לקראת חופש הקיץ הגדולה - משרד הכלכלה מחדד את זכויות בני נוער עובדים ומעדכן על חידושים בנושא
לקראת סיום הלימודים ויציאת בני ובנות הנוער לעבודה משרד הכלכלה שב ומדגיש בפני בני הנוער והמעסיקים מהן זכויות בני הנוער העובדים בחופשת הקיץ
בשורה לנוער שייצאו לחופשה בימים הקרובים וישתלבו בשוק העבודה: מפקחי משרד הכלכלה יתירו העסקת נוער ללא פנקס עבודה וכן העסקת נוער בחופשות עד חצות, בכפוף להסעה שתאורגן ע"ח המעסיק * במשרד הכלכלה מזהירים ומזכירים: עיצום כספי על הפרת הוראות חוק יכול לנוע בין 5,110-35,740₪, לכל הפרה לכל עובד. * עיצום כספי על מעסיק - בגין הפרות של חוקי העבודה - עלול להגיע לעשרות ואף מאות אלפי שקלים.*
הקיץ בפתח, ועם סיום שנת הלימודים ייצאו מאות אלפי תלמידים לחופשה ולעבודה. השנה יוכלו בני הנוער העובדים ליהנות משתי בשורות חדשות: אגף האכיפה של המשרד ימשיך במדיניות אי האכיפה של חובת הוצאת פנקס עבודה ובכך ייחסך מהנערים העובדים מסע בנפתולי הביורוקרטיה וכן לא ייאכף איסור העסקה מעל לשעה 22:00 בלילה ויותר לצעירים לעבוד עד השעה 24:00 -בתקופת חופשות רשמיות ובלבד שמעסיקם ידאג להחזרת העובד לביתו בתום העבודה.
בנוסף, עודכנה האפליקציה החינמית "בני נוער עובדים" (באייפון ובאנדרואיד וכן בשפה הערבית) הכוללת את כל הזכויות של בני נוער עובדים וחובות המעסיקים, שידועה כאפקטיבית למיצוי ההכנסה המגיעה לבני נוער
בשורה לבני הנוער שייצאו לחופשה בימים הקרובים וישתלבו בשוק העבודה: שר הכלכלה, נפתלי בנט פועל לתיקון חוק עבודת הנוער, זאת בעקבות המלצות שגובשו על ידי המועצה לענייני נוער עובד. בין ההמלצות: ביטול חובת בני נוער להוציא פנקס עבודה כתנאי להעסקתם כך שתצומצם הביורקרטיה והגמשת שעות העסקת צעירים בתקופת חופשות רשמיות כך שיותר להם לעבוד עד חצות. המלצות מועצת הנוער התקבלו תוך התייעצות עם נציגי ממשלה, ארגוני עובדים, ארגוני מעסיקים וגופים במגזר השלישי שהביעו תמיכה בתיקונים לחוק.
יצוין כי בעבר חלה חובה על מעסיקים לדרוש מבני הנוער להוציא פנקס עבודה שמתייחס לגיל הנער וכשירותו הרפואית. הדבר הביא לסרבול בירוקרטי מיותר, טרחה מיותרת לנוער הנדרש להגיע ללשכות התעסוקה בשביל פנקס וחובה מסרבלת על מעסיקי בני נוער. לכן מדיניות האכיפה היא שאין צורך בהוצאת פנקסי עבודה, ובמקומם יחוייב המעסיק לשמור במקום העבודה צילום תעודת זהות של הנערה או הוריויה ואישורים רפואיים נדרשים.
מדיניות האכיפה מתייחסת גם לעניין שעות העבודה המותרות לצעירים כך שעתה ניתן להעסיק בני נוער מגיל 16 ומעלה בתקופת חופשות רשמיות מלימודים עד לשעה 24:00, וזאת בתנאי שהמעסיק ידאג להסעת הנערים הביתה. בכך גדל היצע המשרות העומד לרשותם של בני הנוער במקביל לשמירה על ביטחונם ושלומם.
גם הקיץ, כמדי שנה, ייצא אגף האכיפה למבצעי אכיפה מוגברים בפריסה ארצית בתחום עבודת הנוער. אגף ההסדרה במנהל הסדרה ואכיפה שבמשרד הכלכלה האמון על אכיפתם של חוקי העבודה במטרה הבטיח את שמירת זכויותיהם של העובדים בשוק העבודה הישראלי, תוך שימת דגש על אוכלוסיות מוחלשות הזקוקות להגנה- ביניהן אוכלוסיית בני הנוער.
פעילות מנהל ההסדרה והאכיפה נעשית באמצעות טיפול בתלונות וכן אכיפה יזומה. מחודש יוני 2012 נכנס לתוקף החוק להגברת האכיפה של דיני עבודה שמקנה למנהל כלי אכיפה מנהלי - בנוסף לכלי האכיפה הפלילי – וזאת על מנת לייעל ולשפר את אכיפת חוקי העבודה. כמו כן תוגבר כוח אדם לפעילות האכיפה ומיצוי זכויות עובדים.
יצוין כי עיצום כספי על הפרת הוראות חוק יכול לנוע בין 5,110-35,740₪, לכל הפרה לכל עובד, כך שהעיצום הכספי בגין הפרות של חוקי העבודה עלול להגיע לעשרות ואף מאות אלפי שקלים. בגין עבירות חמורות אף מוגש כתב אישום פלילי. במהלך השנים 2007-2013 ביצע אגף האכיפה כ-2300 חקירות כנגד מעסיקי בני נוער וילדים. בשנת 2013 ניתנו 320 התראות מנהליות בנוגע לעבודת בני נוער. באותה שנה הוטלו 10 עיצומים כספיים בסכום של למעלה מחצי מיליון שח (501,000 ₪) במסגרת האכיפה המנהלית. אכיפה פלילית- בשנת 2013 הוגשו 14 כתבי אישום על ידי הלשכה המשפטית בנוגע לחוק עבודת נוער וניתנו 9 התראות פליליות. כמו כן הוטלו 66 קנסות בסכום של 887,500 ₪.
הענפים המרכזים בהם נמצאו הפרות הם אולמות אירועים, מסעדות ושירותי אוכל. עיקר העבירות מתמקדות באי תשלום שכר מינימום, העבדת נער יותר מ-8 שעות ביום ו-40 שעות שבועיות, העבדת נער ללא פנקס (כיום נאכפת החלופה), העבדת נער ללא אישור רפואי, העבדה ביום מנוחה שבועי והעבדה ללא מתן הפסקות.
מנהלת מינהל הסדרה ואכיפה במשרד הכלכלה, הגב' יפה סולימני: "אוכלוסיית בני הנוער הנה אחת מהאוכלוסיות המוחלשות שהמינהל שם לו לדגל לתת עליהן דגש. זאת, עקב הצורך בהגנה על בני הנוער, שהעסקתם נחשבת כערך עליון ובעל משמעות רבה בשילובם המאוחר בשוק העבודה. לכן חשוב להגן עליהם שלא ייפגעו וכן שיהיו מודעים לזכויותיהם. מכאן גם השאיפה לייעל את תהליך קליטתם בעבודה ואת היצע העבודות העומדות לרשותם. מדובר במהפכה מחשבתית וביצועית שתאפשר לבני הנוער לנצל את חופשות הקיץ ולהתחיל לצבור ניסיון מקצועי וכלכלי מגיל צעיר".
שינויים ועדכונים ניתן למצוא באפליקציה החינמית "בני נוער עובדים" של משרד הכלכלה, שמטרתה להעלות מודעות בני הנוער לזכויותיהם ולעזור להם להגן עליהן. באפליקציה – שזכתה ליותר מ-117,000 הורדות וכוללת גם גרסה בשפה הערבית – ניתן ליהנות משעון נוכחות וירטואלי המאפשר מעקב אחר שעות העבודה, מחשבון שכר, פירוט זכויות נוער עובד ודרכי התקשרות ישירה עם משרד הכלכלה למי שמרגיש שזכויותיו נפגעו.
חוק עבודת נוער נועד להגן על ילדים ונוער מפני ניצול של המעסיקים וכן, על מנת להסדיר את אופן העסקתם (שעות עבודה, שכר ועוד).
חשוב לדעת את זכויותיכם! מידע לעניין העסקת בני נוער
שכר המינימום לבני נוער עובדים
שכר מינימום נוער
173 שעות בחודש
גילאחוז משכר מינימוםחודש
(עד 40 שעות שבועיות)שעה
עד 1670%3010.00 ₪ 17.39 ₪
עד 1775%3225.00 ₪18.64 ₪
עד 1883%3,569.00 ₪20.63 ₪
חניך (כהגדרתו בחוק החניכות)
60%2,580.00₪14.91 ₪
1. גיל העסקה
אסור להעסיק בני נוער מתחת לגיל 14. נער שמלאו לו 14 וטרם מלאו לו 15 ניתן להעסיק רק בחופשות רשמיות מלימודים ורק בעבודות קלות שאין בהן כדי להזיק לבריאותו ולהתפתחותו. במהלך שנת הלימודים מותר להעסיק בני נוער מגיל 15 ומעלה, ובלבד שלא חל עליהם חוק לימוד חובה.
2. פנקס עבודה
כאמור אין חובה על המעסיק לדרוש פנקס עבודה. במקום זאת עליו לבקש צילום תעודת זהות של הנערה או הוריויה חובה להגיש אישור רפואי מרופא כללי, המהווה תנאי להעסקתו של נער, ולהחזיקם במקום בו עובד הנער.
3. שעות עבודה
● לכל היותר 8 שעות ביום ולא יותר מ-40 שעות שבועיות.
● בני 16 ומעלה - עד 9 שעות ביום ולא יותר מ-40 שעות שבועיות.
● העבדה בשעות נוספות אסורה.
● אין להעסיק בני נוער במנוחה השבועית (ליהודי יום המנוחה השבועי הינו יום שבת. בן דת אחרת ניתן לבחור בין הימים שישי שבת וראשון).
4. הפסקות
לאחר 6 שעות עבודה חובה לתת הפסקה של 45 דקות, מתוכן לפחות חצי שעה רצופה.
5. עבודת לילה
● בין השעות 20.00 בערב ל- 08.00 בבוקר, אין להעסיק בני נוער שגילם מתחת ל- 16.
● בני נוער שגילם הוא 16 עד 18, ניתן להעסיק בחופשות מלימודים עד השעה 24:00, וזאת בתנאי שהמעסיק ידאג להסעת העובד/ת לביתו.
6. רישום שעות העבודה
חובה על מעביד לערוך רישום מדויק של שעות העבודה. מומלץ כי בני הנוער יערכו רישום של הימים והשעות בהם הם עובדים, בנפרד, אצלם (ניתן גם באמצעות אפליקציית "בני נוער עובדים" של משרד הכלכלה).
7. נסיעות לעבודה
בנוסף למשכורת, ישולמו הוצאות הנסיעה מהמגורים אל מקום העבודה ובחזרה (עד 26.40 ₪ ליום עבודה).
8. לא קיים דבר שנקרא "תקופת התלמדות" או "תקופת ניסיון"
כל תקופת העסקתו של הנער, מחייבת תשלום שכר בעד העבודה, לרבות תקופת "התלמדות" או תקופת "ניסיון". יש לשלם שכר עבור כל שעת עבודה החל מן השעה הראשונה.
9. תשלום עבור ימי הכנה וישיבות עבודה
על כל שעה של "יום הכנה" או "השתלמות" או "ישיבת עבודה" צריך לשלם.
10. קנסות ועונשים
אין להטיל על בני הנוער העובדים קנסות או עונשים, כל ניכוי מהשכר, בגין "קנסות" "נזקים" וכיוצא באלה אסור, כל עוד לא הותר על פי החוק.
11. חוק הודעה לעובד
חובה למסור לכל נער ונערה הבאים לעבוד למשך 30 ימים לפחות טופס שמטרתו להבהיר לעובד את מסגרת העבודה ואת הזכויות והחובות שלו.
טיפים לבני הנוער העובדים:
* נהלו רישום אישי של שעות העבודה שלכם ומנעו טעויות ואי הבנות.
* דעו את פרטי המעסיק.
* דרשו ובדקו את תלוש השכר מידי חודש.
במינהל ההסדרה והאכיפה שבמשרד הכלכלה ישמחו לשיתוף פעולה וקבלת מידע אודות חשד להפרת חוקי עבודה בעסקים שונים ברחבי הארץ.
(*) המידע באדיבות "כל עובד" - מרכז המידע בדיני עבודה של "חשבים-HPS"
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה