן לשיטתו העסקה בוצעה בישראל בהתאם למבחן המהות ופלח השוק שאליו פונה נותן השירות. בית המשפט העליון פסק כי דינה של העתירה להידחות על הסף בהיותה מוקדמת, וכי יש לתת לרשויות המס פרק זמן סביר לגיבוש עמדתן בסוגיה.
השאלה המשפטית, הרקע העובדתי וטענות הצדדים
-------------------------------------------------------
העותר טוען כי תאגידים רב לאומיים שונים מקיימים בישראל פעילות עסקית ענפה הכוללת התקשרות בעברית עם מקבלי שירות שהם תושבי ישראל; תשלום בש"ח; התאמת השירות או הטובין למשק הישראלי; נקיטת פעולות שיווק ישירות לגיוס לקוחות ישראלים; משלוח דיוור ישיר בתוך ישראל ללקוחות ישראלים; וכן רישום עשרות סימני מסחר במטרה להגן על נוכחותם העסקית של תאגידים אלה בישראל. אף על פי כן, האחרונים אינם נדרשים לשלם מע"מ באופן שיוצר להם יתרון בלתי הוגן כלפי תאגידים ישראליים המתחרים בהם.
לשיטת העותר, "מבחן מיקום השרת" שנוקטת רשות המסים כדי לקבוע היכן בוצעה עסקה שנעשתה באמצעות האינטרנט לצורך חיוב במע"מ - אם העסקה בוצעה בישראל אם לאו - הוא ארכאי ומיושן, ויש להחליפו ב"מבחן המהות ופלח השוק שאליו פונה נותן השירות". לשיטת רשויות המס ככל שמדובר בפעילות של תאגידים בין לאומיים המבוצעת דרך רשת האינטרנט, החלת הוראות החוק מורכבת יותר - בוודאי ככל שמדובר ב"מקום העסקה" וב"רישום העוסק". בהקשר זה עולה השאלה מהו "מקומה" של פעילות המתבצעת במרחב הסייבר, וכיצד משליך הדבר על רישום בישראל של תאגידים בין לאומיים המבצעים פעילות באינטרנט. סוגיה זו עומדת כרגע על המדוכה ובתקופה הקרובה צפוי להתפרסם חוזר מקצועי בעניין, ומשכך העתירה היא מוקדמת ודינה להידחות על הסף.
דיון
----
דין העתירה להידחות על הסף בהיותה מוקדמת. אכן, אופן יישומו של חוק מס ערך מוסף, התשל"ו-1975 על תאגידים רב לאומיים - ככל שמדובר בעסקאות או בפעילות המבוצעות דרך רשת האינטרנט - עלול לעורר שאלות מורכבות שעשויה להיות להן השלכה רחבה. הגורמים האמונים על אכיפת החוק עמלים על גיבוש חוזר מקצועי בנושא זה שיפורסם בתקופה הקרובה. חוזר זה נועד להסדיר את העניין ועשוי לתת מענה לטענות המועלות בעתירה (כולן או חלקן). במצב דברים זה, יש להותיר לרשויות המס פרק זמן סביר לגיבוש עמדתן בסוגיה זו, ועל כן אין מקום להידרש לטענות המועלות בעתירה בעת הזו.
תוצאה
--------
העתירה נדחתה. לא נעשה צו להוצאות.
בבית המשפט העליון
לפני כב' השופטים י' דנציגר, ע' פוגלמן וי' עמית
ניתן ב-11.3.2014


תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות