חלוקת כספים וזכויות כספיות שנצברו בקופות גמל/ פנסיה/ ביטוח במסגרת הסכם גירושין
ככלל, חלוקת נכסי ממון בין בני זוג במסגרת הסכם גירושין מתבצעת על פי חוק יחסי ממון בין בני זוג, ובכלל זה גם חלוקת כספים וזכויות כספיות אשר נצברו למי מבין בני הזוג במהלך שנות הנישואין בקופות גמל/ פנסיה/ ביטוח/ כאלה ואחרות.
שאלה:
---------
1.אילו נכסים פיננסיים מחלקים בעת איזון משאבים בין בני זוג שהחליטו להתגרש? האם יש לחלק את כל הזכויות שצבר אחד מבני הזוג במקום עבודתו, כלומר מלבד פנסיה וגמל גם זכויות פיצויים, הבראה חופשה וכדומה?
2.האם יש הוראות מס מקלות/ מיוחדות לתהליך זה או שכל משיכת כספים שלא במועד (גיל הפנסיה או מועד שחרור קופת גמל) תחייב במס בשיעור מלא?
3.כיצד תבוצע ההתחשבנות העתידית כאשר בני הזוג אינם מסכימים לחלק כרגע את הנכסים הפיננסיים?
תשובה:
----------
ככלל, חלוקת נכסי ממון בין בני זוג במסגרת הסכם גירושין מתבצעת על פי חוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל"ג-1973 (להלן: "חוק יחסי ממון") ובכלל זה גם חלוקת כספים וזכויות כספיות אשר נצברו למי מבין בני הזוג במהלך שנות הנישואין בקופות גמל/ פנסיה/ ביטוח/ כאלה ואחרות (להלן: "חסכונות פנסיה").
דא עקא, נכון למועד זה טרם נקבעו הוראות מפורשות בחוק המסדירות את חלוקת הכספים בחסכונות הפנסיה שנצברו לבני הזוג המבקשים להיפרד.
יצוין כי במשך תקופה ארוכה מתנהלים דיונים בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות בכנסת בנוגע להצעת חוק אשר אמור להסדיר את הנושא, ובכלל זה גם את כללי המיסוי שיחולו בעת העברת כספים בין בני הזוג במסגרת הסכם הגירושין. [1]
בהתייחס לנושא המס נקבע בהצעה[2] כי במסגרת סעיף 125ז שיתווסף לפקודת מס הכנסה (נוסח חדש), התשכ"א-1961 (להלן: "הפקודה"), ייקבע שהעברת כספים שנצברו בחשבון לחיסכון פנסיוני של עמית לחשבון של בן זוגו לשעבר תחויב במס סופי בשיעור של 10%, ללא זכות לניכוי או זיכוי, קיזוז או פטור אצל בן הזוג שקיבל את הכספים.
כמו כן, הסעיף יקבע כי בני זוג שלא ירצו בתוצאת המס כאמור, יוכלו להתקשר בהסכם ביניהם ובלבד שחלוקה כאמור לא תיעשה באמצעות קופת גמל/ חברת ביטוח. במקרה כזה יחולו לגביהם הוראות החוק הקיים.
כיום, הסדרי ממון בין בני זוג המבקשים להיפרד מתחשבים בהוראות החוק הקיים שלפיו כל העברה מתוך חשבון חיסכון ו/או מתשלומים עתידיים מתוך החשבונות הללו, חייבת במס אצל בעל הזכות בחסכונות הפנסיה לפי סעיף 2(5) לפקודה בהתאם לשיעור המס השולי של אותו אדם.
בפסק דין שעסק בנושא[3] ערער הנישום על החלטת פקיד השומה לחייב אותו במס בגין הגמלה שהעביר אל גרושתו לפי הסכם גירושין שנערך ביניהם, וזאת בהתאם לשיעור מס החל עליו, בטענה כי חלקה של האישה בגמלה הוא בבחינת שימוש בהכנסתו החייבת של המערער המהווה בידו הכנסה מיגיעה אישית אשר אינה ניתנת לחלוקה, פיצול או העברה באופן שיעביר ממנו את נטל המס לאחר.
המערער טען מנגד כי החלק בגמלה שהועבר לגרושתו אינו בבחינת חלק מהכנסתו החייבת. לטענתו, גמלה היא בגדר נכס הוני שיש לאזנו במסגרת הסכם איזון המשאבים בינו לבין גרושתו, ולפיכך זכות האישה לחלקה בגמלה המשולמת לה קמה מכוח סעיף 5(ג) לחוק יחסי ממון, שלפיו הזכאות לכספי הגמלה נצמחת במהלך חיי הנישואין של בני הזוג בחלקים שווים.
בית המשפט דחה את הערעור וקבע כי בצדק קבע פקיד השומה שמחצית מכספי הגמלה המשולמים לגרושתו של המערער מתוקף הסדר גירושין בין השניים, יחויבו לפי שיעורי המס החלים על המערער, שכן זכות האישה לכספים אינה זכות קניינית הנחשבת נכס משותף, והיא זכות תביעה המוקנית לה מכוח הסדר איזון הנכסים והמשאבים בינה לבין בעלה לשעבר ביום פקיעת הנישואין.
במרבית התחשיבים של דמי האיזון שמקורם בין היתר בחסכונות הפנסיוניים שנצברו למי מבני הזוג במהלך חיי הנישואין, מצאתי כי בפועל לרוב (אם לא בכל המקרים) החישובים שמבצעים אקטוארים אשר אינם בקיאים בדיני המס, אינם מתייחסים אל סכומי המס אשר ינוכו לבן הזוג בעל הזכות לכספים על פי חוק, מצב העלול להוביל להתחשבנות לא נכונה בין בני הזוג בחלוקת הנכסים.
לא פעם נתקלתי במצבים שבהם עורכי דין העוסקים בדיני הישות אינם נותנים את דעתם להיבטי המס במסגרת עריכת הסכמי ממון בהליכי גירושין, דבר העלול להוביל לתאונות מס קשות המותירות את אחד מבני הזוג להתמודד מול קביעותיו של פקיד השומה.
על כן, מומלץ להתייעץ עם מומחי מס לפני עריכת כל הסכם ממון הנערך בין בני זוג במסגרת הליך גירושין כדי למנוע תשלומי מס מיותרים לבני הזוג.
[1]הצעת חוק (הממשלה) 635 מיום 15.12.2011, עמוד 176 (להלן: "ההצעה") אשר באה בעקבות המלצות ועדה ציבורית ברשות כב' השופט המחוזי שאול שוחט, לבחינת זכויות פנסיה בין בני זוג שהתגרשו לפני מועד הפרישה של בן הזוג החוסך. ראו גם נוסח לדיון בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות ביום 6 לינואר 2014.
[2]ראו שם בסעיף 26.
[3]ע"מ 23939/11 פלוני נ' פ"ש ירושלים, 21.5.2012.
המשיב - שותף במחלקת מסים במשרד עורכי דין ברון ושות', מומחה במיסוי (מס הכנסה, מע"מ, מיסוי מקרקעין במישור האזרחי והפלילי) ועבירות הלבנת הון. שימש בעבר כמפקח בפקיד שומה למפעלים גדולים והתמחה בפרקליטות מחוז ת"א (מיסוי וכלכלה) בעבירות מיסים והלבנת הון
התשובות אינן מהוות תחליף לייעוץ משפטי, ואין המומחים המשיבים או המערכת אחראים לתוצאות השימוש בהן
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה