נחתם צו המחייב עורכי דין ורואי חשבון בזיהוי לקוח
ביום 2.12.2014 נחתם הצו המחייב עורכי דין ורואי חשבון בזיהוי וברישום פרטים מלאים של לקוחותיהם, אשר להם הם נותנים שירותים עסקיים מסוימים.
ביום 2.12.2014 נחתם הצו המחייב עורכי דין ורואי חשבון בזיהוי וברישום פרטים מלאים של לקוחותיהם, אשר להם הם נותנים שירותים עסקיים מסוימים. תחולת הצו תהיה החל מיום 2.9.2015 - תשעה חודשים לאחר פרסומו (על פי סעיף 11 לצו זה).
מדובר בצו אשר נועד להיות נדבך נוסף במאבק העולמי בהון השחור ובהלבנת ההון. מדינת ישראל מנסה לעמוד בסטנדרטים בין לאומיים אשר מתווה ארגון ה-OECD. המלחמה שמנהלת מדינת ישראל בנושא הלבנת ההון שיטתית ועקבית, ובהדרגה מגיעה למקומות חדשים.
יש לזכור כי עד מועד כניסת הצו לתוקף ניתן עדיין לבקש גילוי מרצון של הון שחור, לרבות לגבי חשבונות בנק ונכסים בחו"ל שלא דווחו בעבר לרשות המסים, לגבי הכנסות מדירות מושכרות שלא דווחו והון שחור שנצבר בעבר ולגבי רישומי נכסים שלא על שם בעליהם האמתי.
הליך גילוי מרצון מאפשר הגשת בקשה אנונימית ללא זיהוי פרטי המבקש באמצעות המייצג, ומניסיוננו בהגשת בקשות כאלו בעבר ההליך מתבצע בדיסקרטיות מלאה וסופו הלבנת הון מאושרת וחוקית למהדרין.
הצו החדש מעוגן בחוק איסור הלבנת הון (תיקון מס' 13), התשע"ד-2014, אשר הוסיף לחוק את סעיף 8ב העוסק בחובת עורכי הדין ורואי החשבון לזהות ולהחתים את הלקוח על הצהרה מפורטת בטרם יתנו להם את השירותים הבאים:
1.קנייה, מכירה או חכירה לדורות של נכסי דלא ניידי.
2.קנייה ומכירה של עסק.
3.ניהול נכסי הלקוח הכולל ניהול כספים, ניירות ערך ונכסי דלא ניידי, וכן ניהול חשבונות של לקוח בתאגיד בנקאי.
4.קבלה, החזקה או העברה של כספים לצורך הקמה או ניהול של תאגיד.
5.הקמה או ניהול של תאגיד, עסק או נאמנות לאחר.
הצו שאושר מטיל על עורכי הדין ורואי החשבון חובות בדבר החתמת הלקוח על תצהיר זיהוי פרטים, שמירת מסמכי הזיהוי של הלקוח, בדיקה כי לא מדובר בלקוח ממדינות מסוימות לרבות מהרשות הפלסטינית וחובת שמירת הנתונים והמסמכים למשך חמש שנים לפחות. כמובן, בצד אלו יש גם אחריות פלילית לקיום הנדרש בצו. חובות אלו יחולו גם לגבי לקוחות קיימים של עורכי הדין ורואי החשבון לאחר תקופת מעבר של שנה.
הצו עדיין בראשיתו. עם הזמן יגיעו לבתי המשפט מקרים שיבהירו את היקף הדרישה מעורכי הדין ורואי החשבון, ואת הפיקוח הנדרש מהם כלפי העובדים במשרדם לאכיפת ההתנהלות המקובלת על פי התיקון האמור.
התיקון לחוק והצו החדשים הם צעד נוסף להחמרת הטיפול במעלימי הכנסות, במחזיקי הון שחור ובמסייעים להם. לכן, הפתרון הטוב ביותר הוא לפעול בדרך המלך של גילוי מרצון על ההון השחור ולהגיע להסדר עם רשות המסים בדבר הלבנת ההון באופן חוקי ולגיטימי, לפני שהצו ייכנס לתוקף.
הכותב - מומחה לדיני מיסוי ומנהל מקצועי של אתר האינטרנט מסים ועסקים www.ralc.co.il
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה