חיוב דירקטור בקנס מינהלי במע"מ בגין מחדלים בחברה שבה מכהן
האם ניתן לחייב דירקטור/ בעל מניות בחברה בתשלום קנס מינהלי במע"מ?
השאלה:
-----------
האם ניתן לחייב דירקטור/ בעל מניות בחברה בתשלום קנס מינהלי במע"מ?
תשובה:
------------
על פי הוראות חוק מס ערך מוסף, התשל"ו-1975 (להלן: "חוק מע"מ" או "החוק"), ניתן לעתים להטיל אחריות על דירקטור בגין פעולות או מחדלים של חברה שכיהן בה, לרבות לעניין הטלת קנס מינהלי.
הנושא מוסדר בכמה הוראות של חוק מע"מ.
סעיף 106ב לחוק קובע כדלהלן:
"106ב.(א) עשה חבר בני אדם מעשה מהמפורטים בסעיף 117(א)(3), (6), או (ב), והוצאה לו בשל כך שומה, קביעת מס או דרישה לשלם כפל מס, והערעור עליה נדחה על ידי בית המשפט המחוזי, רשאי המנהל לקבוע כי בעל תפקיד בחבר בני האדם (בסעיף זה – בעל תפקיד) יהא גם הוא חייב בתשלום המס או כפל המס, לפי הענין, ובלבד שלענין מעשה מהמעשים המפורטים בסעיף 117(א)(3) או (6), לא יחויב בעל תפקיד אלא אם כן הורשע בפסק דין חלוט.
(ב)קבע המנהל כי על בעל תפקיד לשלם את המס או את כפל המס, לפי הענין, לפי הוראות סעיף קטן (א), ישלם אותו בעל התפקיד בתוך 30 ימים מיום המצאת ההודעה על החיוב בהם.
(ג)בסעיף זה, "בעל תפקיד" – מי שבעת ביצוע מעשה כאמור בסעיף קטן (א) היה מנהל פעיל, שותף או בעל שליטה, באותו חבר בני אדם, אם יש בידי המנהל ראיות לכאורה להוכיח שהמעשה נעשה בידיעתו של בעל התפקיד, אלא אם כן אותו בעל תפקיד הוכיח שהוא נקט את כל האמצעים הסבירים כדי להבטיח מניעת המעשה; לענין זה, "בעל שליטה" – כהגדרתו בסעיף 119א לפקודת מס הכנסה;
(ד)הוראות סעיף זה יחולו גם על שומה, קביעה או הודעה על כפל מס שלא הוגשו עליהם השגה או ערעור במועד הקבוע בחוק זה." (ההדגשה אינה במקור – נ"ה)
סמכותו של מנהל מע"מ לנקוט את אמצעי הגבייה לפי סעיף 106ב לחוק עניינה בסנקציית גבייה אזרחית פיסקאלית ולא בסנקציה עונשית. סמכות זו קמה למנהל כאשר "נעשה מעשה" על ידי חבר בני אדם לפי סעיף 117(א)(3), או (6) או 117(ב) - הטומנים בחובם סוגים שונים של מעשים ומחדלים (מסירת ידיעה לא נכונה, אי הגשת דוח במועד או עבירות חמורות יותר הקבועות בסעיף 117(ב)).
בנוגע לעבירות על סעיפים 117(א)(3) או (6) קובע סעיף 106ב(א) סיפה, "שבעל תפקיד" (ראו הגדרה בסעיף 106ב(ג) לחוק) בחבר בני אדם יחויב בתשלום המס בנוסף, בתנאי שאותו "בעל תפקיד" הורשע קודם לכן בפס"ד דין חלוט.
לעומת זאת, המחוקק אינו דורש תנאי זה לעניין החלת הסנקציה שבסעיף בעת שחבר בני אדם "עשה את המעשה" המפורט בסעיף 117(ב). כך נקבע לאחרונה גם בפסק דין ע"מ 4155-01-13 בוארון נ' רשות המסים.
כאמור, הוראות סעיף 106ב מתייחסות לסנקציה אזרחית. האחריות הפלילית של אורגן "בחבר בני אדם" מוסדרת בסעיף 119 לחוק, הקובע כדלהלן:
"נעברה עבירה לפי חוק זה או תקנות לפיו בידי חבר-בני-אדם, מואגד או בלתי מואגד, יהיה אשם גם כל מי שבעת ביצוע העבירה היה בו מנהל פעיל, מזכיר, נאמן, בא-כוח, שותף פעיל, חשב, מנהל חשבונות או כל פקיד אחראי אחר, זולת אם הוכיח שהעבירה נעברה שלא בידיעתו או שנקט כל האמצעים הנאותים כדי להבטיח קיום הוראות החוק".
ניתן לראות כי סעיף 119 לחוק מרחיב את ההגדרה של "בעל תפקיד" גם לגבי מזכיר, נאמן, בא-כוח, שותף פעיל, חשב, מנהל חשבונות או כל פקיד אחראי אחר וזאת לעומת "בעל תפקיד" בסעיף 106ב(א). כמו כן, סעיף 119 מחריג מהאחריות הפלילית כל אחד מבעלי התפקידים שהוכיח שהעברה נעברה שלא בידיעתו או שנקט את כל האמצעים הנאותים כדי להבטיח את הוראות קיום החוק.
לעניין הטלת אחריות פלילית, ניתן במקרים המתאימים להמיר כתב אישום בקנס מינהלי לפי חוק העבירות המינהליות.
המשיב - ממשרד אלתר עורכי דין
התשובות אינן מהוות תחליף לייעוץ משפטי, ואין המומחים המשיבים או המערכת אחראים לתוצאות השימוש בהן
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה