מחילת חוב בין חברות קשורות במקרה של פירוק החברה שחובה נמחל

עו"ד (כלכלן) שגיב רון

במקרה שבו החוב של החברה הלא פעילה לא נפרע טרם הפסקת פעילותה, רשות המסים עלולה לטעון כי נוצר בחברה הלא פעילה אירוע מס בדמות של מחילת חוב היוצרת הכנסה חייבת במס לחברה שחובה נמחל לה

השאלה:
------------
לבעל מניות שתי חברות, האחת פעילה והשנייה לא פעילה עם חובות לבנקים וכדומה. החברה הפעילה משלמת את החובות של החברה הלא פעילה. ברגע שבעל מניות יסגור את החברה הלא פעילה, מה דינו של החוב בסך 100,000 ש"ח של החברה הלא פעילה כלפי החברה הפעילה מבחינת שתי החברות?
תשובה:
----------
במקרה שבו החוב של החברה הלא פעילה לא נפרע טרם הפסקת פעילותה, רשות המסים עלולה לטעון כי נוצר בחברה הלא פעילה אירוע מס בדמות של מחילת חוב היוצרת הכנסה חייבת במס לחברה שחובה נמחל לה, וזאת מכוח סעיף 3(ב) לפקודת מס הכנסה (נוסח חדש), התשכ"א-1961 (להלן: "הפקודה"). ההכנסה שתיווצר בחברה הלא פעילה כתוצאה ממחילת החוב על פי הוראות סעיף 3(ב) לפקודה תהא ניתנת לקיזוז כנגד הפסדיה הצבורים של החברה - ככל שייקבע כי ההכנסה נוצרה כתוצאה ממחילת חוב על פי הוראות סעיף 3(ב)(3) לפקודה (החוב נבע מסכומים שקיבלה החברה לצורך ייצור הכנסתה מעסק), ניתן יהיה לראות בהכנסה זו הכנסה מעסק או הכנסה שהיא רווח הון לצורך קיזוז הפסדים. מן הצד השני, אצל החברה הפעילה תוכר מחילת החוב כאמור כהפסד הון בגובה החוב שנמחל.
נוסף על כך, יש להיות ערים להוראות סעיף 12 לחוק מס ערך מוסף, התשל"ו-1975, שעל פיהן רשות המסים יכולה לדרוש מס עסקאות על מלוא החוב שנמחל, שכן החברה היא ככל הנראה עוסק שקיבל "סיוע אחר" כמשמעותו בסעיף שלעיל, וסיוע שכזה חייב במס על פי החוק (מדובר בחיוב במס עסקאות אשר אינו ניתן לקיזוז כמס תשומות).
על אף כל האמור לעיל, ישנם תימוכין לעמדה המשפטית שלפיה במקרים של פירוק לא נוצרת לחברה המתפרקת הכנסה ממחילת חוב (הן לצורכי מס הכנסה והן לצורכי מע"מ), ואף ידוע לנו כי זו עמדת רשויות המס במקרים רבים.
זאת ועוד, מבחינה אופרטיבית תוצאת הפירוק תהיה שלחברה הלא פעילה אין נכסים לפריעת החוב, וכמו כן אין לה נכסים לפריעת חוב עתידי בעקבות שומת מס הכנסה/ מע"מ על מחילת חוב. כך, נראה שמבחינת מזומן לא תהיה חשיפה של תשלום מסים מכיוון שהחברה מוגבלת בעירבון. כמו כן, בכל מקרה החוב לרשות המסים (מס הכנסה) יהיה זהה לחוב לבעל המניות מבחינת עדיפות, וגם אם קיימים נכסים אזי המפרק יעביר את חלקם לרשויות מס הכנסה ואת חלקם לבעל החוב.
יצוין כי פירוק החברה טומן בחובו השלכות מס הן על בעל המניות והן על החברה ויש לבחון אותן באופן מעמיק בנפרד.
המשיב - מנהל מחלקת המסים במשרד עו"ד ארדינסט, בן נתן ושות'
התשובות אינן מהוות תחליף לייעוץ משפטי, ואין המומחים המשיבים או המערכת אחראים לתוצאות השימוש בהן



תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות