כותרת מיסוי חלוקת נכסי הון (מניות ומוניטין) בין בני זוג אגב גירושין

עו"ד גיא רוטמן

בני זוג ניהלו פעילות עסקית במשך כעשר שנים, ועומדים להתגרש. הפעילות העסקית נוהלה בשתי מסגרות - חברה בע"מ אשר כל מניותיה מוחזקות על ידי הבעל, ועוסק מורשה רשום אשר מנוהל על ידי האישה.

שאלה:
----------
בני זוג ניהלו פעילות עסקית במשך כעשר שנים, ועומדים להתגרש בשנת 2014. הפעילות העסקית נוהלה בשתי מסגרות - חברה בע"מ אשר כל מניותיה מוחזקות על ידי הבעל, ועוסק מורשה רשום אשר מנוהל על ידי האישה. כחלק מהסכם הגירושין כל הפעילות העסקית תועבר לבעל תמורת תשלום מסוים לאישה.
השאלה:
האם חל פטור ממס בהעברת מניות החברה או המוניטין שנצבר בעסק האישה במסגרת הסכם הגירושין (בחוק מיסוי מקרקעין קיימת הוראה אשר מוציאה את חלוקת נכסי מקרקעין אגב גירושין מהגדרת מכר. האם קיימת הוראה מקבילה בפקודת מס הכנסה(?
תשובה:
-----------
לצערנו, על אף כוונת רשות המסים עוד משנת 2009 להשוות את המצב המשפטי החל בנוגע לזכויות במקרקעין שעליהן חלות הוראות חוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), התשכ"ג-1963, הקובעות כי חלוקה והעברה של זכויות כאמור אגב גירושין (במסגרת פסק דין) אינן בגדר מכירה ולא נובעת מהן חבות מס, על זכויות אחרות המחולקות בין בני זוג אגב גירושין כך שלא יוגדרו כמכירה או עסקה היוצרת חבויות מס - הדבר לא נעשה ולא קיבל ביטוי בחקיקה.
הואיל ובמסגרת השאלה לעיל מניות החברה רשומות על שם הבעל, לא עולה שאלה בנוגע להעברתן, שכן המצב המשפטי-רישומי אינו משתנה.
לא נהיר מנתוני השאלה לעיל האם העוסק הרשום נפתח על שם האישה או על שם הבעל. ככל שהוא נפתח על שם הבעל הרי בעלותו בעסק - לפחות במישור הרישומי להבדיל מהמישור האובליגטורי - אינה משתנה בהיבט הקניין, כך שייתכן כי לא תיווצר חבות במס.
ככל שבמסגרת פסק הדין או הסכם הגירושין ייקבע כי הזכויות נשוא הדיון היו והוקנו מלכתחילה לבעל - תימנע החבות במס בשל כך.
במסגרת ההסדרים לגירושין בני הזוג יכולים להסכים כי האישה תהיה זכאית לקבל סכום כסף מסוים שהוסכם בין הצדדים, ולא נראה כי תחול או תיווצר חבות מס בגין קביעה כאמור.
ראוי להזכיר כי מתנות בין בני זוג אינן בגדר מכירה לעניין רווח הון על פי פקודת מס הכנסה (נוסח חדש), התשכ"א-1961 (להלן: "הפקודה"), כך שלא יחול חיוב במס על העברה לא תמורה בין בני הזוג.
בפסק הדין ע"מ 23939-01-11 פלוני נ' פקיד שומה ירושלים, קבע כבוד השופט מינץ בבית המשפט המחוזי בירושלים כלהלן:
"כאמור על המערער והאישה חל הסדר איזון המשאבים לפי חוק יחסי ממון. הגישה הרווחת היא כי הסדר איזון המשאבים הוא הסדר אובליגטורי דחוי שאיננו מקנה לבן הזוג זכות קניינית בנכס, אלא רק זכות תביעה אישית כנגד בן הזוג השני בעת פקיעת הנישואין (ראו 11550/04 ע"א סיטבון נ' סיטבון [פורסם במאגרים [14.3.2007]; ע"א 3563/92 עזבון המנוח גיטלר ז"ל נ' גיטלר, פ"ד מח(5) 489; יהושע גייפמן "זכויות פנסיה ונכסי פרישה", הפרקליט מא (תשנ"ג-תשנ"ד) 105, 114). מכאן שזכות האישה בחלקה בגמלה הצומחת מכוח הסדר איזון המשאבים איננה זכות קניינית בנכס המהווה נכס משותף כי אם רק זכות תביעה אישית כלפי המערער הנותרת במישור היחסים שבין השניים." [ההדגשה אינה במקור - ג"ר].
מפסק הדין ניתן ללמוד כי תשלומים על פי איזון משאבים בין בני זוג במסגרת סיום הקשר הזוגי אינם בגדר תמורה בגין נכסים, אלא מימוש של זכויות אובליגטוריות המוקנות למי מבני זוג כלפי משנהו.
גישה זו יכולה להביא למסקנה כי חלוקת הרכוש או שוויו בין בני זוג אגב גירושין אינה בגדר עסקה לעניין הפקודה.
אין באמור כדי להוות תשובה מלאה וממצה הואיל והנסיבות הספציפיות של כל מקרה ומקרה צריכות להיבחן כדי להכריע בדרך המומלצת לפעולה.
המשיב - ממשרד רוטמן עורכי דין
התשובות אינן מהוות תחליף לייעוץ משפטי, ואין המומחים המשיבים או המערכת אחראים לתוצאות השימוש בהן



תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות