שינויים בתקנות הפטור מהגשת דין וחשבון לשנת 2013
בתקופה האחרונה ניכרת מגמה של רשות המסים להרחיב את אוכלוסיית מדווחי המס.
בתקופה האחרונה ניכרת מגמה של רשות המסים להרחיב את אוכלוסיית מדווחי המס. המגמה החלה במשלוח אלפי דרישות למילוי טופס 5329 ("דו"ח פרטים אישיים והצהרה על מקורות הכנסה בארץ ובחו"ל") על ידי מחלקת המודיעין ברשות המסים, לכאלו שלא הגישו דוחות שנתיים למס הכנסה או שלא הגישו דיווח מקוצר בגין הכנסות משכר דירה, אך לטענת רשות המסים התעורר הצורך בבדיקה אם הם חייבים בדיווח על הכנסותיהם ובהגשת דוח למס הכנסה.
בהמשך למגמה זו פורסמו בימים אלו תקנות מס הכנסה (פטור מהגשת דין וחשבון) (תיקון), התשע"ד-2014, אשר המתקנות את תקנות מס הכנסה (פטור מהגשת דין וחשבון), התשמ"ח-1988 (להלן: "התקנות").
נזכיר כי התקנות פוטרות מהגשת דוח שנתי למס הכנסה בתנאים שונים. התנאים קובעים כי יחיד תושב ישראל פטור מהגשת דוח שנתי בתנאי שכל הכנסתו בשנת המס הייתה מההכנסות המנויות בתקנות, כולן או חלקן, כפוף לסייגים המנויים בתקנות האמורות. בקליפת אגוז נציין כי התקנות פטרו ממס את מרבית השכירים במשק שהיו להם הכנסות משכר וממקורות נוספים שמהם נוכה המס במקור או שולם בנפרד, כמו הכנסות דמי שכירות למגורים. התקנות שללו את הפטור במספר מקרים דוגמת מי שהכנסותיו עברו תקרות שנקבעו בתקנות, בעלי שליטה בחברות, בני זוג עם חישוב מס מאוחד וכדומה.
כזכור, החל משנת 2013 הוטל "מס מיוחד על הכנסות גבוהות" (להלן: "מס נוסף") בצורת מדרגת מס נוספת בשיעור 2% על סך הכנסתו החייבת של יחיד - כהגדרתה בסעיף 121ב(ה) לפקודת מס הכנסה (נוסח חדש), התשכ"א-1961 (להלן: "הפקודה") - מכל מקור שהוא העולה על סכום של 811,560 ש"ח בשנת 2013. לגבי שכירים נקבעה חובת ניכוי במקור למס הנוסף והיה צורך לקבוע מנגנון לתשלומו למי שאינם שכירים ולהכנסות אחרות.
כל אלו הובילו לתיקון התקנות כך שיתאימו למצב החדש.
התקנות קבעו חובת הגשת דוח שנתי לשנת המס 2013 ואילך במקרים הבאים:
1.יחיד ו/או בן זוגו החייבים במס נוסף על פי סעיף 121ב לפקודה (כלומר - הכנסתם החייבת עולה על 811,560 ש"ח).
2.מי שמחזור המכירות מניירות ערך הנסחרים בבורסה שאינם פטורים ממס עולה על הסכום הקבוע בסעיף 121ב לפקודה (שהוא כאמור לעיל 811,560 ש"ח נכון לשנת 2013). נדגיש כי מדובר במחזור המכירות ולא ברווח ממכירה, עובדה המוסיפה אנשים רבים אשר תיק ניירות הערך שלהם אינו גדול אך יש בו תנועה רבה למעגל המדווחים, כאשר לא בטוח שזו הייתה כוונת המחוקק מלכתחילה. אין קשר בין מחזור לרווחים ובהחלט קיימת אפשרות שאנשים עם הפסדים בניירות ערך יידרשו לדווח - ואף ירוויחו מכך, מכיוון שתיפתח בפניהם האפשרות לקזז את ההפסדים.
רשות המסים הודיעה כי לאור התיקון לתקנות (שהוא תיקון רטרואקטיבי במהותו), וכדי להקל על ציבור הנישומים החייבים בהגשת דוח שנתי למס הכנסה בגין שנת המס 2013 רק בשל התיקון האמור לעיל, תינתן אורכה להגשת הדוח לאלו הנכנסים בגדר התיקון ולהם בלבד, וזאת עד ליום ה-31 בדצמבר 2014.
לאור זאת מומלץ לכל מי שיש לו פעילות בניירות ערך לבחון את מחזור המכירות שלו (הנתון מופיע בטופס 867 - האישור השנתי המופק על ידי הבנקים) ולבחון אם חלה עליו חובת הגשת דוח בהתאם. יש לפנות לבנקים ולמנהלי התיקים לקבלת האישור לאור העובדה שהם אינם שולחים אותו וולונטרית.
בהקשר זה נזכיר גם את הודעתה של רשות המסים המתייחסת לכל מי שקיבל דרישות למילוי טופס 5329 כאמור, וגילה בעקבות זאת כי חלה עליו חובה לפתוח תיק במס הכנסה.
רשות המסים פרסמה הנחיות לטיפול במשרדי השומה במקרים כאלו:
1.יש לאפשר לנישומים שקיבלו דרישות לדיווח, לפתוח תיקים במס הכנסה במקביל לתשובותיהם למחלקת המודיעין. ככלל, יש לדרוש הגשת דוחות החל משנת המס 2007 ואילך, ככל שהיו בשנים אלו הכנסות המחייבות בהגשת דוח שנתי. במקרים שבהם נדרש לפתוח תיק רק בשל הכנסות משכר דירה החייבות במס בשיעור 10% לפי סעיף 122 לפקודה, יש לפתוח לנישום תיק 95 ולדרוש ממנו לדווח ולשלם באמצעות טופס 353 - דיווח מקוצר בגין הכנסות משכר דירה. לצורך הפשטות והיעילות יש להנפיק לנישום שובר אחד לשנת המס 2013, שיכלול את סך המס בגין כל שנות המס עד לשנת 2013 בתוספת ריבית והפרשי הצמדה כדין, מתום כל שנת מס ועד למועד התשלום. בגין שנת 2014 יש לתת שובר נפרד. ניתן לדווח ולשלם את המס בגין הכנסות משכר דירה גם באמצעות אתר האינטרנט של רשות המסים.
2.בסמכות פקיד השומה לתת הקלות בקנסות בגין הגשת הדוחות באיחור במקרים המתאימים.
3.במקרים חריגים שבהם לדעת פקיד השומה התקיימו נסיבות מיוחדות המצריכות טיפול במישור הפלילי, יועבר התיק לעיון והחלטת סמנכ"ל בכיר לחקירות ומודיעין.
הכותבת - ממשרד הילמן ושות', רואי חשבון
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה