מיסוי דירת מתנה המוענקת במתנה לבן משפחה
מאת רו"ח אמיר סקלר
הפרשנות המקובלת היא שנכד עונה להגדרת קרוב ולכן הנכדים זכאים לתשלום מס רכישה מופחת בשיעור של 1/3 ממס הרכישה הרגיל, החל ברכישת דירת מגורים. ראו תקנה 20 לתקנות מיסוי מקרקעין
חשבים |
השאלה: להלן שני מקרים העוסקים בנושא דירות מגורים המוענקות במתנה לבני משפחה: א. סבא מעביר במתנה (ללא תמורה) דירת מגורים לשני נכדיו, 50% לכל נכד. שווי הדירה הוא 3,000,000 ש"ח. לסבא יש שלוש דירות נוספות – האחת משמשת למגוריו ועוד שתיים שאותן הוא משכיר. גם מהדירה המועברת נבעה הכנסה מהשכרה למגורים. שני הנכדים בגירים, אין להם ומעולם לא הייתה בבעלותם דירה כלשהי.
- האם הנכדים זכאים ל"שליש מס רכישה"?
- איך יחושב מס הרכישה?
- האם הסבא זכאי לפטור ממס שבח (כי אין תמורה) או שיחויב במס שבח לפי השווי המוצהר למס רכישה?
- מתי, אם בכלל, יהיה זכאי הנכד למכור את חלקו בדירה בפטור ממס שבח?
- האם הדירה נחשבת לדירת מתנה?
- האם יחול מס רכישה מלא על האב ועוד שליש מס רכישה על הבן או שיחול מס רכישה רק על הבן?
- מתי הבן יוכל למכור את הדירה בפטור ממס שבח?
- אם הבן ישכיר את הדירה, האם ההכנסה תיחשב להכנסת הבן או להכנסת האב?
- הפרשנות המקובלת היא שנכד עונה להגדרת קרוב ולכן הנכדים זכאים לתשלום מס רכישה מופחת בשיעור של 1/3 ממס הרכישה הרגיל, החל ברכישת דירת מגורים. ראו תקנה 20 לתקנות מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה) (מס רכישה), התשל"ה-1974 (להלן: "תקנות מס רכישה")
- החישוב נערך לפי השווי הכולל (3 מיליון) והתוצאה תחולק בשתיים, בשים לב למספר הדירות שיש לכל נכד (המשפיע על שיעורי מס הרכישה) ולאחר מכן הכפלה ב-1/3 לאור המתנה לקרוב. ראו תקנה 2(2) לתקנות מס רכישה
- הסבא פטור ממס שבח מכוח סעיף 62 לחוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), תשכ"ג-1963 (להלן: החוק").
- אין אנו עוסקים בדירה יחידה ולכן המכירה בפטור תהיה לאחר עבור תקופת הצינון, קרי ארבע שנים אם לא גר בה ושלוש שנים אם התגורר בה. ראו סעיף 49ו לחוק.
- הדירה שהאב רוכש לבן נחשבת לדירת מתנה.
- מס רכישה יחול רק על הבן.
- אם הדירה היא דירה יחידה, אזי המכירה בפטור תהיה לאחר עבור תקופת הצינון, קרי ארבע שנים אם לא גר בה ושלוש שנים אם התגורר בה.
- ההכנסה מהשכרת הדירה תיחשב להכנסת הבן, אלא אם בוצע ניכור הכנסה.
