החלפת נישום מייצג בחברה משפחתית המוחזקת בידי שני בעלי מניות בחלקים שווים

רו"ח (משפטן) ישי כהן

על פי הוראות סעיף 64א(א1) לפקודה ניתן להחליף "נישום מייצג" רק בתנאי שמפסיק להתקיים התנאי בנישום המייצג הקיים, קרי "החבר שהוא בעל הזכות לחלק הגדול ביותר ברווחים בחברה או של החבר שהחברה ציינה בבקשתה שהוא אחד מבעלי הזכויות לחלקים השווים והגדולים ביותר ברווחים בה ואשר הסכמתו בכתב צורפה לבקשה".

שאלה
--------------

השאלות:
1.בחברה משפחתית שני בעלי מניות, כל אחד מחזיק ב-50%. האם אפשר להחליף נישום מייצג בחברה משפחתית, והאם אפשר להחליף נישום מייצג עם הגשת הדוח השנתי?
2.שלושה חודשים לאחר הקמת החברה הוגשה בקשה שתיחשב חברה משפחתית. מאיזה מועד תיחשב החברה משפחתית?

תשובה:
--------------
תשובתנו מתייחסת לדין החדש לאחר תיקון 197 לפקודת מס הכנסה (נוסח חדש), התשכ"א-1961 (להלן: "הפקודה") החל על חברות משפחתיות שהוקמו החל מיום 1.8.2013.
החלפת נישום מייצג - על פי הוראות סעיף 64א(א1) לפקודה ניתן להחליף "נישום מייצג" רק בתנאי שמפסיק להתקיים התנאי בנישום המייצג הקיים, קרי "החבר שהוא בעל הזכות לחלק הגדול ביותר ברווחים בחברה או של החבר שהחברה ציינה בבקשתה שהוא אחד מבעלי הזכויות לחלקים השווים והגדולים ביותר ברווחים בה ואשר הסכמתו בכתב צורפה לבקשה".
במקרה שבנדון שבו שני בעלי המניות מחזיקים בחלקים שווים ניתן לטעון כי התנאי אינו מתקיים כאשר הנישום המייצג מבטל את הסכמתו להיות שכזה.
ייתכן כי עמדת רשות המסים תהיה שונה, בייחוד לאור עמדתה בנושא בחוזר מ"ה 1/2014 שפרסמה בנושא, כדלקמן:
"החלפת נישום מייצג צריכה, ככל מהלך המתבצע במסגרת כלכלית בחיי החברה, להיות בעלת תוכן ומשמעות, ולא לשם הימנעות ממס או הפחתת מס בלתי נאותה. ראוי ליתן את תשומת הלב לאותם מקרים, בהם ייעשה שימוש במנגנון החלפת הנישום המייצג, לתכלית של הפחתת מס ו/או ללא כל מטרה כלכלית אחרת, ולשקול במקרים המתאימים לעשות שימוש בסעיף 86 לפקודה (למשל, מצב בו אח מוכר חלק קטן ממניותיו לאח אחר, על מנת שזה האחרון יהפוך לבעל החלק הגדול ביותר ברווחי החברה, וכך יוכל הוא להיות הנישום המייצג החדש. זאת, למשל, במטרה לקזז הפסדים שבידי הנישום החדש כנגד הכנסות הצפויות להיות מיוחסות לו מהחברה המשפחתית)."
ואולם, לדעתנו פני הדברים שונים בענייננו כאשר מלכתחילה בני המשפחה מחזיקים בחלקים שווים ולא נדרשת העברת מניות כדי שאח "לא יקיים את התנאי".
מועד ההודעה על החלפת נישום מייצג - ככל שמפסיק להתקיים התנאי בנישום המייצג כאמור לעיל, כלומר בתוך 60 יום מהיום שחדל להתקיים התנאי כאמור, ולא במועד הגשת הדוח השנתי כפי שהיה בדין הישן. לא הודיעה החברה על זהות הנישום המייצג החדש - תחדל החברה מלהיות משפחתית מתחילת שנת המס שבה חדל להתקיים התנאי האמור.
מועד הבקשה להיחשב "חברה משפחתית" - על החברה המשפחתית להודיע תוך שלושה חודשים ממועד התאגדותה, והיא תיחשב לחברה משפחתית ממועד התאגדותה.

המשיב - ממשרד ארצי, חיבה, אלמקייס, כהן - פתרונות מיסוי בע"מ.

התשובות אינן מהוות תחליף לייעוץ משפטי, ואין המומחים המשיבים או המערכת אחראים לתוצאות השימוש בהן



תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות