תקופת הזכאות לדמי לידה ואופן חישובם

מהן תקופות הזכאות לדמי לידה וכיצד הם מחושבים? האם עובדת שהאריכה את חופשת הלידה זכאית לתשלום דמי לידה בגין ההארכה? תשובה מאת מומחי "כל עובד"

דמי לידה הם סכום כספי שמשולם ע"י המוסד לביטוח לאומי לאישה שהפסיקה עבודתה במהלך ההריון. דמי הלידה נועדו לפצות את היולדת על אובדן שכרה או הכנסתה בפרק הזמן שאין היא עובדת לרגל ההיריון והלידה.
תקופת הזכאות הבסיסית לדמי לידה
חוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה-1995 (להלן: "חוק הביטוח הלאומי") קובע כי מבוטחת ששולמו בעדה דמי ביטוח בעד 10 חודשים מתוך 14 החודשים שקדמו ליום הקובע, או בעד 15 חודשים מתוך 22 החודשים שקדמו ליום הקובע, תהיה זכאית לדמי לידה בעד פרק זמן של 14 שבועות.
עובדת ששולמו עבורה דמי ביטוח בעבור 6 חודשים מתוך 14 החודשים תהיה זכאית לדמי לידה בעד פרק זמן של 7 שבועות.
"היום הקובע" מוגדר בחוק, כיום שבו הפסיקה המבוטחת לעבוד בהיותה בהיריון שנסתיים בלידה, שלגביה מוגשת התביעה לדמי לידה.
בהתאם למוסד לביטוח לאומי, החודשים להלן ייחשבו לחודשים ששולמו בהם דמי ביטוח (ובתנאי שהם לפני היום הקובע):
1. חודשים שהאישה עבדה וקיבלה ממעסיקה שכר (לרבות דמי מחלה ודמי חופשה), או חודשים שהייתה לה הכנסה מעבודה עצמאית והיא שילמה דמי ביטוח מהכנסתה. עבודה בחלק מהחודש נחשבת לחודש עבודה מלא.
2. חודשים שהאישה קיבלה בעדם דמי לידה (בעד לידה קודמת) או דמי פגיעה בעבודה או דמי אבטלה או דמי תאונה או קצבה לשמירת היריון (קודמת) או נכות מעבודה בשיעור 100% מן המוסד לביטוח לאומי.
3. חודשים שהאישה קיבלה בעדם דמי מחלה או תמורת חופשה שנתית מקופת גמל.
4. שני החודשים הראשונים של חופשה בלא תשלום (שהמעסיק חייב בתשלום דמי ביטוח בעדם).
5. חודשים שהאישה נמצאה בהכשרה מקצועית או בשיקום מקצועי, המאושרים לעניין זה, ובלבד שעבדה בעבודה כשכירה או כעצמאית 30 ימים רצופים לפחות בתכוף לפני היום הקובע.
6. חודשי השירות בצבא סדיר - לחיילת שסיימה את השירות הסדיר והתחילה לעבוד.
למשרתות בשירות קבע אין זכאות לדמי לידה מהביטוח הלאומי.
זכאות לדמי לידה בגין הארכת חופשת לידה
בהתאם לחוק עבודת נשים, תשי"ד -1954 (להלן: "חוק עבודת נשים" או "החוק"), עובדת רשאית להאריך את חופשת הלידה בנסיבות שונות, ובין היתר, בשל לידה של יותר מילד אחד, אשפוז של היולדת או של הנולד לתקופה העולה על שבועיים, זאת בתנאים הקבועים בחוק.
על פי סעיף 51 לחוק הביטוח הלאומי ובהתאם למוסד לביטוח לאומי, עובדת תהיה זכאית לדמי לידה גם על התקופה בה האריכה את חופשת הלידה בשל לידה של יותר מילד אחד או אשפוז שלה או של הנולד כאמור בחוק עבודת נשים וכפי שיפורט להלן:
יולדת שילדה יותר מילד אחד
יולדת שילדה יותר מילד אחד בלידה אחת זכאית להאריך את חופשת הלידה ולקבל דמי לידה נוספים בעד זמן ההארכה, כמפורט להלן:
מי שזכאית לדמי לידה בעד 14 שבועות - זכאית להאריך את חופשת הלידה ב-3 שבועות בעד כל ילד נוסף שנולד בלידה זו.
מי שזכאית לדמי לידה בעד 7 שבועות - זכאית להאריך את חופשת הלידה בשבועיים בעד כל ילד נוסף שנולד בלידה זו.
אשפוז היולדת
יולדת, שצריכה להישאר בבית החולים, או לחזור לאשפוז בתוך חופשת הלידה הרגילה לתקופה העולה על שבועיים זכאית להאריך את חופשת הלידה לתקופת האשפוז ולכל היותר ב-4 שבועות נוספים, ולקבל דמי לידה נוספים בעד זמן ההארכה. יולדת הזכאית לדמי לידה חלקיים (עבור 7 שבועות) תהיה זכאית להאריך את החופשה לכל היותר בשבועיים נוספים.
אשפוז הנולד
יולדת הזכאית לתשלום דמי לידה בעד 14 שבועות, והילד שילדה צריך להישאר בבית החולים או לחזור לאשפוז לתקופה העולה על שבועיים במהלך חופשת הלידה תהיה זכאית להאריך את חופשת הלידה לתקופת האשפוז, אך לא יותר מ-20 שבועות.
יולדת הזכאית לדמי לידה בעד 7 שבועות והילד שילדה צריך להישאר בבית החולים או לחזור לאשפוז לתקופה העולה על שבועיים במהלך חופשת הלידה - זכאית להאריך את חופשת הלידה לתקופת האשפוז, אך לא יותר מ-12 שבועות.
הארכת חופשת הלידה המזכה בדמי לידה כאשר הן היולדת והן הנולד מאושפזים לא תעלה על 20 שבועות ליולדת הזכאית לתשלום דמי לידה בעד 14 שבועות ולא תעלה על 12 שבועות ליולדת הזכאית לדמי לידה בעד 7 שבועות.
יודגש כי בהתאם למוסד לביטוח לאומי, יולדת שהאריכה את חופשת הלידה עקב אשפוז שלה או של הנולד נדרשת למלא טופס תביעה להארכה או פיצול דמי לידה/ דמי חופשה למאמצת ולשלוח לסניף הביטוח הלאומי מוקדם ככל האפשר.
חישוב דמי הלידה
על פי חוק הביטוח הלאומי, דמי הלידה מחושבים על פי הכנסתה של היולדת בשלושת החודשים שקדמו ל-1 בחודש שבו הפסיקה את עבודתה, לחלק ב– 90, אך לא יותר ממקסימום דמי הלידה ליום (החל מינואר 2014 – 1,459.50 ש"ח ליום).

אין במידע המופיע באתר "כל עובד" או בשירות הניתן למנויי האתר כדי להוות ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי.

(*) המידע באדיבות "כל עובד" - מרכז המידע בדיני עבודה של "חשבים-HPS"

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות