הממשלה אישרה את המלצות ועדת לוקר: עסקת מזומן עד 10,000 שקל
המלחמה בהון השחור נמשכת ביתר שאת - היום אישרה הממשלה פה אחד את המלצות הוועדה לצמצום השימוש במזומן. מנכ"ל משרד ראש הממשלה, הראל לוקר גיבש מתווה מדיניות לצמצום והגבלת השימוש במזומן כאמצעי תשלום.
היעד המרכזי של המהלך: מלחמה בהון השחור, מלחמה בפשיעה הכלכלית ובהלבנת ההון והרחבת המקורות העומדים לרשות הממשלה למימוש יעדיה.
הדו"ח אושר עם סיומו של הליך נוסף לשמיעת הציבור בו התקבלו התייחסויות לדו"ח הביניים. בעקבות תהליך שמיעת הציבור החליט הצוות להעלות את רף המגבלה הראשוני, שנקבע בדוח הביניים על 7,500 שקל ולקבוע אותו על 10,000 שקל.
החלטות הוועדה להרחבת השימוש בכרטיס חיוב מיידי ובכרטיס נטען מזוהה ולהפחתת העמלות הכרוכות הן:
1. בית העסק יזוכה לא יאוחר מ-3 ימים לאחר ביצוע העסקה, באמצעות הסדרת האופן שבו מעבירים כספים מהמנפיק לסולק ומהסולק לבית העסק; (לעומת המצב הקיים בו בית העסק מזוכה רק פעם בחודש).
2.המפקח על הבנקים יקבע כי אין לגבות עמלת פעולה בערוץ ישיר ("עמלת שורה") בגין כל עסקת חיוב מיידי בפני עצמה; (אפילו יותר זול ממשיכת מזומן כיום על כל משיכת מזומן נגבית עמלת שורה).
3.הממונה על ההגבלים העסקיים יקבע בחקיקה באופן מיידי עמלות צולבות נפרדות לעסקאות המבוצעות בכרטיס חיוב מיידי, אשר משקפות את הסיכונים והעלויות למנפיק מתוך מטרה להבטיח כי עמלות אלו יהלמו את הסיכונים המופחתים שבכרטיס זה. עמלות אלו יחולו גם על כרטיס נטען מזוהה. הוועדה המליצה להפחית את העמלות על השימוש בכרטיסים אלה; (הכוונה היא להפחתת העמלה הצולבת.
4.המפקח על הבנקים יוציא הנחייה מיידית למערכת הבנקאית כי כרטיס חיוב מיידי המשלב גם פונקציה למשיכת מזומן, יהיה מוצר מדף אותו יציע הבנק ללקוחות כאמצעי לביצוע פעולות בחשבונותיהם ודמי השימוש החודשיים יהיו נמוכים ומפוקחים; (המשמעות היא שכל כרטיס למשיכת מזומן יהפוך אוטומטית לכרטיס דביט).
5.המפקח על הבנקים יקבע אחת משתי החלופות שמטרתן להגדיל את הזמינות של האפשרות לבצע עסקאות בחיוב מיידי: מתן הנחייה שלפיה ניתן יהא לבצע את כל סוגי החיובים (משיכת מזומן, חיוב מיידי, חיוב נדחה וחיוב באשראי) בכרטיס חיוב אחד (קיים וחדש).
- בעל חנות ירקות חשוד בהעלמות מס בהיקף 2.5 מיליון שקל
- השפעת המכסים ותחזית האינפלציה: לקראת החלטת הריבית של בנק ישראל
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
6. הממונה על ההגבלים העסקיים יבחן איסור על יצירת מגבלות חוזיות בהתקשרות בין סולק ובית עסק, אשר ימנעו התפתחות של שימוש בעסקאות חיוב מיידי.
7. תחרות בסליקה מאחר שהיום ה-ATM אינם מחוברים למערכת שב"א.
8. בנק הדואר, כמו גם גופים נוספים, ינפיקו כרטיס נטען מזוהה בשקלים, בסכומים שמגיעים עד 10,000 שקל.
9.בנק ישראל יקדם הקמת מתג נוסף לביצוע עסקאות בכרטיסי חיוב. כן ייבחן הצורך להסדיר את תהליך הסליקה של העסקאות בכרטיסי חיוב ואת פעילותם של הגופים השונים המעורבים בתהליך (מנפיקים, סולקים, ועוד).
10. בנק הדואר ינפיק כרטיס דביט לכל דורש.
11. המגבלות החלות היום על חייב מוגבל באמצעים, בהתאם לחוק ההוצאה לפועל, התשכ"ז-1967, לא יחולו על כרטיסי חיוב מיידי. כרטיס החיוב המיידי והכרטיס הנטען המזוהה הקיימים בישראל אינם מהווים תחליף מזומן לבעל העסק, היות שהם אינם מספקים תקבול מיידי וסופי: בישראל מזכים את בית העסק אחת לחודש, בחודש העוקב לחודש התשלום, ולכן אין לבתי עסק תמריץ לבקש תשלום באמצעותם.
הוועדה ממליצה על שורת צעדים שיוזילו את השימוש בכרטיסים
המתווה שגיבשה הוועדה לשימוש בכרטיסי חיוב מיידי וכרטיסים נטענים ייטיב עם בעלי העסקים והצרכנים משום שהוא יקצר את מספר ימי האשראי (בעל העסק יקבל את התגמול כ-3 ימים לאחר ביצוע העסקה לעומת כ-20 ימים היום).
מהו כרטיס חיוב מיידי (דביט קארד)? כרטיס שמחייבים מיד עם ביצוע העסקה (בכפוף ליתרה בחשבון ולמסגרת האשראי), ולא פעם בחודש, בתאריך קבוע.
מדוע כדאי להשתמש בכרטיס חיוב מיידי? כרטיס החיוב המיידי מאפשר לנהל מעקב צמוד אחר ההוצאות הפרטיות. יתר על כן, הוועדה גיבשה שורת צעדים שיוזילו את השימוש בכרטיסי חיוב מיידי. יש לזכור כי גם לשימוש במזומן יש עלות.
את הוועדה מינה ראש הממשלה, בנימין נתניהו ובצוות חברים מנהל רשות המיסים, משה אשר, יו"ר הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור, פול לנדס, מנהלת מחלקת החשבות ומערכות תשלומים וסליקה בבנק ישראל, עירית מנדלסון, המשנה ליועמ"ש, רז נזרי, סגן המפקח על הבנקים, אור סופר, המשנה לפרקליט המדינה, יהודה שפר וראש אגף חקירות במשטרה, ניצב מני יצחקי. שותפים נוספים להמלצות הוועדה הם המפקח על הבנקים, דודו זקן והממונה על ההגבלים העסקיים דייויד גילה וסגן שר האוצר, מיקי לוי.
- 4.שמטוב 22/10/2014 21:02הגב לתגובה זועל כל תשלום מעל 10,000 תחוייבו בעמלה כזו או אחרת (יחליפו את השם אבל את העמלה הנוספת תשלמו). על איזו העלמת הון הם מדברים ? אף אחד לא יבדוק מליוני העברות בשנה על קניית מוצרי יוקרה שעלותם יותר מ 10,000 שקלים (למשל טיולים משפחתיים), סתם כאבי ראש ותשלומים נוספים לקרציות.
- 3.לא עבר כחוק. יהיו שינויים. באינטרנט לא נכלל בהמלצות. (ל"ת)הכל כרגיל 22/10/2014 16:56הגב לתגובה זו
- 2.צפו לשינויים, אלו רק המלצות הרבה עוד ישתנה (ל"ת)בינתיים הכל כרגיל 22/10/2014 16:45הגב לתגובה זו
- 1.נאוי גמורה (ל"ת)אנליסט 22/10/2014 16:26הגב לתגובה זו