הביקורת לא עוזרת: 18% מהעובדים החדשים בנמל אשדוד - קרובי משפחה, מה שיעור ה"מקושרים" בחברת חשמל?
יוסף שפירא: המדינה מפסידה מיליארדי שקלים להון שחור, ההיקף האמיתי של הפעילות הכלכלית גדול ב-20%
אבי שאולי span > a > | 
מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא, פרסם היום את החלק הראשון בדין וחשבון השנתי על תוצאות הביקורת על הגופים המבוקרים לשנת 2014. הפעם הדוח מוקדש בעיקרו לנושאים בתחומי הכלכלה והתשתית החשובים לניהול התקין של ענייני המדינה.
חברת נמל אשדוד היא ה"כוכבת" הגדולה של הדוח הנוכחי עם 462 עובדים בחברה (מתוך 1,283) שהם קרובי משפחה. גם לחברת החשמל מקום "מכובד" ברשימת החברות
לפי החוק על החברות הממשלתיות חלות תקנות הקובעות מגבלות וסייגים על העסקת קרובי משפחה בחברות ממשלתיות. שיעור גבוה של קרובי משפחה קיים, נמצא בתהליך ירידה בכל התאגידים שנבדקו לעומת נתוני הקליטה וההעסקה של קרובים שפורסמו בדוח מבקר המדינה הקודם.
גיוס והעסקה של קרובים ומקורבים בתאגידים
המקום עם השיעור הגבוה ביותר של העסקת קרובים הוא כאמור נמל אשדוד - 36%, במקום השני רשות שדות התעופה (25%), במקום השלישי - חברת החשמל (24%), במקום הרביעי נמל חיפה (22%), מקום חמישי - רכבת ישראל (11%) ובמקום שישי מקורות (9%).
ועדי העובדים במקומות אלו חזקים והם אינם מתרגשים מהביקורת עליהם. 18% מהעובדים החדשים בנמל אשדוד הם קרובי משפחה של עובדים קיימים, כלומר הכלבים נובחים והשיירה עוברת. אגב, לבני משפחה של חברי ועד עובדים יש סיכוי גבוה יותר להתקבל לעבודה.
מיכל לוגסי למען עובדי נמל אשדוד
תהליכי גיוס העובדים לנמל אשדוד מתנהלים לכאורה תוך מתן הזדמנות שווה לכולם. לכאורה. מבדיקת מבקר המדינה עולה כי מיכל לוגסי, מזכירת ועד עובדי מינהל, דירגה 78 מועמדים (בכמה מכרזים) שלא היו להם קרובי משפחה בחברה, בתחתית דירוג הכישורים. בכך הפחיתה במידה ניכרת את סיכוייהם של מועמדים אלה להיקלט בעבודה בחברה, והגדילה במידה ניכרת את סיכוייהם של מועמדים שהיו להם קרובי משפחה בחברה. למרות הערות מבקר המדינה בדוח הקודם בנוגע להטיית ציונים בוועדות הקליטה - לא שינתה הנהלת החברה את שיטת הערכת המועמדים בוועדת הקליטה ולא העלתה נושא זה לבחינתו של בית הדין לעבודה. הביקורת הנוכחית מצביעה על כך שתופעה זו ממשיכה להתקיים.
העסקת עוזרת מנכ"ל
בספטמבר 2009 החליט הסמנכ"ל למינהל ומשאבי אנוש בחברת הנמל, עובדיה כהן, לקלוט מועמדת לתפקיד עוזרת מנכ"ל בחברה, אף שזו לא עברה את מבחני המיון ולא עמדה בדרישות הסף לתפקיד. לפני קליטתה בחברת הנמל עבדה המועמדת כמזכירתו של יו"ר איגוד עובדי התחבורה בהסתדרות העובדים הכללית החדשה, שיש לו קשרים עם ועדי העובדים בנמל. החלטה זו מעלה חשש כי בחירתה של המועמדת הושפעה משיקולים זרים.
המאבק של רשות המיסים בהון השחור לא מצליח
נושא חשוב נוסף שבו טיפל מבקר המדינה הוא המאבק בהון השחור. ביוני 2014 עשתה רשות המסים צעד חשוב כששלחה לכ-105,000 תושבים מכתבים ובהם דרישה לדיווח פרטים שונים על הכנסותיהם.
ממצאי הביקורת מצביעים על כך שיש לייעל ולהגביר את האכיפה של תשלום מס אמת במדינה, ואין להשלים עם מצב שבו "חוטא יוצא נשכר", כאשר מעלימי המס והמשתמטים מתשלום מס אמת מרגישים שהם יכולים להמשיך במעשיהם ללא מורא מהחוק.
לפי הערכת הבנק העולמי לשנת 2010, ההיקף האמיתי של הפעילות הכלכלית בישראל גדול ביותר מ-20% מהיקף הפעילות הכלכלית המדווחת. פוטנציאל המס אינו ידוע ומוערך בין 10 ל-50 מיליארד שקל.
בשנת 2013 השיקו את "קו הצדק" - שבו אזרחים מלשינים על חשודים בהעלמות מס. בחודשים פברואר-ספטמבר 2013 התקבלו במוקד "קו הצדק" כ-20,000 ידיעות מודיעיניות, אולם בשל מחסור במשאבים נקלטו ביחידות המודיעין האזוריות רק 8,700 ידיעות, ומהן העשירו רכזי המודיעין את בסיס המידע במידע הנוגע לכ-250 מקרים בלבד.
עד סוף ספטמבר 2013, בשל חוסר במשאבים, רק כ-8,700 ידיעות, שהן כ-43% מכלל הידיעות שהתקבלו במוקד החדש, נקלטו במערכות המחשוב על ידי רכזי המודיעין האזוריים; בחלק מיחידות המודיעין האזוריות חל עיכוב של כארבעה חודשים בקליטתן.
תגובות לכתבה(4):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
4.שיבדקו איך כל משפחות הפשע חיות כאילו הם טייקונים (ל"ת)תום 29/10/2014 19:27הגב לתגובה זו0 0סגור
-
3.מבטיח לכם שיעיקו על החברות והעסקים הקטנים בינוניים במקותום 29/10/2014 19:26הגב לתגובה זו1 0במקום לחפש באמת את המעלימים הגדולים ואת העברייניםסגור
-
2.לא מבין את הבעיה אלו חברות "פרטיות" של העובדים :):):) (ל"ת)תום 29/10/2014 19:25הגב לתגובה זו0 0סגור
-
1.אז לצרכי מס אלו חברות משפחתיות לא? (ל"ת)עופר 29/10/2014 16:10הגב לתגובה זו0 0סגור