"יש מזרח תיכון חדש - אך לא ורוד ואופטימי כמו ששמעון פרס חזה"

ד"ר אודי זומר מרצה באוניברסיטת תל-אביב קיים סדנת הסברה מיוחדת עבור סטודנטים בינלאומיים מהתוכנית ליישוב סכסוכים
אבי שאולי | (5)

מבצע "צוק איתן" פגע קשות בתדמית של מדינת ישראל והביא להגברת האנטישמיות בעולם נגד יהודים. ביום א' התקיימה באוניברסיטת ת"א סדנת הסברה מיוחדת עבור סטודנטים מרחבי העולם המשתתפים בתוכנית בינלאומית של האוניברסיטה ליישוב סכסוכים. המטרה - להפוך את הסטודנטים למעין שגרירי הסברה של ישראל במדינותיהם.

ד"ר אודי זומר, מרצה בכיר בתוכנית: "יש ירי של רקטות ומנהרות וברור שישראל חייבת לעסוק בכך מול החמאס, אך לא ניתן להתעלם מהעובדה שאנו בשנת 2014 והמציאות השתנתה".

מה השינוי המרכזי?

"אין התקוממות עממית, אלא יש אליטה מחומשת ומאומנת על ידי גורמים חיצונים. היה נחמד לו יכולנו לבנות חומה בגובה של 10 ק"מ, אבל גם אותה היו מצליחים לעבור. יש מזרח תיכון חדש, אך לא ורוד ואופטימי כמו ששמעון פרס חזה. האביב הערבי שינה לחלוטין את המציאות במזרח התיכון".

מה המשמעות של השינוי?

"יש סיכונים וסיכויים. הסיכונים הם הארגונים הלא מדינתיים כמו החמאס או דאע"ש, ששולט אפקטיבית במזרח סוריה ובמערב עיראק. אם יש מדינה, אפילו דיקטטורה נוראית, יש חוק בינלאומי ונורמות ומקבלי החלטות - יש עם מי לעבוד. זה משפיע - תראה איך איראן יושבת למו"מ על הנשק הגרעיני והסורים התפרקו מהנשק הכימי שלהם".

ומה הסיכוייים?

"הקונפליקט שלנו עם הפלסטינאים הוא רק חלק מהתמונה - יש עוד לפחות 4 קונפליקטים גדולים במזרח התיכון. הראשון - בין הדיקקטורות לאיסלמיסטים הקיצוניים כמו במצריים שם א-סיסי מתמודד עם האחים המוסלמים. הוא סגר מנהרות שחיסלו כ-20% מהתל"ג של עזה; השני - בין הסעודים לאיראנים למי יהיה ההגמוניה במזרח התיכון וזה יכול להתגלגל למירוץ חימוש אטומי ואז השכונה שלנו תהיה הרבה פחות נחמדה; השלישי - בין השיעים לסונים: הרביעי - סונים מול סונים".

איך ישראל משתלבת בכל הבלגן הזה?

"האמריקנים מצליחים להגביל את תוכנית הגרעין האיראנית ואז הם ימנעו מהסעודים להיכנס למירוץ. הסעודים מסתכלים עלינו ויש כאן הזדמנות לברית איתם - ישראל יכולה ליצור בריתות אסטררטגיות שיוכלו לעזור לה. ישראל זאת אימפריה מבחינה צבאית, טכנולוגית וחקלאית ויש לנו הרבה דבש להציע למדינות נכשלות באזור. המזרח התיכון החדש מאוד מפחיד אבל מטריצת קבלת ההחלטות צריכה להתחשב בכל הסכסוכים באזור".

האם אפשר לדבר עם החמאס?

"המציאות היא שכבר יש לנו היסטוריה של מו"מ עם החמאס גם אם הוא לא ישיר (אחרי עופרת יצוקה ולצורך שחרור גלעד שליט). עושה רושם שאין עם מי לדבר שם - המסמכים המכוננים של החמאס מראים שהם חרטו על דגלם את השמדת מדינת ישראל".

סכסוך עם הפלסטינאים?

"ברגע שמישהו מדבר על פתרון מדיני הוא מייד נתפש כשמאלני. האויבים ובני הברית שלנו מסתכלים עלינו איך אנו מתמודדים עם המחמאס. הצלחתנו מבחינה צבאית והאיתנות שלנו היא במידה רבה - ההרתעה שלנו. הפוטנציאל של מה שאתה עלול לעשות יותר מפחיד ממה שאתה עושה. אקדח נצור שלא ירה יותר חשוב מקווים שנחצו ועלולים להזיק להתרעה שלנו כגורם בעל עוצמה במזרח התיכון".

מה השיקולים עכשיו?

"השיקולים ברצועת עזה רלוונטים למה שקורה עם הפלסטינאים, אבל בהקשר רחב. אם נשתלט על עזה או אם מספר ההרוגים הפלסטינאים יעלה משמעותית אז לישראל יהיה קשה מאוד לייצר ברית אסטרטגית עם מדינות ערביות בגלל לחץ מהרחוב הערבי. אם הרחוב הערבי יעלה באש - האמריקנים יתקשו לעזור לנו".

ד"ר אודי זומר הוא מרצה בחוג למדע המדינה באוניברסיטת תל אביב. זומר חוקר מוסדות פוליטיים בפרספקטיבה השוואתית. המומחיות שלו היא בפוליטיקה אמריקאית, משפט ציבורי, פוליטיקה של בתי המשפט וההתפתחות של מערכות חוקתיות וחוקיות. כמו כן, מתמחה זומר במתודולוגיה פוליטית, בדגש על מחקר כמותני.

תגובות לכתבה(5):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 5.
    meir 05/08/2014 12:16
    הגב לתגובה זו
    צר לי על שמעון פרס . הוא השקיע 40 שנות פעילות ביצירת מסך שיקרי של שלום עם הפלסטינאים. ביום הולדתו ה 90 לא נמצא מנהיג ערבי אחד שהיה מוכן לברכו בגלוי בשידור טלוויזיוני. רחמים על מר פרס שכל עולמו חרב. החמאס רוצה לנקות את המזה"ת מיהודים כולל מר פרס ותומכיו.אפילו הידיד הטורקי , ארדואן אינו מוכן לדבר עם פרס אלא להשמיצו . מר פרס עדיין יש לך זמן להתנער מרעיונות ה"שלום" במזה"ת
  • 4.
    אמיר 05/08/2014 09:29
    הגב לתגובה זו
    לצערי אני שותף להרגשה שמותם של חיילנו היה לחינם חרף עבודת הקודש והלחימה העזה מצידם. שלא תבינו לא נכון, אני חושב שחיילנו אמיצים מהן כמותם, לחמו כאריות כדי להגן על המדינה, אך אותה מדינה והעומדים בראשה הגבילו את אותם לוחמים ובהרבה מקרים במקום לייצר התקפה הביאו אותם למצבי הגנה שגבו קורבנות רבים יותר. היינו צריכים להסיר את הכפפות הרבה לפני ולהכנס במלוא העוצמה הקרקעית. השקט הינו שקט מדומה והכנה לסבב הבא בו חמאס יפיק לקחים מהסבב הנוכחי. אנחנו צריכים להיות מכתיבי הקצב ובעלי ההרתעה. בפועל חמאס הוא זה שהכתיב את הקצב, החזיר עצמו לתודעת הציבור העזתי והסית את העולם נגדנו במלחמה הכי צודקת מבחינתנו.
  • 3.
    אמיר 05/08/2014 09:24
    הגב לתגובה זו
    פרס ורבין צמד "השפים" של הסכמי אוסלו ראו רק את הטוב שבהסכמי "השלום" התעלמו מכל הסכנות. ההתראות, תרחישי האימה, סימני השנאה והקולות הקוראים להשמדתנו מפי אלה הרוצים "בשלום" לכאורה וטמנו ראשם בחול. בסופו של יום כל אותם תרחישים התממשו ואף חמור מכך. מציגים את אזרחי עזה כקורבנות ואני אומר, מי שתומך בטרור, שולח את בנו להיות שאיד ו/או לקייטנות חמאס שכל מטרתן חינוך לשנאת ישראל והשמדתה אינו קורבן אלא פעיל חמאס בעצמו ודינו אחד. תושבי עזה 1.8 מיליון יכולים וצריכים להוקיע את חמאס מתוכם, הם יכולים אך לא רוצים ועל כן עליהם לשאת בתוצאות. מעניין אם אותו חמאס וקטאר יממנו את שיקום ההריסות או שמא יחזרו לבניית מנהרות!!! אני מהמר על האפשרות השנייה
  • 2.
    השקר הגדול ביותר שהיה פה ועוד עלה לנו 60 מיליון !! (ל"ת)
    שמעון פרס 05/08/2014 09:15
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    uridror1 05/08/2014 08:59
    הגב לתגובה זו
    כאשר מדינאים עושים טעות - התוצאות בשטח אינן משקרות ! הסכמי אוסלו הוכחו כטעות , כבר שנה לאחר שיבש הדיו עליהם. היום אנחנו יודעים את התוצאות האזוריות ולא רק המקומיות . המסקנה : מי שהוביל להסכמי אוסלו - היה מנותק מהמציאות בארץ ובמזרח התיכון , והוביל מהלך שכולו הימור על כך שחבורת רוצחים תנהיג לשלום אוכלוסייה ערבית.