בית דיור מוגן בנהריה הורשע בעבירות על חוק הגנת השכר
בעקבות פעילות אכיפה של משרד הכלכלה: בית דיור מוגן בנהריה הורשע בעבירות על חוק הגנת השכר וישלם קנס של 120,000 ₪.
בית הדין האזורי לעבודה בחיפה הרשיע את חברת "מרכז הורים נהריה" בע"מ, בעבירות על חוק הגנת השכר וגזר על החברה קנס פלילי בסך 120,000 ₪. בנוסף גזר בית הדין על החברה - המפעילה את בית האבות "גלי ים" - התחייבות להימנע מלבצע עבירות על חוק הגנת השכר במשך 3 שנים בסך 120,000 ₪. גם מנהלה של החברה הורשע בהפרת אחריות אישית של נושא משרה ונגזר עליו קנס פלילי.
במסגרת תיק חקירה שנוהל במינהל ההסדרה והאכיפה במשרד הכלכלה, על ידי החוקרים צביקה ליבמן ושמעון קדוש, נמצא כי חברת "מרכז הורים נהריה" המפעילה בית הורים בשם המסחרי "גלי ים", העסיקה עובדים בתחום הסיעוד ללא פירוט רכיבי שכר ופרטי שכר ששולמו להם. כך, למשל, בתלושי השכר של העובדים, לא צוין מספר שעות העבודה בחודש. בנוסף, העלתה חקירת משרד הכלכלה כי החברה המפעילה את בית ההורים קיצצה משכרם של העובדים – כביכול בגין תשלומים לקרנות פנסיה - אך לא העבירה את התשלומים אל חברות הפנסיה, תוך 30 יום מיום ביצוע הניכוי.
תיק התביעה הפלילי, שטופל ע"י עו"ד איריס דוהן מהלשכה המשפטית במשרד הכלכלה, מייחס לחברה עבירות על חוק הגנת השכר. במסגרת ההליך הפלילי בבית הדין לעבודה, הרשיע ביום 25.11.2014 כב' השופט אסף הראל את הנאשמים בביצוע העבירות נשוא כתב האישום במסגרת הסדר טיעון.
עוה"ד דוהן, טענה כי המדובר בהסדר טיעון מאוזן שלקח בחשבון את ריבוי העבירות. בית הדין אימץ את הסדר הטיעון ובהמשך לכך גזר בית הדין על החברה קנס פלילי בסך 120,000₪ וכן התחייבות להימנע מלבצע עבירות לפי חוק הגנת השכר בגובה 120,00 ₪. בהתייחס למנהל, לגביו לא היה הסדר בהתייחס לעונש, גזר בית הדין קנס פלילי בגובה 5,000 ₪ והתחייבות להימנע מעבירה למשך שלוש שנים בסך 50,000 ₪.
יפה סולימני, מנהלת מינהל הסדרה ואכיפה: "המינהל שם דגש על אכיפת חוקי עבודה באוכלוסיות מוחלשות לרבות עובדי הסיעוד. החוק להגברת האכיפה שנכנס לתוקפו ביולי 2012 הקנה למינהל כלי אכיפה נוסף על האכיפה הפלילית. שילוב הזרועות הפלילי והמנהלי מקנים כלי אכיפה וענישה עוצמתיים ומרתיעים בדמות כתבי אישום ועיצומים כספיים. בשנת 2012 נפתחו 590 תיקים כנגד מעסיקים שהפרו את סעיף 24 לחוק הגנת השכר; בשנת 2013 נפתחו 1998 תיקים ; ובשנת 2014 נפתחו 2259 תיקים. משנת 2012 הוגשו 59 כתבי אישום וניתנו 17 הרשעות פליליות בנוגע לסעיף 24 לחוק הגנת השכר. כמו כן ניתנו 2 עיצומים כספיים על אי מסירת תלוש שכר במועד בסכום של 75,150 ₪, וכן ניתנו 2,062 התראות למעסיקים שנמצאו שהפרו את החוק בסעיף זה. ניתן לפנות למינהל הסדרה ואכיפה - גם בצורה אנונימית - בנוגע לחשד ומידע אודות הפרות חוקי עבודה בטלפון 2570*.
עו"ד אנט שקורי פליישמן, מנהלת מחלקה בכירה בלשכת התובעת הראשית במשרד הכלכלה: "מטרת חוק הגנת השכר הינה להגן על אוכלוסיית עובדי הסיעוד במקרה דנן אשר זכויותיהם הופרו. במקרה דנן, משרד הכלכלה מבקש להבטיח, בהתאם להוראות החוק, שקיפות ופירוט תלושי השכר של העובדים במדינת ישראל וכן הבטחת העברת ניכויי הפנסיה ליעדם. אנו רואים כיצד עבירה שהינה לכאורה עבירה של רישום טכני מובילה לפגיעה בזכויות מהותיות ולא בכדי המחוקק הגדיר עבירות ונתן למדינה סמכות אכיפה לגביהן. הדבר בקבל משנה תוקף כשמדובר באוכלוסיות מוחלשות. צדק בית הדין משקבע במסגרת הכרעת הדין כי קיימת בתיק זה פגיעה במספר ערכים חברתיים: "האחד, נגרע משכרו של העובד סכום כספי שלא כדין וללא הצדק. שנית , אי העברת הכספים לקרן הפנסיה עשויה להעמיד את העובד בסיכון לכך שלא יהיה מבוטח בביטוח שאירים או ביטוח אבדן כושר עבודה , דבר העשוי להטיל את העלות על החברה בכללותה".
(*) המידע באדיבות "כל עובד" - מרכז המידע בדיני עבודה של "חשבים-HPS"
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה