"חזרה" מפטור חלקי לנכה ברכישת דירת מגורים ושמירתו לרכישה הבאה

עו"ד מאיה כרמי

כפי שעולה מתקנה 11(א), הנישום יכול לעשות שימוש בהקלה המוקנית בתקנה זו רק פעמיים בכל ימי חייו. ההיגיון מחייב שאם לא התמלאו בסופו של דבר תנאי הפטור והנישום שילם את מס הרכישה המלא, לא ייחשב הדבר לשימוש בהקלה והנישום יוכל לעשות שימוש בהקלה בהזדמנות אחרת.

שאלה:
--------------

השאלות:
------------
1.האם נכה שהשתמש בפטור החלקי לפי תקנה 11 (0.5%) לתקנות מיסוי מקרקעין ולא עמד בתנאים (השכיר את הדירה שרכש ולא גר בה בעצמו), יכול "לחזור בו" מבקשת הפטור, לשלם את ההפרשים (ככל הנראה בתוספת הפרשי הצמדה וריבית) ולשמור את הפטור לרכישות הבאות?
2.האם גביית הפרשי מס הרכישה על ידי מיסוי מקרקעין לפי תקנה 28 לתקנות מיסוי מקרקעין שולל את השימוש בפטור שנתבע, או שברגע שנגבו ההפרשים כאילו לא נעשה שימוש בפטור כלל?
3.מה הדרך הנכונה להודיע למיסוי מקרקעין על אי עמידה בתנאי הפטור?
תשובה:
--------------
תקנה 11(א) לתקנות מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה)(מס רכישה), התשל"ה-1974 (להלן: "התקנות") קובעת כדלקמן:
"מכירת זכות במקרקעין לנכה, לנפגע או לבן משפחה של חייל שנספה במערכה לשם שיכונם חייבת במס רכישה בשיעור של 0.5%, ובלבד שפטור כאמור לא יינתן לאדם אחד אלא שתי פעמים בלבד."
התקנה קובעת הקלה במס רכישה, בין היתר לנכה, ברכישת זכות במקרקעין לשם שיכונו של הנכה.
במסגרת הדיווח על רכישת הזכות במקרקעין, יצהיר הרוכש על נכותו ויצרף את האסמכתאות הנדרשות, ועל סמך הצהרה זו תינתן לו ההקלה במס הרכישה. אם לאחר מתן ההקלה מתברר כי התנאי בדבר שיכונו של הנכה בנכס אינו מתקיים, תישלל ההקלה מן הנכה.
בעניין זה עוסקת תקנה 28 לתקנות, הקובעת כדלקמן:
"נמכרה זכות במקרקעין וניתן עליה חיוב במס רכישה בשיעור של 0.5% לפי תקנות אלה והתברר לאחר מכן למנהל שלא התמלאו תנאי החיוב במס רכישה בשיעור של 0.5%, כולם או מקצתם, יגבה המנהל ממי שקיבל את החיוב במס רכישה בשיעור של 0.5% את מס הרכישה שהוא נפטר ממנו, כולו או מקצתו, לפי נסיבות המקרה."
כלומר, אם התנאים לקבלת ההקלה במס רכישה אינם מתמלאים, בין שהמידע על כך הגיע לרשות ביוזמת הנישום ובין שבעקבות בדיקה של הרשות עצמה, תישלל ההקלה מן הנישום והוא יידרש לשלם את מס הרכישה המלא ללא ההקלה.
כפי שעולה מתקנה 11(א), הנישום יכול לעשות שימוש בהקלה המוקנית בתקנה זו רק פעמיים בכל ימי חייו. ההיגיון מחייב שאם לא התמלאו בסופו של דבר תנאי הפטור והנישום שילם את מס הרכישה המלא, לא ייחשב הדבר לשימוש בהקלה והנישום יוכל לעשות שימוש בהקלה בהזדמנות אחרת.
כאשר מסתבר לנישום כי לא ישתמש בעצמו בנכס למגורים, עליו להודיע על כך לרשות המסים ולפנות בכתב לתיקון השומה, לפרט את הנסיבות לאי התקיימות התנאים ולבקש לשלם את הפרשי מס הרכישה.
נציין כי במקרה של חזרת הנישום מבקשת ההקלה עלול לעלות החשש כי הנישום בחר לעשות כן כדי לעשות שימוש בהקלה ברכישת דירה אחרת, יקרה יותר. שיקול זה לבקשת החזרה מן הפטור הוא שיקול זר ומלאכותי ועלול להביא את הרשות לסרב לבקשה.
המשיבה - ממשרד מאיר מזרחי ושות', עורכי דין
התשובות אינן מהוות תחליף לייעוץ משפטי, ואין המומחים המשיבים או המערכת אחראים לתוצאות השימוש בהן


תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות