רואה חשבון שעוסק בראיית חשבון עם אדם שאינו רואה חשבון מפר את כללי ההתנהגות המקצועית של לשכת רואי החשבון בישראל

מאת: רו"ח יפעת פטל רייך

גיוס לקוחות חדשים למשרד רואי חשבון תמורת תשלום כלל 12 לכללי ההתנהגות המקצועית של לשכת רואי החשבון בישראל קובע: "חבר לא ייתן תשלום או טובת הנאה אחרת, ולא יבטיח אותם במישרין או בעקיפין, בעד השגת עבודה בראיית חשבון, פרט להשגת עבודה כשכיר"
חשבים | (1)
נושאים בכתבה חשבים

שאלה רואת חשבון עצמאית בעלת משרד רואי חשבון קיבלה הצעה לשיתוף פעולה עם אדם שאינו רואה חשבון. אותו אדם מפנה לקוחות חדשים אל רואת החשבון בעבור תשלום על כל לקוח, לדוגמה בעבור לקוח חדש רואת החשבון מקבלת שיעור של 80% והאדם מקבל שיעור של 20% דמי שיווק. השאלות:

  1. האם פעולה זו עלולה להיות בעייתית מול החוק ותקנות רואי החשבון?
  2. האם לרואה חשבון מותר להיות שותף עם אדם שאינו רואה חשבון בחברה שנותנת שירותי הנהלת חשבונות וראיית חשבון?
תשובה: לשאלה 1 בעניין גיוס לקוחות חדשים למשרד רואי חשבון תמורת תשלום כלל 12 לכללי ההתנהגות המקצועית של לשכת רואי החשבון בישראל קובע: "חבר לא ייתן תשלום או טובת הנאה אחרת, ולא יבטיח אותם במישרין או בעקיפין, בעד השגת עבודה בראיית חשבון, פרט להשגת עבודה כשכיר". תקנות רואי חשבון (התנהגות שאינה הולמת את כבוד המקצוע), התשכ"ה-1965 קובעות כי: "המעשים והמחדלים של רואה חשבון המנויים להלן יש בהם משום התנהגות שאינה הולמת את כבוד המקצוע של ראיית חשבון". בתקנה 1(א)(10) נקבע: "מתן תשלום או טובת הנאה אחרת, או הבטחתם, במישרין או בעקיפין, בעד השגת עבודה מקצועית" . מהאמור לעיל נובע כי שיתוף הפעולה בין רואת החשבון לבין האדם הנוסף המפנה לקוחות חדשים למשרד תמורת תשלום מהווה הפרה של כללי האתיקה כמפורט לעיל. לשאלה 2 בעניין שיתוף אדם שאינו רואה חשבון בחברה שנותנת שירותי ראיית חשבון והנהלת חשבונות, סעיף 6א לחוק רואי החשבון התשט"ו-1955 קובע סייגים לעיסוק בחברה (תיקון: התשל"ח). אחד הסייגים הוא כי חבר בחברת רואי חשבון חייב להיות רואה חשבון, וזו לשון החוק: "רואה חשבון לא יעסוק במקצועו כחבר בחברת רואי חשבון אלא אם נתקיימו אלה: (1) החברה רשומה בישראל לפי פקודת החברות ואין לה כל הגבלה על ערבות חבריה; (2) מטרות החברה, לפי תזכירה, הן התאגדות של רואי חשבון, פעולות לוואי לראיית חשבון, פעולות ניהול החברה ונכסיה ולהשקעת רווחיה ופעולות לוואי הדרושות לאלה, ונקבע בתזכיר ההתאגדות כי לא יהיו לחברה הסמכויות המפורטות בתוספת השניה לפקודת החברות; (3) כל חברי החברה ומנהליה הם רואי חשבון..." בתקנה 1(א)(5) לתקנות רואי חשבון (התנהגות שאינה הולמת את כבוד המקצוע), התשכ"ה-1965 נקבע כי: "עיסוק בראיית חשבון בשותפות עם אדם שאינו רואה חשבון מהווה הפרה של התקנות". ובתקנה 1(א)(11) אף נקבע כי: "שיתוף אדם שאינו רואה חשבון בהכנסותיו ממקצועו... מהווה הפרה של התקנות". מהאמור לעיל נובע כי גם מצב זה הוא בניגוד לחוק רואי חשבון, לתקנות רואי חשבון ולכללי האתיקה המקצועית.   המשיבה  M.A  -(ביקורת ציבורית ופנימית), מומחית לביקורת ואתיקה מקצועית. מרצה במוסדות אקדמאיים (אוניברסיטת חיפה, המכללה למנהל, שערי משפט, אור יהודה) וחוקרת בתחום. השתתפה בכתיבת הספר "ביקורת חשבונות" של פרופ' הרצל פטל, רו"ח ופרסמה מאמרים בתחום התשובות אינן מהוות תחליף לייעוץ משפטי, ואין המומחים המשיבים או המערכת אחראים לתוצאות השימוש בהן     <center>>

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    דן 24/06/2015 14:55
    הגב לתגובה זו
    האם רואה חשבון יכול להיות שותף עם גורם אחר שאינו רואה חשבון בחברה שנותנת שירותי הנהלת חשבונות (ללא ראיית חשבון) ?